Aspekty spoiny - SolidWorks

Witam

Na rysunku SolidWorks chciałbym umieścić wygląd spoiny wokół cylindrycznego kształtu, ale nie na całym obwodzie.

Na rysunku załącznika chcę, aby aspekt spoiny nie był obecny na dole przy moim żebrze.

Ale kiedy zaznaczam "Częściowa długość", pierwszy punkt zaczyna się na ćwiartce po prawej stronie i nie chce schodzić w dół.

Czy ktoś wie, jak poradzić sobie z tym problemem?

00.jpg

Witam

Szwy spawalnicze są bardzo kapryśne, najłatwiejszym sposobem na takie szwy jest wykonanie ich w 3D lub umieszczenie adnotacji... lub 2.

W 2014 roku nie udało mi się z aspektem spawalniczym...

Witam

Mamaille, kiedy nas trzymasz...

Wykonując okrągłe powtórzenie łuku koła (środek, środek rury i promień Ø/2), umieszczając pierwszy łuk na jednym końcu i mierząc kąt do punktu dotarcia, możesz zrobić coś, co wygląda jak okrągły ścieg spawalniczy (patrz załącznik).

sans_titre.png
1 polubienie

Witam

Myślę, że jest to normalne, ponieważ jest to zamknięty kontur (okrąg).

Ponieważ jest to żebro, można je zamontować na rurce 1μ. Zobacz zdjęcie PJ.

soudure.png

Witam

W SW 2015 staje się to bardzo łatwe, ponieważ możliwe jest teraz użycie jednej krawędzi do wykonywania spawów (na przykład spawanie na krawędzi otworu tulejowego).

Więc w twoim przypadku działa świetnie.

@+

soudure.jpg
1 polubienie

Witaj Kojocie,

Wypróbuj go z kształtem stycznym: patrz zdjęcie PJ.

Ponieważ twój okrąg jest podzielony na dwie części przez prostokąt.

soudure_tg.png

W takim przypadku należy wykonać linię podziału w żądanym miejscu, aby zgodnie z potrzebami ograniczyć krawędź.

@+

soudure_2.jpg

@PL: To naprawdę niezbyt oczywiste

@Frédéric: Chcę opanować narzędzie do, aby poznać jego granice.

@BEB: rzeczywiście, mam zamknięty kontur, ale żebro przechodzi przed spoiną, stąd fakt, że chcę mieć określoną reprezentację, ponieważ SW nie ukrywa niewidocznej części spoiny.

@Coyote: dzięki za informację! Czekam więc na wydanie wersji SW2015, aby zobaczyć, czy mogę to zrobić lepiej.

Dziękuję wszystkim za pomoc!