Niepoziomy ogranicznik rury

Witam wszystkich,

Mam tajemnicę, której nie mogę rozwiązać.

Tworzę ramę rurową o wymiarach 200x100 z rurami stykającymi się na ośmiokątnym kawałku. Dopiero kiedy robiłem gramofony, zdałem sobie sprawę, że coś dziwnego, pionowe krawędzie są dobrze wyrównane na Y (kiedy wymiaruję mam pomiar w mm, więc moje pociągnięcia są równoległe), ale pozioma krawędź ma kąt 0,13°, sama w sobie nie obchodzi mnie, że mogę stworzyć część, ponieważ nie będzie to miało wpływu na produkcji, ale jestem zaintrygowany. Sprawdziłem model mojej rurki i nadal wszystko jest prostopadłe. I mam tę anomalię na 4 belkach po przekątnej a na pozostałych nie. Załączam zrzut ekranu i dokument, o którym mowa. Nigdy wcześniej nie tworzyłem frameworka, więc zastanawiam się, czy gdzieś nie popełniłem błędu.

2020-01-24.png

Oto sztuka

charpente_avec_implantation. Krok

Domyślnie bryły na szkicu nieprostopadłym  mają tendencję do obracania profilu.

Aby go wyrównać, edytuj funkcję profilu, a następnie kliknij Wyrównanie (1), wybierz wyrównanie osi poziomej lub pionowej, a następnie krawędź definiującą wyrównanie (2 na przykład tutaj) i zdefiniuj kąt wyrównania.

Jest to nieudany błąd lub ulepszenie, które istnieje od wersji 2016. Problem nie występował w wersji 2014. (z pamięci)

1 polubienie

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Jednak to jest to, co robiłem od początku (pierwotnie rura była znacznie bardziej nachylona), próbowałem zmieniając "wyrównaj do osi poziomej" lub pionowej, ale problem pozostaje ten sam, a jeśli zmienię kąt na 359,87 to pionowa krawędź rurki nie jest już dobra.

Czy to nie ten odcinek rurki ma wadę?

2 polubienia

Podobnie jak stefbeno , sprawdź przekrój swojej rury, aby zobaczyć ścieżkę swojej biblioteki profili: opcje lokalizacje plików Spawane profile konstrukcyjne, a następnie otwierasz odpowiedni profil i sprawdzasz szkic profilu.

1 polubienie

Sprawdziłem to i nie ma problemu, dodałem ograniczenia, aby mieć 100% pewności...

To jest niespójne, na 200 rurki jestem pionowo, ale nie na 100...