Mam pytanie odnośnie rysunków 2D na Solidworks, w przypadku złożenia.
Czy możliwe jest przełączenie widoku w tryb "Pozorne ukryte linie" (z przerywanymi krawędziami) i wyświetlenie w tym samym widoku niektórych części (lub podzespołów) bez tych przerywanych ukrytych linii?
W niektórych przypadkach może to być interesujące, nie wszystkie krawędzie są niezbędne i zanieczyszczają / obciążają cały plan.
W drzewie projektu rysunku rozwiń, aby kliknąć prawym przyciskiem myszy części, dla których chcesz pokazać ukryte krawędzie => pokaż/ukryj => pokaż ukryte krawędzie.
Aby dokończyć to, co @Bart mówi, możesz wyświetlić w "Pozorne ukryte linie", a następnie wybrać linie, które Cię nie interesują, kliknąć na nie prawym przyciskiem myszy => ukryć linie
W rzeczywistości, aby móc wyświetlić ukryte krawędzie komponentu, musisz być w trybie "ukryte linie usunięte". Jeśli znajdujesz się w "pozornych ukrytych liniach", nie będziesz mieć opcji "pokaż ukryte krawędzie". Zobacz załącznik
Okej, tak to działa. W rzeczywistości jest to przeciwieństwo tego, co chciałem zrobić... Szkoda, że jest to bardziej skomplikowane niż odznaczenie tylko zbędnych komponentów!
+ Nie można wykonać tej operacji na kilku komponentach za 1 razem.
Spróbowałem, ustawiając domyślny styl wyświetlania na "pozorne ukryte linie". Nie ma wtedy możliwości ukrycia linii kropkowanych dla komponentu części lub podzespołu. Więc to nie działa.
Próbowałem go rozebrać, więc ustawiłem się w standardzie w "pozornych ukrytych liniach" i zmieniam tylko styl wyświetlania mojego widoku ISO (ale to samo dotyczy innych). Umieściłem go w zacienionym widoku.
Klikając lewym przyciskiem myszy na żądany widok, menedżer nieruchomości pojawia się po lewej stronie i w stylu wyświetlania wybierasz ten, który chcesz (patrz załącznik)