Witam
To pytanie jest powiązane z tym w poście:
https://www.lynkoa.com/forum/catia/d%C3%A9tection-des-taraudages-et-stl
Mam martwą część woluminu (plik stl) w CATIA. Ten pokój ma. Chciałbym dodać krany do tych otworów. Staram się więc korzystać z funkcji "stukania". Podobno pozwala na dodawanie wątków.
Problem: Mogę wybrać tylko półcylindry dla cylindrów, dla których chcę dodać gwinty i nie mogę wybrać 2 półcylindrów, aby wybrać wszystkie pełne cylindry w funkcji "krany".
W jaki sposób mogę wybrać wiele powierzchni do definicji walca używanego w funkcji gwintowania?
Jeśli nie jest to możliwe, mogę mieć pomysł, kiedy poszedłem do GSD. Musiałbym stworzyć kompletną powierzchnię (cylinder) z 2 wybieralnych półcylindrów. Jednak nie widzę już funkcji, których można by użyć w GSD, aby to zrobić. Czy mógłbyś mnie oświecić na temat tego obejścia, jeśli uważasz, że może się udać?
Z góry dziękuję za radę.
W solidworks, gdy mam ten sam problem z zaimportowaniem kroku lub innego neutralnego formatu, wypełniam otwór, a następnie tworzę moją funkcję wiercenie + gwintowanie.
1 polubienie
Witam
Podzielam opinię @sbadenis na temat oczyszczalni ścieków, to rozwiązanie i właściwe, jest to również prawdą na STL, ale cięcie powierzchni związane z siatką sprawia, że operacja jest bardziej żmudna.
1 polubienie
Przede wszystkim zobacz inny post, przepraszam, ale przepraszam wczoraj za mój błąd. Moja część nie pochodzi z pliku stl, ale z pliku krokowego.
Wracając do mojego problemu (dodawanie kranów na otworach w martwej objętości) ok za twoje sugestie.
Z drugiej strony uważam, że jest tu szkoda, ponieważ jest funkcja stukania. Czy mógłbyś mi również pomóc w skonfigurowaniu rozwiązań, w których dodajemy gwinty do istniejących cylindrów?
Aby to zrobić, oto elementy, których potrzebuję:
- Czy możliwe jest dokonanie wielokrotnego wyboru powierzchni dla powierzchni cylindrycznej?
- w przeciwnym razie, jak mogę zrekonstruować powierzchnię cylindryczną z 2 półcylindrów, które można wybrać z otworów części o objętości martwej (ze stopnia)?
Z góry dziękuję za pomysły.
W CATIA opcja wielokrotnego wyboru jest oznaczona w kolejności ikoną w kształcie worka z kulkami.
Nie dotyczy to kontroli gwintu, więc nie, nie możesz wybrać dwóch półcylindrów.
Jesteś na solidnym zamknięciu, jest kilka tropów, wszystkie idą w kierunku odpowiedzi @sbadenis
Rozwiązania hakerskie.
- Najpierw wypróbuję polecenie usunięcia przodu na jednym z półcylindrów (powinno to odtworzyć pojedynczy cylinder).
- W przeciwnym razie utworzę punkt środkowy otworu, a następnie zrobię większy otwór (1 mm), a następnie dodatkową grubość (1 mm), aby znaleźć początkową średnicę.
Edycja : jeśli masz dodatek FR1, możesz również spróbować rozpoznania funkcji na otworach.
"Jeśli masz dodatek FR1, możesz również wypróbować rozpoznawanie funkcji na otworach." Jestem w 3DExp, więc prawdopodobnie mam kilka funkcji.
Czy możesz przypomnieć, czym jest suplement FR1 i gdzie się znajduje?
A także, jak wygląda funkcja "usuwania powierzchni" i gdzie możemy ją znaleźć po Twojej stronie w V5?
Dziękuję
Rozpoznawanie cech
Rozpoznawanie funkcji Ten moduł służy do odtwarzania funkcji (wykresu). Na częściach mechanicznych był w stanie odtworzyć promień, fazę, pochylenie, kieszeń itp.
Zachowaj ostrożność przed użyciem, najlepiej zachować kopię oryginału, choćby dla porównania.
W wersji 5 jest on aktywowany w Narzędzia/opcje/zarządzanie produktami, które można udostępniać.
Następnie spowoduje to dodanie następujących poleceń cmd w obszarze PartDesign.

Edycja : Funkcja cofania twarzy

Witam
Narzędzie "Rozpoznawanie cech" działało bardzo dobrze. Jedyną kwestią, na którą należy uważać, jest to, że musisz również wybrać dno otworu.
Następnie udało mi się ponownie edytować otwór i łatwo dodać gwintowanie.
Dziękuję za radę!