Montaż z konfiguracjami, dodawanie części

Witam

Mam zespół z kilkoma konfiguracjami, kiedy dodaję nowy komponent, nakładając na niego 3 niezbędne ograniczenia.

Kiedy zmieniam konfigurację, ten ostatni komponent ma usunięte ograniczenia.

Jestem więc zmuszony przejść do 3 ograniczeń, kliknąć prawym przyciskiem myszy, otworzyć "konfiguruj funkcję", otworzy się strona "modyfikuj konfiguracje"; I tam widzę wszystkie moje konfiguracje i odznaczam pole usuwania jedna po drugiej.

Jest bardzo długa kolejka, mamy do zrobienia 50 konfiguracji.

Czy nie ma prostszego sposobu?

- lub w opcjach systemowych, które pozwoliłyby, aby każdy dodatek komponentu miał te same ograniczenia?

czy inne? podczas montażu, ale nic nie widziałem

Dziękuję za odpowiedzi

Witam

Osobiście nie wiem, czy jest w tym planowana jakaś otpion, czekając na inne odpowiedzi.

Najpierw utwórz wszystkie konfiguracje.

Następnie możesz  zaznaczyć wszystkie ograniczenia razem (podświetl je na niebiesko, zaznaczając je za pomocą lewego + ctrl), a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy /"konfiguruj funkcję".

Masz  więc tabelę, która otwiera się ze wszystkimi konfiguracjami i ograniczeniami.

Następnie bardzo prosty i znacznie szybszy sposób na odhaczanie ich jeden po drugim:

Zaznaczasz pole, klikasz je prawym przyciskiem myszy/kopiujesz, a następnie zaznaczasz wszystkie komórki, tak jak w Excelu, klikając  lewym przyciskiem myszy i przeciągając do pola, które chcesz zaznaczyć (patrz załącznik).

Kwadraty zmienią kolor na. Kończysz klikając prawym przyciskiem myszy niezaznaczone pole i "wklej", a wszystkie zaznaczone pola zostaną zaznaczone.

Mam nadzieję, że ci się przyda.

Pozdrowienia.

capture.jpg
1 polubienie

Chodzi o to, czy chodzi o właściwości konfiguracji: istnieje pad, który zarządza konfiguracją funkcji i komponentów. W tym polu wybieramy, czy nowe funkcje/komponenty będą aktywne, czy usunięte (niezależnie dla funkcji i komponentów).
Domyślnie są to aktywne komponenty i usunięte funkcje.

Problem polega na tym, że nie możesz wybrać grupy konfiguracji, aby dokonać masowej zmiany (o ile mi wiadomo do SW2015).

Musisz więc o tym pomyśleć podczas tworzenia konfiguracji (mając nadzieję, że nie będziesz musiał do niej wracać).

Podczas tworzenia konfiguracji widzisz zakładkę poniżej, wystarczy zaznaczyć opcję na czerwono lub nie w zależności od zainteresowań każdej osoby.

Jeśli konfiguracja istnieje, po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy konfigurację (w menedżerze konfiguracji)  i utwórz właściwość, a następnie zmień tę opcję.

Edycja: wersja sw2014

contrainte_dans_config.jpg
1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, 

Pozwoliły mi one dostrzec różne rozwiązania, z których wszystkie są istotne,

i przydatne w zależności od tego, kiedy muszę zastosować zmiany.