Składanie jako część w BOM

Cześć

W nazewnictwie tylko części chciałbym widzieć, że to skład, a nie części, które go tworzą.
Wiem, że trzeba wejść do właściwości komponentu i zaznaczyć pola w polu '  zapisz montaż jako część  '. Tyle że muszę o czymś zapomnieć, bo to nie działa

Wiem, że ten temat już został omówiony, ale nie mogę już znaleźć tej wiadomości
Jeśli ktoś może dodać link oprócz odpowiedzi, z góry dziękuję

Używam SW2020

Cześć,

Może mówię coś głupiego, bo nie wiem dokładnie, dlaczego trzeba używać typu "tylko części ", ale dam znać, jak to zrobić w przypadku BOM-ów:

Zawsze używam opcji " tylko pierwszy poziom", co pozwala mi, jak sama nazwa wskazuje, ZAWSZE wyświetlać pierwszy poziom, nigdy części składające się na skład, a potem wybierać, co chcę zachować, a co nie.

Jeśli mam montaż, który chcę rozłożyć na części (pokazać tylko te części, które w nim są), dzieje się to w 3D (nawet jeśli można to zrobić bezpośrednio na liście materiałów, ale zwykle robię jak najwięcej rzeczy w 3D, żeby moje rysunki i listy materiałów były prawie gotowe od samego początku):

W konfiguracji swojego zespołu możesz kliknąć prawym przyciskiem > właściwość konfiguracji.

Dzięki temu możesz mieć dostęp do wyświetlacza swojego komponentu w BOM.
W przypadku standardowej nomenklatury " Tylko pierwszy poziom" (w języku prostym):

• Pokaż = Pokaż tylko komponent najwyższego poziomu
  • Hide = Nie pokazuj komponentu w BOM ani jego elementów
  • Promuj = Pokazuj tylko elementy montażu bez pokazywania pierwszego poziomu.

Możesz też uzyskać dostęp do tej funkcji bezpośrednio na BOM, rozwijając lewą stronę BOM, klikając prawym przyciskiem na ikonę wiersza komponentu> " Opcje komponentu..."  »

Mam nadzieję, że to wszystko może Ci pomóc, to kolejna metodologia, która pozwala osiągnąć twój rezultat.

2 polubienia

Cześć;

Dlaczego nie przejść przez nazewnictwo " Tabulowanej Listy" i pogrupować podelementy, których nie chcesz umieszczać w tabeli?
image

1 polubienie

Cześć RodyVH
Dziękuję za opinię, ale nie odpowiada ona moim potrzebom.

Fakt, że mam listę materiałów, pozwala mi mieć ją tylko do wypełnienia ERP i wskazania elementów do zamówienia.
Zamawiamy gotowe zestawy części. W przypadku zakupów jest to linia zamówienia (numer części). Z wyjątkiem 3D, gdzie to zestaw części.
Chciałbym zobaczyć liczbę uczestników tego zgromadzenia. (widoczne w wiadomości, której już nie mogę znaleźć :smiling_face_with_tear:)

Cześć

SW2020 pozwala ci na to?
Kiedy tworzę nazewnictwo w tabulatorach, nie mam możliwości rozwijania lub składania zespołu

Tak; Solidworks 2020 na to pozwala (ta opcja pochodzi z 2014 roku...):

Zwróć uwagę, aby uzyskać dostęp do możliwości grupowania podzespołów, kliknij Nomenklaturę, a następnie małą strzałkę wskazującą w prawo na lewym brzegu tabeli.
image

image

2 polubienia

JEŚLI aplikujesz tylko do swojego pierwszego poziomu BOM
I że nie rozłożyłeś tego na czynniki pierwsze, musi działać.

1 polubienie

Dziękuję, Maclane
Całkowicie o tym zapomniałem. To funkcja, której nie używam