Jestem technikiem elektronikiem, ale muszę użyć solidworks do narysowania konturów mojego obwodu, aby móc go zaimportować (w *.dxf*) za pomocą mojego oprogramowania do umieszczania/trasowania (proteus).
Zaprojektowałem swój utwór bez większych problemów. Ten ma dość dużo splajnu, a kiedy eksportuję go do *.dxf*, moje krawędzie płytki, które wyglądały na dobrze zaokrąglone w solidworks, teraz wydają się być sekwencją segmentów.
Może to normalne? a może nie wybrałem opcji.
W każdym razie, gdyby ktoś miał rozwiązanie, byłbym zachwycony.
Rzeczywiście, widziałem tę opcję i wypróbowałem 2 przypadki i nic to nie zmienia.
Z drugiej strony zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz pod solidworks. Kiedy wprowadzam zmiany, mam swoje "zaokrąglenia" i jak tylko zapiszę, widzę również moje segmenty w solidworks.
Być może problem początkowo tkwi w solidworks, musiałem zapomnieć coś zrobić.
Problem z splajnami polega na tym, że chociaż jest to dobrze zdefiniowany obiekt matematyczny, nie wszystkie programy mają ten sam sposób ich obliczania, więc eksporty są potencjalnie mniej lub bardziej pomieszane.
W Twoim przypadku nie mam wrażenia, że splajny są najlepszym rozwiązaniem, raczej postarałbym się zrobić segmenty łukowe (naliczyłem ich 7). Ponadto twój kawałek jest symetryczny (jak na kształt zewnętrzny), dzięki czemu możesz go zrobić na pół.