Cze wszystkim
Obecnie pracuję nad badaniem ruchu w Solidworks. Śledząc kilka tutoriali na youtube zauważam szereg problemów po swojej stronie, waham się między złym użytkowaniem z mojej strony, błędami w moim oprogramowaniu, a narzędziem solidworks Motion Study, które w rzeczywistości jest znacznie mniej skuteczne i precyzyjne w praktyce niż na papierze...
Zaczynam od bardzo podstawowego testu: kulka spada na tacę z lekko miskową powierzchnią na wierzchu. Po wielu próbach (gdzie piłka przeszła przez materiał trochę tak, jak te wciąż nierozstrzygnięte pytania pytanie 1 i pytanie 2 ) w końcu do tego doszedłem (gif w załączeniu).
Piłka spada, wykonuje serię dość spójnych odbić, a następnie toczy się po planszy w kierunku środka, gdy nagle odbija się znowu bez powodu...
Szczegóły moich opcji podam w następnych dwóch postach.
rfrznsvcrh.gif
W "Właściwości badania ruchu" liczba klatek na sekundę już miała wpływ na moją analizę ruchu, oprócz tego, że animacja oczywiście staje się płynniejsza, jeśli ją zwiększym, ten czynnik miał również wpływ na fizyczny wynik badania... Czy to normalne?
Po moich testach wydawało mi się, że konieczne jest zaznaczenie "użyj precyzyjnego kontaktu ", w przeciwnym razie moja piłka będzie przechodzić przez moją tacę za każdym razem.
Jaka jest różnica między dwoma suwakami w odniesieniu do dokładności (kontakt 3D i dokładność 0,1 ... 0,000001) ?
sldworks_hhxfxiy1yl.png
Czy w konfiguracji kontaktów nie jest możliwe bezpośrednie pobranie informacji przypisanych w materiałach części, a następnie w modelu SolidWorks? Materiały te zawierają już wiele informacji, takich jak granica plastyczności itp. Dziwne, że muszę ponownie wypełniać te parametry tutaj, wiedząc, że propozycje są bardzo ograniczone (ruber, stal, akryl....)
Tarcie wydaje mi się niezbędne, w przeciwnym razie kawałki ślizgają się między nimi prawie w nieskończoność, to dość śmieszne. Ale czasy obliczeń, gdy aktywuję je na dwóch prostych częściach, są kolosalne, przeraża mnie to na przyszłość...
Mam też grupowe wątpliwości co do współczynnika restytucji, wpływa on na odbicie mojej piłki, dla realistycznej symulacji muszę go aktywować, ale za ile? Zakładając, że mój marmur jest wykonany z pleksi, a moja taca jest na przykład z drewna.
Czy poleciłbyś zupełnie inną metodę dla mojego testu ruch + zderzenie + grawitacja?
To dużo pytań jak na niedzielny wieczór, z góry dziękuję tym, którzy poświęcą czas, aby mi wyjaśnić, nawet jeśli dotyczy to tylko jednego z punktów.
sldworks_s1hf8etto9.png