Kąty GIMBAL między 2 częściami (bez części wewnętrznych) w CATIA

Witam

Chciałbym zdefiniować jeden układ osi względem drugiego za pomocą kątów kardana (sekwencja obrotów xyz różna od kątów Eulera zxz).

Chciałbym mieć możliwość definiowania kątów gimbala między 2 częściami bez konieczności definiowania części pośrednich.

Jednak w CATIA istnieje możliwość tylko kątów Eulera, a nie Gimbala

Czy możliwe jest zdefiniowanie kątów kardana między 2 częściami bez budowania części pośrednich ?

W tej chwili mogę zbudować ustawienia kąta kardana między 2 bryłami, ale przy użyciu części pośrednich. Oto moja metoda:
Część 1 z systemem 1-osiowym
Część 2 z układem 2-osiowym i ograniczeniami (przesunięcie między 2 płaszczyznami, zbieżność osi z osią obrotu, kąt z kątem obrotu) w celu zdefiniowania obrotu między układem osi 2 a układem osi 1
Część 3 z układem 3-osiowym i ograniczeniami (takimi samymi jak poprzednio) do definiowania obrotu między układem 3-osiowym a układem 2-osiowym
Część 4 z układem 4-osiowym i ograniczeniami (takimi samymi jak poprzednio) do definiowania obrotu między układem 4-osiowym a układem 3-osiowym

Chciałbym mieć możliwość definiowania kątów kardana między 2 częściami, ale bez użycia elementów pośrednich (części 2 i 3, których użyłem w metodzie opisanej powyżej).

Z góry dziękuję za pomoc.

Dla Francka, dla przypomnienia, stworzyłem już podobny, ale inny post:

http://www.lynkoa.com/forum/2d/positionnement-d-un-repere-par-rapport-un-autre-angles-euler-cardan

Różnica polega jednak na tym, że tutaj chcę zdefiniować, między układem współrzędnych 1 części 1 a układem współrzędnych 2 części 2, obroty (zdefiniowane przez kąty kardana, kąt obrotu alfa następujący po x, kąt obrotu beta następujący po y, kąt obrotu gamma następujący po z) i że moje kąty są zmienne tutaj i między 2 częściami (a więc wiązania zespołu), a nie pozycjonowanie układu współrzędnych przez relacji z inną osobą w tym samym pomieszczeniu.

zobacz ten link, aby zapoznać się z kinematyką CATIA

http://academy.3ds.com/uploads/tx_3dscourseware/1012/Aide-Liaisons-Cinematiques-v1.2.pdf

@+

Witam

Sekwencja obrotu Eulera jest następująca: Obrót osi Z-0 Z-0; Obrót X-1 wokół nowej osi X-1 ; obrót Z-2 wokół nowej osi Z-2  , a nie obrót Z-0; X-0, Z-0

Zobacz Kąt Eulera.

To, co chcesz zrobić, to obrót X-0 oś X-0, obrót Y-1 wokół nowej osi Y-1 ,  obrót Z-2 wokół nowej osi Z-2 ?

No właśnie, Franck.

Oto ilustracja dla wyjaśnienia:

1) Kąt alfa obrotu osi x0

2) Obrót osi Yalpha (nowo utworzona oś po obróceniu kąta alfa)

3) Obrót osi Zbeta (nowo utworzona oś po obróceniu kąta beta)

To właśnie zrozumiałem, więc najprostszym sposobem jest użycie pokoju -1 jako szkieletu do pozycjonowania pokoju -2

Tworzymy w pomieszczeniu -1 punkt pozycjonowania w przestrzeni (współrzędne X;Y; Z) // do znacznika bezwzględnego.

Następnie w tym punkcie tworzymy 4 układy osi odpowiadające powrotowi osi bezwzględnej i 3 obrotom.

Wystarczy związać część 2 względem ostatniego utworzonego układu współrzędnych.

Świetny Franck, twoja odpowiedź bardzo mi odpowiada.

Zastosowałem tę metodę, jak widać na sitodruku.

Zostało mi tylko jedno pytanie, aby spróbować zachować porządek, gdy w moim zespole będzie dużo części.

Na chwilę obecną w tej metodzie ograniczam ostatni układ współrzędnych utworzony na mojej części 1 ( nazywany R2 w układach współrzędnych osi mojej części 1) układem współrzędnych powiązanym z moją częścią 2. Następnie wróciłem do moich parametrów kąta alfa, beta, gamma, które znajdowały się na poziomie znaczników osi mojej części 1 w produkcie, mówiąc, że parametry alfa, beta, gamma iloczynu są równe parametrom alfa, beta gamma tych zdefiniowanych w części 1, na poziomie punktów odniesienia.

Sprawa komplikuje się w przypadku, gdy mam solidną 1 w połączeniu kardana z solidną 2, która sama jest w przegubie uniwersalnym z solidną 3.

Albo S1 - Kardan - S2 - Kardan - S3

Chciałbym wykonać moje połączenia kardana między S1 i S2 i S3 w tym samym procesie i wywołać parametry alpha1, beta1, gamma1 gimbala 1, a następnie alpha1, beta1, gamma1 gimbala 2 na poziomie montażu.

Aby zrobić trochę porządek w zespole, chciałbym ułożyć parametry w grupach, trochę tak, jak można to zrobić z ograniczeniami.

Czy możliwe jest grupowanie parametrów na poziomie produktu w grupy?

W przeciwnym razie, czy masz pomysł, aby uporządkować parametry związane z każdym linkiem na poziomie produktu?

Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś. 

Witam, aby uporządkować parametry w CATProduct, są one takie same jak w CATPart.

Jeśli masz warsztat KWA, istnieje cmd do dodawania "zestawów parametrów" (kontener parametrów).

W przypadku, gdy nie masz tego modułu, wystarczy utworzyć (pusty) CATProduct, utworzyć parametr (dowolny), usunąć ten parametr, a następnie skopiować "zestaw parametrów" i wkleić go tyle razy, ile chcesz do CATProduct, w którym chcesz uporządkować parametry.

Następnie wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy parametr(y), który ma zostać przeniesiony "Obiekt .....; / Zamów ponownie" i wskaż "zestaw parametrów", w którym chcesz go zapisać

Pamiętaj, aby zmienić nazwę wszystkiego, możesz użyć symboli w nazwach "Angle_α_1";  "Angle_β_1" ;  "Angle_γ_1".

Ze swojej strony wolę stworzyć szkielet CATPart, który umieszcza wszystkie "części zespołu", niż tworzyć w "Solid-1" znak  pozycji "Solid-2", a następnie w "Solid-2"  znak  pozycji "Solid-3" itp. ( EDIT: Zastrzegam sobie ten sposób dla ułatwienia pozycjonowania tzw. standardowych komponentów np. na cylindrze miałbym elementy, które pozwalają na ustawienie cylindra w zespole (łączniki, widełki itp.) oraz te, które pozwalają na ustawienie akcesoriów cylindra (czujniki, przeguby kulowe itp))