Witam
Chciałbym zdefiniować jeden układ osi względem drugiego za pomocą kątów kardana (sekwencja obrotów xyz różna od kątów Eulera zxz).
Chciałbym mieć możliwość definiowania kątów gimbala między 2 częściami bez konieczności definiowania części pośrednich.
Jednak w CATIA istnieje możliwość tylko kątów Eulera, a nie Gimbala
Czy możliwe jest zdefiniowanie kątów kardana między 2 częściami bez budowania części pośrednich ?
W tej chwili mogę zbudować ustawienia kąta kardana między 2 bryłami, ale przy użyciu części pośrednich. Oto moja metoda:
Część 1 z systemem 1-osiowym
Część 2 z układem 2-osiowym i ograniczeniami (przesunięcie między 2 płaszczyznami, zbieżność osi z osią obrotu, kąt z kątem obrotu) w celu zdefiniowania obrotu między układem osi 2 a układem osi 1
Część 3 z układem 3-osiowym i ograniczeniami (takimi samymi jak poprzednio) do definiowania obrotu między układem 3-osiowym a układem 2-osiowym
Część 4 z układem 4-osiowym i ograniczeniami (takimi samymi jak poprzednio) do definiowania obrotu między układem 4-osiowym a układem 3-osiowym
Chciałbym mieć możliwość definiowania kątów kardana między 2 częściami, ale bez użycia elementów pośrednich (części 2 i 3, których użyłem w metodzie opisanej powyżej).
Z góry dziękuję za pomoc.