Dodaj grubość do nazwy pliku DXF utworzonego przez SheelMetalManufacturing

Witam
Kiedy eksportuję moje elementy płaskie w formacie DXF za pomocą sheetmetalmanufacturing, nie mogę dodać grubości w utworzonej nazwie pliku. Udało mi się zintegrować nazwę mojej spawanej części, jej materiał i ilość, wszystko, czego potrzebuję, to grubość. Zmienna istnieje, ale nie można jej znaleźć na różnych listach właściwości dostępnych na karcie nazwy pliku.
Z góry dziękuję za pomoc.

Wir

Witam

Nie odpowiada na twoje pytanie, ale jest ten cud kodowania, który pozwala ci zrobić z blachą prawie to, co chcesz:

W szczególności grubość i materiał można umieścić w nazwie pliku, eksporty są uporządkowane według grubości...

Wyjaśnienie, co robi:
https://www.reddit.com/r/SolidWorks/comments/qi5gwc/sheetmetal_export_macro_for_batch_export_of/?utm_source=embedv2&utm_medium=post_embed&utm_content=post_title

Testowałem raz pod kątem eksportu wsadowego rozłożonych i było świetnie.

O jakie cuda kodowania chodzi?

To nie jest " cud ", ale piekielnie ciężka praca, biorąc pod uwagę złożoność używanych makr.
Wystarczy użyć makra, aby zobaczyć, jak bardzo jest ono bogate (dostępnych jest wiele opcji, które pozwalają zarządzać eksportem plików zgodnie z życzeniem użytkownika).

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety makro nie do końca odpowiada potrzebie, a co więcej, za nim muszę je wdrażać z moimi kolegami z BE.
FYI, Visiativ informuje mnie, że ta wartość nie jest dostępna do umieszczenia w nazwie pliku i złożono prośbę, aby móc to zrobić w przyszłej aktualizacji.

1 polubienie

Witam

Pobierając właściwość body, można:

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam
Widzę, że masz dostępną zmienną!! To jest to, czego bym chciał, ale tego nie mam...:

I infolinia, która mówi mi, że nie jest to możliwe, musi być sposób, aby to udostępnić, skoro ją masz!

Witam;

Za pomocą narzędzi mycadTools i narzędzi integracyjnych możesz zmienić nazwy swoich plików;
Radzę utworzyć makro, które uruchomisz za pomocą tego narzędzia (a nie taką samą możliwość stworzenia nowej właściwości).
https://help.solidworks.com/2025/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.ISheetMetalFeatureData~Thickness.html
Następnie powinieneś być w stanie połączyć swoje właściwości na karcie nazewnictwa.

A jeśli zrobisz to dobrze, powinieneś być w stanie je również wyeksportować

I, wisienką na torcie, wdrożenie będzie łatwiejsze na innych stacjach roboczych.

Czy masz listę spawanych elementów do utworzenia (w częściach arkusza blachy)?
image
A jeśli lista istnieje, to czy właściwość istnieje?

1 polubienie

@sbadenis
Rzeczywiście, mam listę spawanych części, do których wprowadziłem inteligentne właściwości, aby umieścić odniesienia do każdego elementu spawanych części dla moich nomenklatur. Właściwość Grubość arkusza blachy jest dobrze obecna.

Więc @Maclane, ta wartość już istnieje, czy jest sens tworzyć to makro? (cóż, nigdy nie zajmowałem się makro, ale to już inny temat! :wink: )
W końcu to, czego mi brakuje, to możliwość szukania wartości, gdy jestem w nazewnictwie mojego pliku w SMManufacturing. Nie?

Dziękuję, że starasz się mi pomóc!

A jeśli klikniesz tutaj:
image

Co posiadasz?
Jaką masz wersję Mycadtools? 2025 SP2.2?
Dla mnie 2024 sp2.1, więc nie mam nawet menu Standard, więc niemożliwe do przetestowania.

