Witam
Obecnie projektuję konstrukcję półkulistą i mam problem z ustawieniem profili (przekrój prostokątny).
Czy istnieje sposób na zautomatyzowanie obsługi, aby samodzielnie przyjmowały kąt, który zapewnia najlepsze dopasowanie, czy też muszę robić to wszystko jeden po drugim ręcznie?
Z góry dziękuję
ajustement.jpg
Witam
Moim skromnym zdaniem ma to być zrobione "ręcznie"
I myślę nawet, że jeśli chodzi o produkcję, będzie gorąco!!
Klasa A+
1 polubienie
Witaj Solex51
Wszystko zależy od dwóch rzeczy.
1°) Jaka jest Twoja definicja {{Zautomatyzuj manipulację}}
2°) twojej wersji oprogramowania, ponieważ jeśli masz 2019, istnieje silna automatyzacja. Obejrzyj ten film , który mówi więcej niż długie przemówienie.
Jak zaznacza @ Hubert , wciąż jest problem z produkcją. Jest to identyfikacja każdego odciętego końca. Część problemu można rozwiązać, jeśli wykonasz całe cięcie laserowe i jeśli możesz zaplanować znakowanie laserowe w momencie cięcia.
@tous
Jedną z rzeczy, o której nie myślimy przy oznaczaniu, jest przywłaszczony język Braille'a. Kilka lat temu mieliśmy do czynienia z zespołem, który był wykonany z dużej ilości elementów z blachy o grubości 5 mm, ale które miały dość podobne kształty, choć zupełnie inne. Prawdziwy ból głowy, aby znaleźć drogę :-[
Ponieważ wszystkie części były równe lub większe niż A3, zrobiliśmy maleńkie otwory w blasze, które reprezentowały kody napisane alfabetem Braille'a. Po kilku godzinach chłopaki w warsztacie bardzo dobrze radzili sobie z tymi kodami.
Pozdrowienia
2 polubienia
W przypadku produkcji laserowe cięcie rur wydaje się być oczywistym wyborem dla tego typu projektów.
Pomysł oznaczania w alfabecie Braille'a jest bardzo dobry. Obecnie graweruję numer części za pomocą lasera.
Korzystam z oprogramowania Solidworks 2018 SP5. Mówiąc o automatyzacji, mam na myśli to, że oprogramowanie samo zarządza obrotem, aby zoptymalizować dopasowanie, jak w załączonym przykładzie.
Dziękuję bardzo
ajustement_1.jpg
Witaj Solex51
Ponieważ korzystasz już z wersji SP5 2018, dobrze byłoby uaktualnić do wersji 2019. Z drugiej strony, choćby tylko po to, żeby zrobić tak, jak na ostatnim załączonym rysunku: moim zdaniem V2018, a nawet 2017 już wie, jak to zrobić.
Jeśli masz dużo tego typu cięć w całym montażu, to wersja 2019 będzie dla Ciebie prawdziwym plusem pod względem krótszego czasu, dla tego samego rezultatu lub nawet większej niezawodności, a także dla warsztatu, który będzie miał mniejszą regulację, zwłaszcza jeśli wszystko jest cięte w rurze laserowej (pociągnięcia ściernicy lub pilnika to ukryte koszty, które zawsze są niedoszacowane, co może do 12% kosztu podzbioru).
Pozdrowienia
I jestem bardzo pełen faceta, który będzie musiał to wszystko bez deformacji... Z drugiej strony, tuba laserowa jest prawie niezbędna w obudowie tego typu.
Cześć sbadenis
Myślę, że nie jest spawany, ale zagnieżdżony z odpowiednimi tulejami, w przeciwnym razie oprócz problemów, o których wspominasz, będzie brzydki. ;-)