W nazewnictwie tylko części chciałbym widzieć, że to skład, a nie części, które go tworzą. Wiem, że trzeba wejść do właściwości komponentu i zaznaczyć pola w polu ' zapisz montaż jako część '. Tyle że muszę o czymś zapomnieć, bo to nie działa
Wiem, że ten temat już został omówiony, ale nie mogę już znaleźć tej wiadomości Jeśli ktoś może dodać link oprócz odpowiedzi, z góry dziękuję
Zawsze używam opcji " tylko pierwszy poziom", co pozwala mi, jak sama nazwa wskazuje, ZAWSZE wyświetlać pierwszy poziom, nigdy części składające się na skład, a potem wybierać, co chcę zachować, a co nie.
Jeśli mam montaż, który chcę rozłożyć na części (pokazać tylko te części, które w nim są), dzieje się to w 3D (nawet jeśli można to zrobić bezpośrednio na liście materiałów, ale zwykle robię jak najwięcej rzeczy w 3D, żeby moje rysunki i listy materiałów były prawie gotowe od samego początku):
W konfiguracji swojego zespołu możesz kliknąć prawym przyciskiem > właściwość konfiguracji.
Dzięki temu możesz mieć dostęp do wyświetlacza swojego komponentu w BOM. W przypadku standardowej nomenklatury " Tylko pierwszy poziom" (w języku prostym):
Pokaż = Pokaż tylko komponent najwyższego poziomu
Hide = Nie pokazuj komponentu w BOM ani jego elementów
Promuj = Pokazuj tylko elementy montażu bez pokazywania pierwszego poziomu.
Możesz też uzyskać dostęp do tej funkcji bezpośrednio na BOM, rozwijając lewą stronę BOM, klikając prawym przyciskiem na ikonę wiersza komponentu> " Opcje komponentu..." »
Cześć RodyVH Dziękuję za opinię, ale nie odpowiada ona moim potrzebom.
Fakt, że mam listę materiałów, pozwala mi mieć ją tylko do wypełnienia ERP i wskazania elementów do zamówienia. Zamawiamy gotowe zestawy części. W przypadku zakupów jest to linia zamówienia (numer części). Z wyjątkiem 3D, gdzie to zestaw części. Chciałbym zobaczyć liczbę uczestników tego zgromadzenia. (widoczne w wiadomości, której już nie mogę znaleźć )
Tak; Solidworks 2020 na to pozwala (ta opcja pochodzi z 2014 roku...):
Zwróć uwagę, aby uzyskać dostęp do możliwości grupowania podzespołów, kliknij Nomenklaturę, a następnie małą strzałkę wskazującą w prawo na lewym brzegu tabeli.