Witam wszystkich, chcę podziękować za pomoc
W podstawowym przypadku upraszczam pytanie tak bardzo, jak to możliwe. Mam problem z dość prostym badaniem statycznym, stalowy pręt (lub belka) (AISI 1020) zamocowany na jednym z jego końców i jego górna powierzchnia jest poddawana działaniu siły (zginania) np. 2500 N.
Gdy uruchamiam symulację bez ustawiania warunku temperatury (domyślnie temperatury otoczenia), rozkład ograniczeń jest logiczny. Ale gdy dodam więcej niż poprzednie warunki, warunek temperatury (kładę temperaturę na całym prętze) dość wysoki (między 150 a 200 °C), rozkład naprężeń staje się nielogiczny, mam zbyt wysokie naprężenia Von Miisesa, które przekraczają 500 MPa. Ten wynik jest fizycznie niepoprawny, co prawda właściwości stali pogarszają się wraz ze wzrostem temperatury, ale takie podniesione naprężenie: w ogóle nie wydaje mi się spójne...
Dziękuję za pomoc
Ibrahim
probleme.png
Wiem, że granice sprężystości zmniejszają się w zależności od temperatury, istnieją normy, które podają wartości w różnych temperaturach.
Jednak mój problem nie tkwi w granicy sprężystości, ale w samym rozkładzie naprężeń między temperaturą 20 ° a 200 °C, naprężenia w belce rosną 10 razy bardziej. To nie jest normalne
Wygląda na to, że moduł Younga również ewoluuje
Rzeczywiście, moduł Younga zmniejsza się wraz z temperaturą, między 20 °C a 200 °C waha się od 210 do 180 GPa dla stali konwencjonalnych. Nie usprawiedliwia to jednak istotnych ograniczeń, nawet gdy wprowadziłem dobre właściwości mechaniczne w temperaturze 200°C, niestety niewiele to zmieniło...
Cześć wszystkim
Udało mi się rozwiązać mój problem, aby wykonać badanie statyczne w wysokiej temperaturze na SolidWorks, nie jest mądrze umieszczać temperaturę jako warunek brzegowy w badaniu statycznym, musisz najpierw przeprowadzić badanie termiczne, a następnie wrócić do badania statycznego i zaimportować wyniki termiczne, dodając inne warunki dotyczące ruchów i obciążeń.
Ps: aby zaimportować wyniki badania termicznego musisz przejść do
External Loading Advisor => Efekty termiczne, a następnie sprawdź temperaturę z badania termicznego
Uruchamianie obliczeń
Klasa A++
4 polubienia