Witam;
Jeśli zmienna istnieje, oczywiste jest, że makro nie ma pierwszeństwa.
Z drugiej strony, jeśli właściwość nie jest widoczna z rozwijanych menu, prawdopodobnie jest powiązana tylko z konfiguracją.
W właściwościach inteligentnych sprawdź, czy ta właściwość grubości jest propagowana na poziomie dokumentu

prawdopodobnie będziesz mógł go wybrać w opcjach zmiany nazwy eksportu (właściwość niestandardowa).
image

1 polubienie

Witam
@sbadenis Mam to samo, co ekran, który umieściłeś w swojej wiadomości.
Jestem w wersji 2025 SP2.1 dla Mycadtools i 2024 SP5 dla SW.

@Maclane rzeczywiście właściwość istnieje, wiedząc, że zna wskazane IN utworzone dxf. Z drugiej strony, jest on powiązany z obiektem arkusza blachy, a nie z konfiguracją, ponieważ w części mogą znajdować się obiekty arkusza blachy o różnej grubości, a zatem również w konfiguracji.
Właściwości niestandardowe są powiązane z udziałem, a nie z treścią.
Dobra informacja, zna również znalezione na liście części spawanych podczas rysowania na przykład, więc próbowałem znaleźć konkatenat właściwości ("$PRPSHEET$: " ...  "), ale na próżno.

Myślę, że będę zadowolony z tego, że informacje są zapisane w DXF, uważam, że bardziej intuicyjne jest posiadanie ich w nazwie pliku, a także dostępne dla wszystkich, myślę zwłaszcza o zakupach.

Jeszcze raz dziękujemy za zaangażowanie

Teraz krzyczę herezja... :no_entry:

Niech żyje multibody :=)

Prawdę mówiąc, nieczęsto rysuję blachę, ale jak na kilka zaprojektowanych przez nas pudełek, udaje mi się zrobić wszystko w jednym fragmencie jest rzeczywiście całkiem niezłe (generalnie nie mamy też zabawy z 50 różnymi grubościami, ale na blachach spawanych mechanicznie niekoniecznie jest to głupie.

A dlaczego tak jest? :thinking:

Herezja (dla mnie), ponieważ:

=> Różne grubości komponentów arkusza blachy zarządzanych przez konfigurację implikują konfiguracje, które są zarówno zagnieżdżone (zagięte + rozwinięte), jak i niezależne o różnych grubościach.
przykład:
Arkusz EP2MM w konfiguracji " złożonej " i konfiguracji pochodnej " rozłożonej "
Ta sama blacha o grubości 3mm ma również konfigurację " złożoną " i " rozłożoną "
Ect...
Każda z tych konfiguracji wiąże się z aktualizacją listy części spawanych.
(co prawdopodobnie wyjaśnia część twoich problemów ze zmianą nazwy...).

Te ilości informacji, czasami sprzeczne, były historycznie źle zarządzane przez Solidworks (starsze wersje). Zwłaszcza przed automatyczną aktualizacją Listy Części Spawanych.

@Maclane żadnej konfiguracji tylko z multibody, jeśli dobrze zrozumiałem.
Stąd różne grubości dla tej samej części (bez konfiguracji), z drugiej strony spawany korpus konstrukcyjny = jedna grubość.
Dla nas nie ma problemu, ponieważ blacha = część = ref. (wybór wewnętrzny)
Multibody jest u nas zabronione (prawie automatyczne rysowanie, rozkładanie i dxf również za pomocą makra)

1 polubienie

Wydaje mi się, że jest to dobra praktyka, co więcej, jest to również reguła (zasady) stosowana w naszym kraju... :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Możliwe jest zarządzanie rozwiniętą konfiguracją (w konfiguracji pochodnej) dla każdej bryły.
Wywołując te configi na MEP (ewentualnie na kilku arkuszach) możemy mieć coś kompletnego.

Jedyną naprawdę złą rzeczą będą orientacje różnych rozłożonych (zarządza to oprogramowanie) → w końcu będziesz musiał zmienić orientację widoków (lub nawet utworzyć nazwane widoki, jeśli jesteś w prawdziwym 3D na poziomie orientacji różnych arkuszy).

Rozumiem, że nie jest to idealne rozwiązanie w przypadku zbyt skomplikowanego mechanika spawanych blach (już teraz drzewo tworzenia będzie szybko nie do opanowania, jeśli masz 20 lub 50 obiektów arkusza blachy w tym samym pliku części).

Na moim przykładzie były tylko 2 korpusy blaszane.