Czy możliwe jest wyrównanie przerw w 2 różnych widokach konfiguracji? Albo żeby poprawnie wyrównać te dwa widoki?
Test 1: kiedy robię widok z przodu (na przykład) konf. 1, zastosuj przerwę. Następnie tworzę widok z przodu konferencji 2. Chciałbym poprawnie wyrównać 2 widoki według początku. Ale SW wyrównuje je z opóźnieniem. I oczywiście to przesunięcie zmienia się w zależności od długości przerwanej...
Test 2: Robię widok z przodu konfekcji 1, robię przerwę. Następnie rzutuję widok 1, więc sw zachowuje wyrównanie ((normalne, ponieważ istnieje opcja ds prop: wyrównaj przerwania z rodzicem). I modyfikuję ref conf w porównaniu z widokiem nadrzędnym. A sw ma "osobiste" wyrównanie...
Jeśli ktoś ma rozwiązanie, bo na razie to mano.
A jeśli zrozumiałeś, jak to działa z oryginalnym offsetem... i że możesz mi to wytłumaczyć.
Rozwiązaniem być może byłaby (w zależności od Twoich oczekiwań) ocena pozycjonowania wybicia. Na przykład można zwymiarować ZIG z lewą krawędzią, a krawędź ZAG z prawą krawędzią obrabianego przedmiotu. Niestety, jest to operacja, którą należy powtórzyć dla każdego widoku, a wymiary nie są bezpośrednio powiązane między widokami. :-/
Czy możesz nam przybliżyć swoje oczekiwania, aby były one bardziej znaczące?
Rozwiązanie Benoit.LF zadziała: zwymiaruj zygzak od lewej krawędzi, a następnie zag, ale także od lewej krawędzi.
I zrób to na wszystkich widokach. SW tworzy takie samo przesunięcie od początku układu współrzędnych i przerywa tę samą wartość w każdym widoku. Dzięki temu zachowuje wyrównanie z początkiem.
Cóż, muszę to przetestować na moich częściach. A znalezienie przerwy, która działa dla różnych widoków, to jeszcze nie jest wygrane...
Jeśli sprawisz, że początki pojawią się na rysunku, zobaczysz, że są one dobrze wyrównane (naciśnięcie Q ctrl może być konieczne do wykonania "ponownego obliczenia")
Obawiam się więc, że jest to błąd programistyczny na poziomie Solidworks, albo że jest to przypadek, którego nie przewidzieli. Coś w stylu "optycznie skracasz pomieszczenie, ale zachowujesz to samo miejsce na ukrytym rysunku". Pewnego rodzaju łatwość
@ benoit.lf: po teście: kiedy wrócisz do trybu nieprzerwanego widoku, musisz ponownie wyrównać między widokami. A gdy tylko wrócisz do przerwanego widoku, zauważysz opóźnienie. Z drugiej strony początki układu współrzędnych są prawidłowo wyrównane.
Muszę przetestować ze wszystkimi podanymi teraz rozwiązaniami...
Przetestowałem twoją metodę @Benoit (wyrównanie po przerwie) ... cóż, nadal nie byłem wyrównany! Potem przyznaję, że jestem w 2011 roku i że od tego czasu pewnie trochę się to zmieniło