Elastyczna animacja podzbiorów

Witam

Chcę zrobić animację (analizę ruchu) w zespole, który zawiera 2 elastyczne podzespoły (korbowód-tłok).

Muszę animować je osobno w synchronizacji. Przesuwam pasek czasu, następnie przesuwam jeden z korbowodów i tak dalej....

Niemożliwe, zawsze wracają do początku..... Próbowałem to wszystko rozłożyć na czynniki pierwsze i tam działa. Z drugiej strony jest to walka, aby wykonać testy, a następnie modyfikacje na modelu referencyjnym.

Czy animowanie komponentu w elastycznym podzespole jest niewłaściwe lub niemożliwe?

Dziękuję.

Klasa A+

Witaj Hervé.maréchal,

Ze swojej strony uważam, że powinniśmy przejść przez konfiguracje.

Spróbuj i daj mi znać.

@+.

AR

Witaj AR,

Nie sądzę, aby konfiguracje były właściwym rozwiązaniem, ponieważ nie można zarządzać za pomocą configów uszkodzonym stanem zestawu lub nie.

Jednocześnie mam wrażenie, że nie należy przesuwać części "ręcznie" poprzez dołożenie kluczyka, ale zawsze korzystać z silników.... ?

Klasa A+

Czy wiesz, jak zainstalować silnik?

Obecnie kontynuuje jakby nic...

Czy widzisz jakieś rzeczy, które mogłyby wyjaśnić mój błąd?

Dziękuję.

dodając silnik przy 0 obr./min, zatrzymuje ..... Trochę kłopotliwy jako zarządzanie

1 polubienie

Witam

Jeśli chodzi o "analizę ruchu", to z silnikami, siłą, sprężyną....., ruchy manualne są obsługiwane tylko w badaniach "animacji" (rzadko używam modułu pod SW18, więc nie jestem pewien nowych funkcji!).

W przypadku zespołów elastycznych możliwa jest analiza ruchu tego samego podzespołu (wstawionego kilka razy) z przeciwstawnymi, losowymi ruchami itp. Itd bez konieczności tworzenia konfiguracji czy czegokolwiek,

Procedura w przypadku zespołów elastycznych jest taka sama, jak w przypadku montażu prostych części.

Jeśli chodzi o silnik w stanie pauzy, można dowolnie zmieniać prędkości (ruch > punkt danych). 

2 polubienia

Witaj Lynk,

Dzięki za informacje o ręcznym przeniesieniu.

Dzięki również za <punkt ruchu danych, z drugiej strony nie powinieneś zostawać w interpolacji Cubic Spline, ponieważ w ogóle nie podąża za instrukcjami (dlaczego?), z drugiej strony działa w linear, trochę mniej w Akima. Skąd te pasożytnicze ruchy?

Czy możesz mi powiedzieć, czy kiedy zmieniam ustawienia silnika, pasek czasu musi znajdować się w określonej pozycji?

Czy kąty są wskazywane w każdej chwili jako kąty względne czy bezwzględne?

Dziękuję.

Klasa A+

Witam 

W załączniku znajduje się podejście, które można zainspirować, 

• W przypadku splajnu sześciennego postępuje zgodnie z instrukcjami (patrz reprezentacje graficzne) 
  • Dla paska czasu to nie.
  • W przypadku kątów jest on względny (patrz graficzne przedstawienie przemieszczenia kątowego). 

as_000.zip

Witaj @herve.maréchal 

Mały punkt uwagi!

Zarządzanie elastycznymi podzespołami nie zawsze jest łatwe, ponieważ generuje błędy w zależności od tego, co robisz (ponieważ często musisz wykonywać dziwne manipulacje, aby elastyczny podzespół znów stał się taki). Ponadto elastyczne zestawy s/s generują efekty opóźnień w trybie ręcznym i prawdopodobnie również automatycznym.

Aby mieć pewność, że to nie elastyczny stan powoduje rój, sprawdź, czy nie jest to zbyt skomplikowane, aby mieć pojedynczą usługę ASM, a nie podzespoły w dużym zestawie

Pozdrowienia

PS: STP nikomu nie mówi,   ale nienawidzę tej części oprogramowania, która jest całkowicie sprzeczna z intuicją, zrezygnowałem z jej używania. Nie jestem w stanie zliczyć, ilu mam ludzi........ z tą zwariowaną rzeczą
Aby naprawdę z niego korzystać, potrzebujesz dobrych dwóch do trzech dni treningu . Ci, którzy wiedzą, jak z niego korzystać, wydają się zadowoleni, ale jakim kosztem!

4 polubienia

Witam

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Całkowicie się Zozo_mp zgadzam, ten moduł to nędza, jest całkowicie sprzeczny z intuicją.....

Powodzenia

Klasa A+

1 polubienie