Montaż łańcucha rolkowego ISO na 2 kołach łańcuchowych w SolidWorks 2018/19

Witam wszystkich!

Łamię sobie głowę, aby zrobić zespół 2 kół łańcuchowych z 11 zębami i podziałką 12,7 mm (współczynnik redukcji = 1 ) z kilkoma szczegółami (też nie, mogę to łatwo zrobić! lol!) 

Osobliwości:

1- jedna z 2 zębatek (zwana A) jest stała (nie obraca się, jest to łańcuch, który porusza się planetarnie wokół niego!);

2- drugie koło zębate (zwane B) jest podwójnie ruchome : koło zębate obraca się wokół swojej osi (klasycznie) umieszczonej na podporze C, a jego oś opisuje planetarne przemieszczenie kołowe, takie jak Księżyc wokół Ziemi!

Zobacz plik Word , który zawiera schemat i oczekiwaną operację!

Próbowałem ich wszystkich i nic nie działa! Mam wrażenie, że funkcja SolidWorks nie przewiduje zamocowania jednego z 2 kół łańcuchowych. Ten mechanizm działa w prawdziwym życiu, ponieważ robiłem montaż z mechanikiem i działa jak w mojej oczekiwanej  operacji, ale chciałbym go mieć, aby zrobić badanie RDM na częściach!!

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Innowacyjność

fonctionnement_attendu_de_lassemblage.docx

Witam

głupie pytanie, ale i tak je zadam
Jaki jest sens mocowania zębnika A? 
Gdyby mógł obracać się wokół własnej osi, czy oczekiwany wynik nie byłby taki sam?
Jednak łańcuch zawsze pozostanie na tej samej części koła zębatego....

Klasa A+

Dziękuję za odpowiedzi!

* Dla Huberta!

Celem stałego koła zębatego jest możliwość kontrolowania orientacji drugiego zębnika w stosunku do ramy maszyny w pozycji!! Jeśli masz przed sobą mój schemat, gdy  podpora C obracająca się w osi stałego koła zębatego A obraca się o 1 stopień zgodnie z ruchem wskazówek zegara więc na końcu tej obracającej się podpory znajduje się druga zębatka, dzięki łańcuchowi, jest "trzymana" o 1 stopień w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Tak więc, na przykład w przypadku robota, stałe koło zębate to orientacja ramienia, obrotowe podpora C to ramię, a obracające się koło zębate B to łokieć, który nada orientację przedramienia!! Zainteresowanie polega na tym, aby mieć silnik sterujący w osi barku (tak mały!), który steruje ramieniem, przedramieniem i 2 zsynchronizowanymi!!

Dla Ahmeda

Naprawdę nie rozumiem twojej odpowiedzi, ale dla mnie było wiele błędów stresowych i raz czy dwa SolidWorks się zawiesił!!   Ale obecnie mam interfejs w języku angielskim i mam problem z subtelnościami języka angielskiego oraz złożonymi i nowymi funkcjami SolidWorks! Jak ustawić interfejs w języku francuskim bez ponownej instalacji Solid?

Przeprowadziłem klasyczny test funkcjonalny funkcji Solid: stałe podparcie i 2 obrotowe koła zębate! Realizuję wszystko bez problemu!!  

Ale jak wyjaśniłem powyżej dla Huberta, chcę zrobić nietypowy zespół, ale to naprawdę działa, aby przeprowadzić badanie wytrzymałości materiału w celu prawidłowego zwymiarowania każdej części! SolidWorks jest do tego!!

Jeśli chodzi o drugą wiadomość, współczynnik redukcji jest dla mnie niezbędny do 1, aby nie mieć ramienia do przodu lub opóźnionego w fazie w porównaniu z drugim!

Czy możesz mi pomóc w wykonaniu tego nietypowego i na pewno możliwego montażu, ale z subtelnościami, których nie znam???

Z góry dzięki!

Innowacyjność

Witam

Nie chcę się angażować w rozmowę, ale aby zrobić badania RDM, nie ma takiej potrzeby, ponieważ symulacja będzie wykonywana w statyce.

A do tego musisz wiedzieć, co chcesz robić (kanał nie ma zainteresowania).

Pozdrowienia

1 polubienie

Ok dla systemu rozumiem co chcesz zrobić
W przypadku oprogramowania w języku angielskim sprawdź, czy opcja "użyj menu w języku angielskim" nie jest zaznaczona w preferencjach systemowych oprogramowania

Jeśli tak się nie stanie, oprogramowanie zostanie zainstalowane domyślnie w języku ustawionym w opcjach regionalnych systemu Windows. Tak więc, jeśli twoje opcje są ustawione w US w systemie Windows (ale z klawiaturą FR), twój SolidWorks będzie w US.
Klasa A+
Wesołych Świąt 

1 polubienie