Łuk w szkicu 3D

Cze wszystkim

Do opłaty wracam zawsze z tym samym plikiem.

Zawsze mówiono mi, żebym narysował kawałek tak, jakbym go tworzył, aby zdać sobie sprawę z trudności, jakie się z tym wiążą.

To jest to, co próbuję zrobić z następnym promieniem.

Nie wiem, jak narysować łuk między linią a drugim łukiem, aby odpowiadał pojedynczej operacji gięcia.

Długość istniejącego odcinka i łuku można zmienić, ale nie wiem jak to zrobić, aby mieć coś regularnego, jak na zdjęciu tutaj:

Przepraszam za terminy, które nie są zbyt techniczne.

Dziękuję za pomoc

waterbottle_cage.sldprt

Witam

W jakiej wersji oprogramowania jesteś? bo nie mogę jej otworzyć dla siebie...

Witam

Używam wersji 2016

Ojej, przepraszam, jestem w 2014 roku... Może kiedyś będziemy musieli się przestawić...

Przepraszam

Ale biorąc pod uwagę twój obraz, myślę, że zostanie to osiągnięte za pomocą kilku kroków zginania....

Nie martw się ;) dziękuję i tak

Tutaj możesz zobaczyć wszystkie kroki:

https://www.facebook.com/nahbs/videos/10154456605676545/

Ten promień jest dobrze wykonany za jednym razem

Witam 

Można to jak zwykle zrobić na kilka sposobów.

Szkic trójwymiarowy (3D) można utworzyć na podstawie planu, ustawiając kąt na inną płaszczyznę, tworząc łuk okręgu i dodając zaokrąglenia. 

Można utworzyć dwa szkice na płaszczyznach i za pomocą narzędzia krzywej rzutowanej utworzyć szkic 3D tego zagięcia. Pozostaje tylko dodać urlop, a nawet wtedy zależy to od twoich szkiców. 

Najprostsze jest pierwsze rozwiązanie, ale wymaga kilku skanów. 

Drugi jest czystszy, 3 szkice 2D zamienione na 1 szkic 3D i pojedynczy skan. Rozwiązanie, które wymaga nieco większej wiedzy. 

Pozdrowienia. 

3 polubienia

Przede wszystkim mam nadzieję, że w uproszczeniu popracujesz nad połową utworu, aby następnie uzyskać symetrię ciała za pomocą fuzji.

Zacząłbym też od szkicu 3D:
- wielki łuk jest ograniczony pod względem nachylenia za pomocą linii konstrukcyjnej, przy czym środek i jeden koniec są ograniczone na płaszczyźnie środkowej;
- Liście są tworzone za pomocą narzędzia Szkicuj liście.

1 polubienie

Właśnie zrobiłem kawałek obrabianego przedmiotu: SW14 nie wie, jak zrobić zaokrąglenie między nachylonym łukiem a nachylonym segmentem, więc musisz być sprytny.

Włożyłem plik do PJ

koszyk na butelkę.sldprt
1 polubienie

Witam

oto szkic ze szkicem 3D

porte_bouteille.sldprt

Witam

Wracam do tego, co mówi Yves...

Jak przekonwertować 2 szkice 2D na 1 3D?

Co więcej, czy możliwa jest również sytuacja odwrotna?

Klasa A+