Usunięto styczne krawędzie

Witam
Mam problem z wersją Solidworks 2022 SP5.0
Na moich zespołach jestem przyzwyczajony do pracy w trybie " Usunięte krawędzie styczne ".
(Pozorne ukryte linie - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS)

Problem polega na tym, że dla niektórych stycznych krawędzi opcja działa, a dla innych nie. Styczne krawędzie, które nie powinny być wyświetlane, są wyświetlane z widocznymi liniami.
Miałem problem, który trochę sam się rozwiązał, a teraz problem wrócił.

Zastanawiam się, czy nie wynika to z problemu z kartą graficzną lub ustawień oprogramowania, które nie aktywuje się tak, jak powinno?

Witam;
Możesz zrobić mały test, wyłączając opcję "Poprawiona wydajność grafiki"
w Opcjach systemu / Opcja wydajności"...
(ten wybór jest odwracalny).

W przeciwnym razie sprawdź sterownik karty graficznej, prosząc o diagnozę za pomocą Solidworks Rx (do dosłownego wyszukania w obszarze rozruchu systemu Windows)

Uwaga: Twój zrzut ekranu wygląda bardziej jak agregat powierzchniowy niż objętość, może tam być...

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź.
Po pierwsze, kawałek jest rzeczywiście objętością, która nie ma problemu geometrycznego i nie, nie jest agregatem powierzchniowym.

Otworzyłem tę samą część na SW2020 i SW2022:

Na SW2020 wszystko jest wyświetlane poprawnie i widzimy, że wszystkie ściany są styczne. Styczne krawędzie są dobrze ukryte:

W SW2022 problem występuje zarówno w części, jak i w złożeniu, a nawet na rysunkach:

Wypróbowałem wasze rozwiązania, ale to nie działa.
Próbowałem zmienić opcję " Poprawiona wydajność grafiki " i użyłem SW RX, aby sprawdzić wszystkie możliwe tryby, bez rezultatów.

Witam
Czy w opcjach systemowych > wyświetlaniu > usuniętą krawędzią styczną zachowanie opcji mieszanej i kreskowej ulega zmianie?
Czy opcja jakości obrazu przy użyciu rozdzielczości niższej niż 2009 coś daje?

Witam
Jeśli nie poufne, możemy mieć plik do sprawdzenia zachowania?
Możliwe jest również, że konwersja/rekonstrukcja wykonana przez 2022 generuje nieco inną geometrię (mieliśmy taki przypadek na niektórych naszych plikach podczas rekonstrukcji)

Zachowanie w przypadku mieszanych i myślników jest identyczne.
Krawędzie styczne, które są już ukryte, są oznaczone kreskami, ale krawędzie styczne wyświetlane w postaci linii ciągłych nie zmieniają stanu.
Wydaje się, że interpretuje on niektóre krawędzie jako niestyczne, podczas gdy tak jest.

Opcja z 2009 roku niczego nie zmienia.
W każdym razie dziękuję.

Oto ten kawałek.
Próbowałem też na innym komputerze z SW2022, robi to samo.

Problem Ukryte krawędzie styczne. SLDPRT (405.3 KB)

Solidworks: co roku rozwiązują 2 problemy i tworzą 3 nowe...

Moim zdaniem problem bierze się stąd, że jest to import. Najprawdopodobniej ściany nie są tak naprawdę styczne i że SW2022 interpretuje to lepiej niż SW2020.
W zasadzie zgadzam się, że dodają błędy do błędów, ale rok 2020 jest daleki od wzorowego na tym poziomie.
Może powinniśmy zregenerować plik na 2022 roku z pliku natywnego, z którego dokonywany jest import i sprawdzić, czy to trwa.

2 polubienia

Właśnie testowałem na 22, wyświetlacz jest poprawny
Załączam kopię ustawień (pamiętaj o zapisaniu ustawień przed aplikacją)
sauvegarde_dell_20221120_141159.zip (47,3 KB)

Witam
Przetestowałem twoje ustawienia, ale nic to dla mnie nie zmienia.
W każdym razie dziękuję.

Witam
Czy przetestowałeś tę opcję?

1 polubienie

Witam
Tak, ta opcja nie zmienia problemu.
Niech moc będzie z wami.
W każdym razie dziękuję

Witam
Testowałem te parametry, zawsze to samo zachowanie.
Testowałem również, uruchamiając oprogramowanie w trybie awaryjnym (emulacja funkcji OpenGL lub uruchamianie w neutralnym trybie programowym) i plik zachowuje się tak samo.
Albo jest to mój sterownik (ale zwykle certyfikowana wersja), albo jest powiązany z SP. Ze swojej strony jestem w SP5.

Witam
Kiedy mówisz "to samo zachowanie", czy oznacza to, że nie działa to poprawnie?
Zrobiłem te same testy co ty, ale bez powodzenia.
Nie mam wytłumaczenia.
Myślę, że musieli majstrować przy rzeczach w tej wersji SW2022.
Dla mnie problem polega na tym, że pozwoliło mi to bardzo szybko zidentyfikować, kiedy krawędź lub powierzchnia miała błąd lub nie była styczna, widząc pojawiającą się mocną linię. Nie oznacza to jednak, że nie wiemy już, jak zidentyfikować prawdziwe styczne ściany.
Zauważamy, że dla niektórych osób na forum wydaje się, że to działa, ale nie dla innych...

Zawsze krawędzie styczne są widoczne jak przy pierwszym przechwycie.

Witam;
To, co mnie intryguje w twoim zrzucie ekranu @Pseudooo , to ten mały efekt aureoli:
image

Co skierowałoby mnie do opcji wyglądów i scen (patrz oświetlenie)...
Aby porównać z Twoim sw2020...

Należy zauważyć, że Solidworks drastycznie zmodyfikował wykorzystanie zasobów graficznych między tymi dwiema wersjami. (2020 ->2022).

Pozdrowienia.

Witam

Tak, rzeczywiście, zauważyłem zmiany w wyglądzie między SW2020 a SW2022.
Kiedy nakładam materiał, który mam w swojej bibliotece materiałów, wydaje się on znacznie ciemniejszy.

Ale nie widzę, jak wygląd może wpływać na to, czy wyświetlane są ukryte krawędzie, czy nie.
W wyglądach lub scenach nie ma opcji pokazywania lub ukrywania krawędzi.
Dla Twojej informacji, nigdy nie pracuję z cieniowanym obrazem, w ambient occlusion ani w RealView.

Witam
Najwyraźniej ten problem został rozwiązany dla sp4 (którego używam), pojawił się ponownie dla sp5 znalezionego również dla sw23

@Lynkoa15

SP5 to sytuacja, w której błąd staje się funkcją :innocent: