Wyrównywanie widoków programu Inventor

Witam.

Na rysunku programu Inventor chciałbym umieścić jeden względem drugiego 2 widoki różnych modeli.

Pozwólcie, że wyjaśnię, na moim planie umieszczam widok modelu 3D o nazwie foo.

Następnie widok innego modelu 3d o nazwie titi. Ten widok, który umieściłbym mieszanymi pociągnięciami, tylko ściska mnie reprezentujące środowisko w stosunku do mojego zestawu 3D Toto. (rmq, nie chcę tego robić na 3D, bo to są duże zestawy).

Jak przenosisz widoki, trzymając się jednego punktu widzenia, z jednego na drugi. (a zatem bez użycia wyrównań)

A następnie, czy możemy utworzyć grupę tych 2 widoków, aby przenieść je w tym samym czasie.

Zadaję to pytanie, bo wiem, że na solidedge jest to wykonalne.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie.

Dziękuję

Witam

Rzeczywiście, jeśli ktoś ma rozwiązanie, to też by mi odpowiadało. Nie znam żadnego innego wyrównania niż przez widoki, a nie przez punkty czy linie.

Powodzenia.

Nie znam Inventora, ale czy jest możliwość ustawienia widoków we współrzędnych x,y względem początku arkusza?

S.B

O ile mi wiadomo, nie ma możliwości przesuwania ich według współrzędnych X i Y.

Witam

Znam dwa rozwiązania twojego problemu.

1) W jednym z widoków kliknij prawym przyciskiem myszy -> wyrównanie w poziomie lub w pionie. Następnie kliknij widok, który będzie służył jako baza. PB: to dwa środki widzenia, które się pokrywają (niekoniecznie to, czego szukasz)

2) - zapisz rysunek w formacie DWG (UWAGA DWG INVENTOR)

Otwieranie programu AutoCAD

Otwieranie pliku DWG Inventor

Utwórz pusty rysunek i wstaw żądany widok z programu DWG inventor. Każdy widok jest zdefiniowany w bloku programu AutoCAD. Można to zrobić za pomocą Centrum projektowania (polecenie adcenter) otwórz kartę rysunków

przeciągnij blok widoku do rysunku programu AutoCAD.

To rozwiązanie doskonale nadaje się do dużych modeli, ponieważ rysunek autocad jest bardzo lekki.

-  Można wyszukiwać widoki w różnych plikach programu Inventor (nie ma potrzeby tworzenia dwóch widoków na tym samym rysunku programu Inventor)

- Bloki mogą być aktualizowane na żądanie (przedefiniowanie bloku)

- Możliwe jest dodanie innych obiektów czysto 2D do projektu autocad (np. plan katastralny, plan architekta itp.)

Używam tej metody do każdej realizacji moich projektów na miejscu.

Sprawdzam, bo uważam, że ten temat jest poruszony w materiale kursu.