Analiza wyników symulacji ............. Nie rozumieć

Witam

Dziś rano w e-learningu znalazłem inne podejście wariantu do określania naprężeń w ściegu spoiny po użyciu analizy statycznej za pomocą symulacji,

https://www.youtube.com/watch?v=sktwaT_BLLk

Przeciągnąłem tylko sznurek, aby postępować zgodnie z metodą.

Napotykam nową trudność w zobaczeniu moich wyników, w leczeniu wiązką nie można zastosować metody, więc przejdź przez użycie objętościowe, ale tam mam zerowe ograniczenie przy obciążeniu 20 KN......... chyba że poproszę o wyświetlenie normalnego ograniczenia, mam ewolucję i wartości.

Po co? A po drugie, czy kiedykolwiek korzystałeś z tego podejścia, które wymaga retuszowania skanu, aż uzyskasz wartość docelową bez przechodzenia przez złącze lutowane solidworks.

Z poważaniem, dziękuję za pomoc.

Widmo.

P.S: w fazie symulacji dziwnie zachowuje się regulacja nadwozia (nie uzyskane w modelu cięcie).

resultats.jpg

Moje modelowanie

Plik symulacyjny o rozmiarze 70 MB, niezałączony.

weld_check_v1.sldprt

A jeśli wrócę do belki, nie ma problemu, Von Mises ewoluuje.

Oto moje uchwycenie wiązań w profilu ok, w sznurze brak, jak sprawić, by sznur był solidny, czy muszę scalić ciało w modelu?

cordon_pas_deffort.jpg

Cześć @spectrum 

Jeśli utworzono ścieg spoiny

Oznacza to, że twoje pionki są ze sobą połączone

Przynajmniej taka jest moja wizja rzeczy

@+

Witaj Gt22,

Dzięki za warunek początkowy, trzymaj wszystkie elementy razem, więc nie ma potrzeby scalania.

Testowałem i muszę przejść przez niską sztywność, a w końcu brak naprężeń w spawanym elemencie mechanicznym czy w jego sznurze;

Nie było to proste podejście, nie muszę go stosować, chodziło o to, aby zobaczyć możliwe wykorzystanie w stosunku do wysiłków;

Miłego dnia.

corps_solidaire_v2.jpg

Witam

Rzeczywiście:

- Nie ma potrzeby łączenia "solidarności" (jeśli nie ma gry).

Z drugiej strony:

- Używanie jest bezużyteczne, szczególnie w przypadku lamp. To niepotrzebnie komplikuje symulację, nie dodając niczego do wyników. Pamiętaj, że w warsztacie ścieg jest tylko widoczną częścią spoiny.

- Nie widzę powodu, dla którego miałbyś używać niskiej sztywności w Twoim przypadku

Pozdrowienia

-

1 polubienie

Witaj Zozo,

Tak, rozumiem, że podejście jest bezużyteczne, to było tylko próba, ale będzie to zależało od penetracji spoiny i przygotowania, a zwłaszcza od operatora ..........

Miłego dnia.

1 polubienie