Witam
Jako nowicjusz w programowaniu API Solidworks (ale nie w ogóle w programowaniu) od kilku dni ruję włosy z głowy, nie znajdując rozwiązania:
od rysunku chcę pobrać w zmiennej "nazwę listy części spawanych" (SW-CutListItemName, czyli nazwa używana w zestawieniach komponentów/listach części, dla części wielobryłowych).
Na rysunku wiem, że można skojarzyć bańkę o tej wartości z częścią w widoku, więc logicznie w programowaniu da się znaleźć tę wartość? (W przypadku bąbelków działa to tylko wtedy, gdy "lista części" jest skojarzona z danym widokiem).
Musimy również mieć możliwość otwarcia części obecnej w widoku, aby znaleźć tę wartość?
Naprawdę nie wiem w którą stronę i jak kopać, ktoś z Was ma jakiś pomysł?
środowisko:
SolidWorks 2021 Standard, PDM Pro
Z góry dziękuję
F.MAT
Cóż, klasyczny ruch:
Po wielu dniach zmagań, szukania informacji we wszystkich kierunkach i zaraz po zadaniu pytania na tym forum... Przeprowadziłem jeszcze jedno wyszukiwanie i znalazłem informacje, których szukałem tutaj:
https://www.codestack.net/solidworks-tools/
W partii znajduje się makro, które zmienia nazwy widoków rysunku na "nazwę listy części spawanych".
Więc po prostu muszę to przeanalizować, aby zrozumieć, skąd czerpiemy te informacje :)
Jeśli to może komuś pomóc....
Dziękuję
F.MAT
1 polubienie
Witam
Jeśli nie znalazłeś tego, czego szukałeś, nie wahaj się ze mną skontaktować, pomogę Ci.
Dwie główne możliwości w zależności od tego, co chcesz zrobić:
-- Użyj zestawienia materiałów części spawanych, aby pobrać wszystkie informacje naraz, a następnie przetworzyć je w programowaniu bez konieczności korzystania z interfejsu API (przykład: makro, które eksportuje listę spawanych części i analizuje ten eksport w makrze programu Excel). Często jest nieco brudny, ale pozwala szybko dojść do efektu, który można wykorzystać w bardzo konkretnej sytuacji.
-- Przeglądaj właściwości spawanych części pojedynczej części i/lub rekurencyjnie przeglądaj komponenty zespołu w celu bezpośredniego pobrania właściwości każdej spawanej części, ale wymaga to nieco większego opanowania sterownika PLC.
Codestack to świetna strona stworzona przez Xarial, który w ostatnich latach wykonał świetną robotę. Z pewnością znajdziesz tam inne dobre wskazówki.
Oficjalna pomoc API jest również bardzo dobrze wykonana i obszerna, a jeśli jesteś doświadczonym programistą, gdy tylko przyzwyczaisz się do korzystania z SW-API, oficjalna pomoc powinna Ci wystarczyć.
Nie wahaj się wyjaśnić, co chcesz osiągnąć w rezultacie, może istnieć "klasyczny" sposób, aby to zrobić.
Klasa A+
Rafael
1 polubienie
Witam
Dziękuję za odpowiedź.
W porządku, udało mi się poradzić sobie z pomocą makr Xariala, rzeczywiście, jego strona jest pełna interesujących rzeczy.
Nie jestem doświadczonym programistą, ale i tak udaje mi się dość dobrze zrozumieć, jak działa kod (gdy jest komentowany ^^ ), więc między oficjalną pomocą a przykładami widzianymi tu i ówdzie, trochę się męczę, ale i tak udaje mi się iść do przodu.
Teraz zajmę się interfejsami API PDM i Document Manager, czuję, że będzie to trochę bardziej skomplikowane:D
Dziękuję za propozycję, wrócę na forum po kolejne problemy! :)
@+
F.MAT
1 polubienie