Zespół Ukrytych Krawędzi MEP

Cze wszystkim

Mam pytanie odnośnie rysunków 2D na Solidworks, w przypadku złożenia.

Czy możliwe jest przełączenie widoku w tryb "Pozorne ukryte linie" (z przerywanymi krawędziami) i wyświetlenie w tym samym widoku niektórych części (lub podzespołów) bez tych przerywanych ukrytych linii?

W niektórych przypadkach może to być interesujące, nie wszystkie krawędzie są niezbędne i zanieczyszczają / obciążają cały plan. 

Dziękuję.

Sylvain.

1 polubienie

Witam

W drzewie projektu rysunku rozwiń, aby kliknąć prawym przyciskiem myszy części, dla których chcesz pokazać ukryte krawędzie => pokaż/ukryj => pokaż ukryte krawędzie.

capture.jpg
3 polubienia

Witam

Podobne pytanie:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/cache-les-arretes-interieur

3 polubienia

Zawsze można ustawić widok zespołu na krawędzie przerywane i ukryć komponenty, których nie chcemy widzieć w tym widoku

2 polubienia

Dziękuję Glaffont,

Oprócz... Próbowałem tego rozwiązania, ale kiedy przewijam jak na twoim zrzucie ekranu: Pokaż / Ukryj => mam tylko opcję "ukryj komponent"!

1 polubienie

ACH... Z której wersji korzystasz?

Czy możecie wysłać swój plan lub udostępnić widok?

1 polubienie

Solidworks 2015 SP5 Premium ...

@PL: Ten temat dotyczy Solidworks Composer ...

1 polubienie

Aby dokończyć to, co @Bart mówi, możesz wyświetlić w "Pozorne ukryte linie", a następnie wybrać linie, które Cię nie interesują, kliknąć na nie prawym przyciskiem myszy => ukryć linie

1 polubienie

Dobrze znam tę metodę ukrywania linii, ale nie ma problemu, gdy jest ich tylko kilka...

Bardzo bym chciał, aby opcja została pokazana przez Glaffond.

Aby to zilustrować, zobacz capture.png

capture.png

Witam

W rzeczywistości, aby móc wyświetlić ukryte krawędzie komponentu, musisz być w trybie "ukryte linie usunięte". Jeśli znajdujesz się w "pozornych ukrytych liniach", nie będziesz mieć opcji "pokaż ukryte krawędzie". Zobacz załącznik

montrer_les_aretes_cachees.jpg
1 polubienie

Okej, tak to działa. W rzeczywistości jest to przeciwieństwo tego, co chciałem zrobić... Szkoda, że jest to bardziej skomplikowane niż odznaczenie tylko zbędnych komponentów!

+ Nie można wykonać tej operacji na kilku komponentach za 1 razem.

+ Nie można z podzespołami wyznaczania trasy.

Dziękuję.

Witam

Jeśli chcesz zrobić coś odwrotnego, przechodzisz do options=> Layout=>Display Style i wybierasz styl plakatu, który chcesz domyślnie.

Wtedy będziesz musiał tylko zmodyfikować potrzebne widoki w przeciwnym kierunku.

Miłego dnia.

Spróbowałem, ustawiając domyślny styl wyświetlania na "pozorne ukryte linie". Nie ma wtedy możliwości ukrycia linii kropkowanych dla komponentu części lub podzespołu. Więc to nie działa.

Witam

Próbowałem go rozebrać, więc ustawiłem się w standardzie w "pozornych ukrytych liniach" i zmieniam tylko styl wyświetlania mojego widoku ISO (ale to samo dotyczy innych). Umieściłem go w zacienionym widoku.

Klikając lewym przyciskiem myszy na żądany widok, menedżer nieruchomości pojawia się po lewej stronie i w stylu wyświetlania wybierasz ten, który chcesz (patrz załącznik)

Miłego dnia.

style_daffichage.pdf