Pojawienie się komunikatu "Początkowa ingerencja nie jest dozwolona dla Wirtualnej Ściany". Jak usunąć ten komunikat o błędzie?

Witam

Po zakończeniu wykrywania kontaktu - około 36% obliczeń symulacji quasi-statycznej, w oprogramowaniu do symulacji robót stałych - ten komunikat o błędzie zatrzymał obliczenia.

Używam funkcji "wirtualnej ściany", z "elastyczną" konfiguracją do symulacji zachowania płyty zamocowanej na gumowych mocowaniach .

Jakie są  możliwe przyczyny tego komunikatu o błędzie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Dobry wieczór

Trudno powiedzieć, nie patrząc na parametry, ale przypomina mi to temat, którym ostatnio się zajmowaliśmy. Kilkakrotnie widzieliśmy ten sam błąd w przypadku cichych bloków lub sprężyn

To kwestia budowy Twojej symulacji, zwłaszcza gdy czytam ten :(( zachowanie płytki zamocowanej na gumowych mocowaniach . ))

Mówiąc więcej, powinieneś zamieścić w pierwszym z nich zdjęcia najlepiej z drzewem ze wszystkimi parametrami.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Biorąc pod uwagę komunikat o błędzie, wydaje się, że w stanie początkowym występuje interferencja między częścią a wirtualną ścianą. Sprawdź, czy Twoja część nie przechodzi przez tę ścianę.

Pozdrowienia

Gauthik powiedział:

1 polubienie

Witam

Dziękuję za pomoc.

Nie, nie było żadnej ingerencji w stan początkowy: pomieszczenie i wirtualna ściana były kilkakrotnie większe od pokoju.

Od czasu publikacji tej wiadomości znalazłem rozwiązanie, aby obejść ten problem : zastąpiłem funkcję elastycznej wirtualnej ściany, dodając stałe części (materializując stałą część cichego bloku), a następnie dodając łączniki sprężynowe.

Obliczenia zostały wykonane w tej nowej konfiguracji. Myślę więc, że wynikało to z konstrukcji ogniw, albo z modelowania.

Problem rozwiązany. Dziękuję.