Dodawanie formuły do wymiaru

Witam

Czy znasz sposób na dodanie wartości związanej z wartością wymiaru do tekstu wymiarowego w tekście wymiaru?

Pozwól, że wyjaśnię,

Do wiercenia używamy profili aluminiowych i szablonów.

Na planach dodaję na każdym wymiarze wiercenia wymiar w nawiasie, który odpowiada wymiarowi, który ma być użyty z szablonem.

Jest to tylko położenie otworu pomniejszone o stałą wartość (w przykładzie 5,5 mm).

Problem polega na tym, że jeśli zmieniam pozycję wiercenia, muszę ręcznie zmienić wymiar w nawiasach.

Dziękuję za pomoc.

capture5.jpg

Witam

Tak, należy użyć równań SolidWorks:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_EQUATION_MANAGER.htm

Gdzie połączyć wartość:

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/t_linking_dimension_values.htm

Po prostu zmień wymiar, a następnie przewiń menu w dół i wybierz wartość linku (klikając wymiar) lub utwórz równanie.

1 polubienie

oprócz odpowiedzi @ Lucas

Czy oglądałeś ten samouczek?

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/outil-de-cotation-dans-les-mises-en-plan

@+ ;-)

2 polubienia

Myślę, że to jest + to, czego on chce! (patrz zdjęcie)

Myślę, że najlepszą rzeczą byłoby dodanie adnotacji dołączonej do pożądanego wybrzeża. Następnie, aby połączyć równanie lub własność osobistą, w zależności od przypadku.

Proszę bardzo!

Nie mogę się doczekać

cote_liee.png

Tak

Jeśli celem jest uzyskanie 2 różnych kursów, utwórz równanie typu (na przykład tworząc wartość PosHole):

"PosHole" = "D1@Esquisse1" - 5.5

Gdzie jest "D1@Esquisse1"  nom_de_la_cote@nom_de_l szkicu

Następnie utwórz właściwość niestandardową, która przyjmuje wartość PosHole (w 3D, w Plikach > Właściwościach).

Na koniec pobierz wartość z rysunku w notatce za pomocą:

$PRPSHEET:"PosHole"

Czy można go umieścić w "Tekście cytatu"?

@Bart

To jest mój problem: Ale jak połączyć tekst po prawej stronie z wartością wymiaru...?

Dziękuję

Właśnie dlatego

O ile mi wiadomo, powiązanie tekstu po prawej stronie nie jest możliwe.

Z drugiej strony możesz zastąpić ten tekst po prawej stronie "adnotacją", którą dołączysz po swojej stronie (umieść strzałkę adnotacji z boku)

I w tej adnotacji umieszczasz swoją własność osobistą.

Spójrz na załączone zdjęcie, aby sprawdzić, czy to jest to, czego chcesz.

cote_lie.png

Domyślam się, że twój wymiar w nawiasach to wymiar końcowy profilu (do pozycjonowania szablonów), a druga strona, ta nie w nawiasach) to wymiar konstrukcyjny.

Dlaczego w swoim modelu 3D, po ustawieniu obróbki, nie dodajesz tego "kontrolowanego" wymiaru (który odpowiada Twojemu wymiarowi w nawiasach): zobacz wymiar w kolorze jasnoszarym na załączonym widoku.

Twój wymiar, który pozwolił Ci ustawić wymiar obróbki (wymiar "pilotujący") możesz odznaczyć pole "zaznacz wymiar do zaimportowania na rysunku": patrz wymiar na załączonym widoku.

Podczas importowania wymiarów do rysunku dostępne są tylko wymiary do pozycjonowania szablonu.

cote.png

@flegendre :

może to być rozwiązanie, ale w moim przypadku otwory są ustawione w stosunku do szkicu 3D mojego podwozia i nie zawsze mam wymiar w moim modelu 3D i dodaję go do mojego planu.

Dodatkowo chciałbym mieć obie strony: położenie otworu i wymiar szablonu na końcu profilu.

W każdym razie dziękuję.

Klasa A+

Niestety, tekst wymiaru nie jest interpretowany przez SW jako tekst adnotacji

a $PRPSHEET: Na przykład "Kursy" nie są interpretowane 

I nie widzę rozwiązania

5 polubień