Rozwiązanie jest z pewnością dziecinne, ale i tak podsuwam Wam problem, z którym często spotykam się w mechanice spawanej.
Podczas fazy regulacji i cięcia ukośnego jednego korpusu z drugim, Solid wykonuje odwrócone cięcie ukośne. Próbowałem zmienić kolejność wybranych ciał, zaznaczyłem i odznaczyłem wszystkie opcje, nic nie pomagało.
POMOC!!
W załączeniu znajduje się część testowa, która pokazuje problem oraz zrzut ekranu.
Celem jest znalezienie rozwiązania bez modyfikowania szkicu.
Gawrił: Zostałem już zmuszony postępować tak, jak mówisz, ale to rozwiązanie nie jest zadowalające, zbyt wiele operacji, jeśli połączę to z automatyczną regulacją.
Frédéric, jak wskazano w tytule mojego pytania, celem jest znalezienie rozwiązania bez modyfikowania szkicu. Jest to część testowa, prześledzona i wykonana dobrowolnie w niezbyt rozsądny sposób, ale gdy problem pojawia się na prawdziwej części, często bolesne jest przerobienie całego szkicu.
Ktokolwiek odpowie na moje pytanie, zrobi to bez modyfikowania szkicu i bez usuwania wytłoczonego materiału. Rozwiązania, które proponujesz, pozwalają obejść problem.
Niezłe wyzwanie. Podrapałem się, ale nic nie znalazłem. Mamy do czynienia z bardzo szczególnym przypadkiem pręta, który jest rozłupywany, a następnie ponownie przymocowany do innego elementu.
Może zostać poddany podparciu, ponieważ podane cięcie jest rzeczywiście nieważne.
Oto mały samouczek o tym, jak zmodyfikowałem twoją część, aby się tam dostać, a mam tylko szkic i funkcję w drzewie tworzenia i widziałem, że GT22 postępowało w taki sam sposób, jak ja, aby się tam dostać. A więc +1 gt22 ^_^
Ktokolwiek odpowie na moje pytanie, zrobi to bez modyfikowania szkicu i bez usuwania wytłoczonego materiału. Rozwiązania, które proponujesz, pozwalają obejść problem.
Jeśli dodasz elementy, tak jak ma to miejsce w Twoim modelu
Modyfikujesz swój szkic 1
ponieważ dolny segment jest podzielony na 3 części
Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić centralną część w linii konstrukcyjnej
Twoje rozwiązania działają, wiem, jak je zastosować, to nie jest problem, ale znaczenie mojej prośby nie było takie.
Celem było sprawdzenie, czy ktoś poradził sobie lepiej ode mnie (może z wersją późniejszą niż 2012, opcjami do sprawdzenia, kolejnością wyboru ciał itp.), aby wykonać to słynne cięcie ukośne z konkretnym typem szkicu, zgadzam się. Najwyraźniej nie.
Zauważam więc, że SW nie jest w stanie zaproponować mi odpowiedniego cięcia w tym przypadku.