Nagłe zatrzymanie po poprawieniu szkicu

Witam

Po zainstalowaniu SW 2024 SP1 napotykamy problemy podczas edycji szkicu.

Kiedy edytujemy szkic, na przykład w celu skorygowania wiązania lub zmodyfikowania bryły, która ma zostać usunięta, oprogramowanie programowe przestaje odpowiadać i zamyka się. Dotyczy to zmiany wartości istniejących wymiarów lub edycji funkcji bez modyfikacji.

Nie mamy tego problemu w poprzednich wersjach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam
Myślę, że odpowiedź jest tam:

Po zainstalowaniu oprogramowania SW 2024 SP1

Solidworks w wersji SP1 do SP3 lub nawet 4 nie jest przeznaczony do produkcji, ponieważ jest zbyt błędny. Jak już wspomniano w innych postach, lepiej poczekać, aż wersja SP4 lub SP5 przełączy się na nową wersję solidworks.

3 polubienia

A w efekcie... Powodzenia :slight_smile:
Możesz też ponownie zainstalować dodatek SP5 2023, jeśli masz taką możliwość. Wydaje mi się, że jest kompatybilność w SW SP5 z poprzedniego roku i SW SP1 z następnego roku

3 polubienia

Witam

Podejrzewałem, że instalowanie tej wersji nie było dobrym pomysłem. Ale błędy przy modyfikacji szkicu mnie dziwią.

Dziękuję za odpowiedzi.

Idealnym rozwiązaniem byłoby przetestowanie najnowszej wersji 2024, SP2.
Do pobrania tutaj, jeśli jesteś w Visiativ:
https://ftp.visiativ-solutions.com/SOLIDWORKS/2024/
W przeciwnym razie inną możliwością jest to, że twój profil użytkownika oprogramowania jest uszkodzony.
Aby sprawdzić, czy tak jest, uruchom solidworks RX (menu wyszukiwania: rx) i uruchom oprogramowanie z profilem fabrycznym:

Jeśli oprogramowanie nadal działa błędnie, pochodzi albo z wersji, albo z komputera, jeśli już nie błądzi, to dlatego, że pochodzi z profilu użytkownika, co ma miejsce, gdy przywracasz profil z innej wersji.

5 polubień

Witam
Skłaniam się bardziej ku odpowiedzi @sbadenis , nie mam nic przeciwko temu, że SP1 są niestabilne, ale tam nadal byłoby trochę za duże, a zwłaszcza nic takiego w poprawkach SP2 (co byłoby zaskakujące, biorąc pod uwagę rodzaj błędu, gdyby nie został zgłoszony przez nikogo).

2 polubienia