Dodawanie materiału do podwozia (zdefiniowanego przez szkielet)

Witam

Zaprojektowałem mechanizm, do którego każda z części została wykonana z wykorzystaniem szkieletu.

Chciałbym szybko dodać materiał (objętość) ze szkieletu dla części, które się do niego nadają. Te części są częściami jak podwozie, do których chciałbym dodać cylinder materiału wokół elementów szkieletowych mojego szkieletu.

Aby to zrobić, zdecydowałem się użyć narzędzia Swipe  Volume, które pozwala mi utworzyć wolumin w środowisku Generative Shape Design Workbench z krzywej prowadzącej i przeciągniętej powierzchni.

To narzędzie bardzo mi odpowiada, jednak chciałbym wiedzieć, czy można poprosić narzędzie, aby podążało za krzywą, dopóki wygenerowany wolumin nie dotrze do innego woluminu.

Oto ilustracja dla lepszego zrozumienia mojego problemu:

Opcja "Zatrzymaj generowanie objętości przy pierwszym napotkanym woluminie" pozwoliłaby mi nie musieć zbytnio modyfikować moich początkowych szkieletów, aby dodać pożądany materiał.

Czy znasz opcję zaprzestania dodawania woluminu, gdy tylko napotkasz inny wolumin?

Z góry dziękuję za radę

Nie wiem, czy możesz to zrobić bezpośrednio, ale jeśli tworzysz kilka części ciała, możesz podzielić (lub wyciąć. Jest to ikona z piłą) swoją objętość na poziomie powierzchni skrzyżowania z drugą objętością.

OK. Dziękuję za pomoc.

Z drugiej strony chciałbym zrobić jeszcze kilka kroków.

Ponieważ kiedy wybieram piłę, a następnie korpus części, CATIA wygląda tak, jakby wybierał dowolny obiekt zawarty w korpusie części. Krótko mówiąc, nie mogę jeszcze znaleźć moich maluchów za pomocą tego narzędzia.

Witam, działa tylko wtedy, gdy po obu stronach znajduje się materiał:

Uwaga: w projekcie części jest to samo polecenie "Żebro", robi dokładnie to samo. Nie radzę pracować w "wolumenie" Są tylko licencje studenckie, które mają wszystkie warsztaty.

1 polubienie

Witam

OK. Dziękuję za wyjaśnienia.

OK. Być może następnym razem skorzystam z Pulpitu Projektowania Części i funkcji "Żebro". Z drugiej strony uważam, że ta metoda ma tę wadę, że wymaga zdefiniowania szkicu. Jednak dzięki narzędziu Volume Scan nie muszę definiować szkicu.

W narzędziu Skanowanie woluminu nie widzę opcji odbitego żebra?

Czy jest gdzieś odpowiednik?

Z góry dziękuję za radę

Witam

Czy nie musisz wybierać powierzchni swoich woluminów za pomocą pól "Ograniczenie 1" i "Ograniczenie 2"?

Edycja: odpowiedź usunięta (błąd pytania)

Próbowałem umieścić ograniczniki na powierzchniach objętościowych, ale a priori to nie działa.

Jeśli masz jakieś inne pomysły na temat tego narzędzia.

Zastosowane rozwiązanie:
- Funkcja Scan Volume (Głośność skanowania )
- Używanie ograniczników z punktami utworzonymi za pomocą przecięcia

Dobry wieczór nie mam modułów, które pozwalają na tworzenie funkcji głośności, więc użyłbym funkcji skanowania powierzchni, utwórz normalne płaszczyzny do prowadnicy umieszczonej przed cylindrami.

To właśnie te płaszczyzny wybieramy jako elementy ograniczające (musi to działać z Twoją funkcją, jest to zamknięta powierzchnia cylindryczna, której CATIA nie może wybrać jako elementu ograniczającego, nie ma PB z płaską powierzchnią.

Po tym, jak nie wiem w funkcjach objętości, czy istnieje odpowiednik funkcji powierzchni "ekstrapolacja" w powierzchni, użyłbym tej funkcji, wybierając (aż do powierzchni).

Witam

Nadal nie udało mi się ograniczyć woluminu utworzonego za pomocą narzędzia Wolumin skanowania za pomocą innego woluminu.

Przy okazji zaznaczam, że moje tomy są w 2 różnych bryłach.

Oczywiście ikona "piły" o nazwie cięcie jest zawsze wyszarzona (nie można jej wybrać), gdy wybieram moje 2 ciała.

Jak mogę ograniczyć jedno ciało innym ciałem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jak już mówiłem, nie mam modułów do pracy w "Volume"

Tom nie ma materii, jest zamkniętą otoczką, do której przypisany jest sens materii.

Istnieją 2 różne ikony funkcji cięcia:

• w projekcie części (aby przeciąć bryły według powierzchni lub płaszczyzny)
  • w Generative Shape Design, (do wycinania powierzchni).

Czy w warsztacie, w którym tworzysz woluminy, obowiązuje taka sama kolejność?

1 polubienie

Dziękuję!

Dzięki Waszym opiniom udało mi się tego dowiedzieć.

Rzeczywiście, w warsztacie Generative Shape Design znajduje się narzędzie do wycinania.

Z drugiej strony, wcześniej ułożyłam się w uporządkowanym geometrycznym zestawie i CATIA się to nie podobało.

Umieszczając się w klasycznym zestawie geometrycznym, mogłem korzystać z narzędzia tnącego.