Witam Na pokaz branżowy chciałbym zrobić w miarę wierną animację naszych narzędzi skrawających. Aby to zrobić, chciałbym animować sprężyny elastomerowe, gdy górna część narzędzia dochodzi do zmiażdżenia dolnej części, a nie tylko tworzy konfigurację górnego martwego punktu, niskiego martwego punktu. Czy masz rozwiązanie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Witaj @alexis.kulling Ponieważ w solidworks możliwe jest, że części pasują do siebie, jeśli nie zostanie przyłożone żadne naprężenie (brak automatycznego wykrywania kolizji), wystarczy umieścić dwie części elastomeru + kilka mm odpowiadających skokowi narzędzia.
Następnie do animacji i w zależności od stopnia zaawansowania oczywiście przejdź przez ruch lub najprostszy twórz animowane GIF-y, jeśli na przykład jest to narzędzie do śledzenia animacji, jest to bardzo proste, 6 obrazów i animacja GIF.
(zwróć uwagę na elastomer i znacznie łatwiejszy do animacji niż sprężyna)
Wybrałem rozwiązanie firmy Lynkoa15. Wykonałem zespół koncentryczny składający się z 2 cylindrów o grubości 0,01, oddalonych od siebie o określoną wartość. Następnie połączyłem te 2 cylindry, tworząc nową cylindryczną część w zespole, nie ograniczając jej całkowicie, aby nadać jej elastyczność.
Oto 1. wynik z animacją elastomerów w dolnej części. Teraz muszę się zdążyć animować górną część, aby stykała się z dolną częścią i ją nadpisywała. Zajmujemy się obróbką narzędzi do obróbki elementów mechanicznych na blokach szwajcarskich oraz przenoszeniu i odkształcaniu na zimno dla przemysłu motoryzacyjnego, kolejowego, rolniczego, budowlanego itp.
Nieźle, nasza firma jest podzielona na 2 podmioty, jeden we Francji i jeden w Niemczech. We Francji specjalizujemy się w szwajcarskim cięciu bloków i transferze + odkształcaniu na zimno, a w Niemczech specjalizują się w narzędziu do naśladowania. To prawda, że dobrze to wygląda, staram się, aby animacja była jak najwierniejsza, aby zaprezentować naszą firmę na targach branżowych, a także będę promować zawody przemysłowe (inżynieria, projektowanie mechaniczne, CAM) w ramach liceum ogólnokształcącego. Pokazać im, że przemysł to nie tylko smar.
W przeciwnym razie jestem nowicjuszem w animacji, znowu mam kilka pytań: 1- Mój zespół składa się z 2 podzespołów (sup i inf, które robię elastycznymi), czy to przeszkadza, czy muszę pracować w jednym zespole) 2- Moim celem jest, aby górna część poszła w dół, a gdy zetknie się z fioletową płytką (patrz na filmie), schodzi w dół i miażdży elastomery, dodatkowo w górnej części znajdują się wyrzutniki, które chciałbym podnieść, gdy zetknę się z fioletową płytką. Czy istnieje sposób na symulowanie kontaktu? Z góry dziękuję