Dodaj jedną z półsfer do niepłaskiej powierzchni

Witam, szukam sposobu na dodanie materii (w tym przypadku półkul) na niepłaskiej powierzchni. Nie udało mi się znaleźć metody w Internecie, dlatego zwracam się do Ciebie, aby spróbować znaleźć rozwiązanie. Próbowałem już rzutować kule (lub półsfery) na powierzchnię, a następnie być w stanie wykonać obrót, ale wyniki nie zadziałały, ponieważ kiedy chcę zrobić powtórzenie, wszystkie kule pozostają w tej samej płaszczyźnie i dlatego nie stykają się już z moją powierzchnią. Próbowałem też połączyć moją półkulę z powierzchnią, ale i tutaj wyniki nie zadziałały. Przykład załączę, jak tylko uda mi się go stworzyć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam, w przypadku kuli wystarczy proste, niestandardowe powtórzenie.

Konieczne jest utworzenie punktów położenia każdej sfery na powierzchni.

W moim przykładzie używam przecięcia parametrycznej krzywej iso.

Pierwszą kulę tworzę na jednym z punktów.

Następnie niestandardowe powtórzenie z wcześniej utworzonymi punktami przecięcia jako wybór wielokrotny.

3 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedź, udało mi się to zrobić na powierzchni takiej jak twoja, ale teraz pojawia się kolejny problem. Chciałbym utworzyć sieć punktów w równych odległościach (z prostokątnym powtórzeniem lub czymś w tym rodzaju) na powierzchni niepłaskiej, ale problem polega na tym, że mam do dyspozycji tylko końcową powierzchnię i nie mogę utworzyć krzywej, która podąża za krawędzią, aby utworzyć moje punkty.

Mam nadzieję, że nadal możesz mi pomóc.

Witam, czy możesz umieścić plik CATIA = lub niższy niż CATIA V5-6 R2018 lub obraz swojej powierzchni.

Zwykle, jeśli masz krawędź powierzchni, krawędź, powinieneś być w stanie użyć CMD "Ekstrakcja" pod GSD, aby utworzyć krzywą po "powtórzeniu punktów na krzywej"

2 polubienia

Witam, załączam przykład, który wygląda jak mój plik podstawowy. Mój problem polega na tym, że nie mogę wiedzieć, które krzywe graniczą z moją powierzchnią i są na krawędziach. Jeśli uda mi się je zdobyć, reszta powinna być zrobiona po prostu.

Z góry dziękuję

część5. część kota

Dobry wieczór 

Jak wspomniano wcześniej z opcją ekstrakcji.

Odzyskujemy 4 krzywe zewnętrzne, które mogą być używane z powtarzaniem punkt na krzywej.

1 polubienie

Ach, właśnie zrozumiałem, że to działa, dziękuję za pomoc :)