Wyglądy i kolory, które różnią się tylko SolidWorks 2017 SP5

Witam

Mam problem, który trwa od dłuższego czasu: w złożonej części (w trybie konstrukcji spawanej lub nie, mieszanie blachy/wytłaczanie proste lub nie), nakładam kolor na część (ogólnie na samej górze wału): na przykład RAL1006 (żółty):

Więc mój pokój jest żółty, ale kiedy odświeżam, losowy przepływ (i ważę słowa) zmienia kolor. Na mojej obecnej części dźwigar zmienia kolor na szary podobnie jak kolor bazowy bez wyglądu, podczas gdy reszta się nie porusza.
Przechodząc do ustawień kolorów i wyglądu, zdaję sobie sprawę, że korpus tej części zmienił się na szary, mając pierwszeństwo przed żółtym części ogólnej:

Jeśli usunę ten kolor, lub zmienię go na RAL 1006 identyczny z resztą pomieszczenia, odśwież... BAAAAM (odgłos podobny do tego, jaki słychać w mojej głowie przechodzącej przez jeden z dwóch ekranów):

Mój flow jest bardzo żółty, to miłe. Ale reszta zamieniła się w żółte radioaktywne siki.
Jednak po sprawdzeniu wartości właściwości color nie zmieniają się...

Suszę, bez względu na to, ile chodzę dookoła, całkowicie się zatrzymuję. Sprawdzałem właściwości każdej funkcji, każdego ciała, każdej twarzy... Blacha, nie blacha, zmiana materiałów, układanie wszystkiego identycznego, wszystkiego innego, ale to niczego nie zmienia.

Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mnie poprowadzić, zanim wpadnę w depresję...
Z góry dziękuję.

2 polubienia

Witam

Ciekawe pytanie, ponieważ często też mamy ten problem i to bez rozwiązania! odkąd używam Solidworks, zarządzanie kolorami zawsze było  "dziwne"
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi...

2 polubienia

Fifounet44, może dodatkowy element:
Ten utwór należy do kolegi z biura. Często śledzę tego rodzaju prblm, aby spróbować rozwiązać je po mojej stronie w mojej pracy.

Mam wrażenie, że zjawisko to występuje tylko wtedy, gdy część jest używana (lub modyfikowana) przez kilku różnych użytkowników (a więc może kilka różnych ustawień oprogramowania).

Przerabiając kawałek sam, ten sam kształt, te same materiały, ... itp., Nie mam problemu. Na skomplikowanych elementach, blachach, występach, powierzchniach też nie mam problemu. Z drugiej strony inny kolega ma ten sam problem z rurowym podwoziem, nad którym pracowało kilku projektantów...

Poważnie zadaję sobie to pytanie.

Ostatnia rzecz:
Zastanawiałem się też (w przypadku żółtego 1006, który zamienia się w sikający żółty), czy różnica w odświeżeniu nie wynika tylko z kolorów, które dostosowują się do sceny. Czy umieszczenie na nim wyglądu wygląda (wizualnie) tak, jak zostało pierwotnie utworzone, a po odświeżeniu dostosowuje się do sceny?

Tak, kolor dostosowuje się do sceny, a w przypadku zmiany koloru zauważyłem, że w zespole często zdarza się to po umieszczeniu części lub zespołu w przezroczystości, a następnie po usunięciu tej przezroczystości, że kolor jest stosowany do tej części lub zespołu w zespole lub zastosowano przezroczystość. (Błąd Sw2016? a może następny?)