Witam
Wykonuję badania śmigła za pomocą modułu Symulacji Przepływu w SolidWorks. Chciałbym poprawić dokładność i jakość moich wyników, udoskonalając siatkę: czy możesz mi powiedzieć, jak to osiągnąć?
Widziałem też, że istnieje funkcja "Utwórz lokalną siatkę", ale nie wiem, jak z niej korzystać, a zasoby na jej temat prawie nie istnieją. Kilka rad byłoby dla mnie bezcennych.
Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas, aby mi pomóc!
Witam
Jeśli siatka do symulacji przepływu jest taka sama jak dla symulacji PEF i dobrze rozumiem Twój problem, musisz najpierw zdefiniować strefę.
Ponieważ znajdujesz się na helisie, która nie jest prostym obiektem, musisz utworzyć linię podziału, która może mieć pożądany kształt ( zamknięty splajn, dowolny zamknięty kształt lub linię prostą , jeśli wisi na co najmniej dwóch krawędziach). Dzięki temu można później zaznaczyć nie cały obszar, a jedynie ten, który jest ograniczony linią podziału.
Po wejściu do siatki Kliknij prawym przyciskiem myszy na siatkę ==>Ustaw kontrolę siatki==>wybierz swoją strefę==>Ustaw parametry siatki (tylko dla tej strefy). ==>Zweryfikuj.
Stamtąd będziesz miał podfolder w siatce, w którym masz wszystkie elementy, które właśnie zdefiniowałeś. Jeśli rozwiniesz go za pomocą prawego przycisku myszy, znajdziesz wszystko, co potrzebne do dopracowania lub przejęcia cech.
Pozdrowienia