Jak poprawić renderowanie graficzne szklanej części w SWcomposer?

Witam 

Mam projekt w SolidWorks Composer lub mój model ma dużo szklanych części. Nie mogę uzyskać czystego renderingu. Szklane części są bardzo przezroczyste i efekt nie jest świetny:(

Dziękuję za pomoc

Rzymski

Witam

Prawdą jest, że SWComposer nie jest realistycznym oprogramowaniem do renderowania i że uzyskanie doskonałego wyniku na teksturach szkła musi być trudne.

Może zmieniając oświetlenie, źródła, ich lokalizacje, wynik byłby lepszy.

Do przetestowania...

Yves

2 polubienia

Witam

Całkowicie zgadzam się z Yvesem, nie zrozum źle oprogramowania, SolidWorks Composer to narzędzie, które ułatwia komunikację techniczną za pomocą filmów i/lub obrazów wyjaśniających bardzo techniczne rzeczy w prosty i przejrzysty sposób dla jak najszerszego grona odbiorców.

Z pewnością w composerze jest wiele funkcji renderowania, ale aby uzyskać fotorealistyczny obraz, lepiej jest użyć Photoview 360 w SolidWorks lub innym.

Jednak dzięki ustawieniom oświetlenia, a może także ustawieniom nieprzezroczystości bezpośrednio na szklanych elementach, możliwe jest poprawienie renderingu.

@+

Jak mówi Yves, połączenie renderowania komunikacji z renderowaniem realistycznym jest dość skomplikowane.

Czy nie można wstawiać obrazów utworzonych z photoview?

Wynik nie jest taki sam...

Ups, przepraszam Coyote, odpowiedziałem w tym samym czasie^^

Osobiście nie będę zawracał sobie głowy próbami posiadania tekstury szkła w SWComposer.Z drugiej strony wybiorę żądaną część i zmniejszę krycie części, a być może nieznacznie zwiększą przezroczystość... Moim zdaniem byłoby to bardziej zrozumiałe, z lepszym renderingiem.

Oto zrzut ekranu przedstawiający mały przykład renderowania w SWComposer, z materiałem szklanym, ale bawiąc się ustawieniami światła.

Pomiędzy oryginalną wersją a tą, którą widzisz na zrzucie ekranu, jest dzień i noc.

capture.jpg
1 polubienie

Tutaj zrzut ekranu z innego przykładu.

Po prostu wybrałem pomieszczenie i zmieniłem jego nieprzezroczystość. Materiał jest plastikowy...

1 parametr do zmiany, i wreszcie renderowanie nie jest złe i zrozumiałe... Myślę, że to jest najlepsze w ostatecznym rozrachunku.

capture.jpg

Słyszę wasze odpowiedzi i dziękuję. Rzeczywiście będę się bawił tymi parametrami, aby zoptymalizować jak najwięcej. 

SWComposer jest coraz częściej używany w środowiskach takich jak kosmetyki, w których poziom wymagań dotyczących wyglądu jest bardzo wysoki. 

Composer oferuje już bardzo interesujące funkcje, których nie można zrobić z SolidWorks, a tym samym z photoview 360.

Może zasługiwać na prośbę o poprawę.