bart
3 Lipiec 2014 13:54
1
Witam
Jestem w trakcie montażu drzwi profilowych z blaszanymi powierzchniami w środku, listwami przyszybowymi itp.
Włożyłem zawias i zmusiłem go, aby obrócił drzwi, szanując otwarcie i inne gry.
Ten zawias jest elastycznym zespołem. Ponieważ musiałem umieścić kilka na moich drzwiach, przeszedłem przez powtórzenie komponentów.
Tyle tylko, że jak otwieram drzwi, to tylko zawias, który włożyłem jako pierwszy, się porusza, reszta jest nieruchoma.
Czy masz rozwiązanie?
Dołączam poziomą sekcję mojego zespołu.
Dziękuję!
coupe.png
Witaj Bartku,
Do powtarzania komponentów można użyć np. opcji "wstaw komponenty/Kopiuj z wiązaniami" (co sprawi, że inne przeguby będą bardziej powiązane z 1. modułem), niż na przykład liniowego powtarzania komponentów
Czy wszystkie zawiasy są również elastyczne?
Z poważaniem, Nicolas
2 polubienia
bart
3 Lipiec 2014 14:07
3
Przeszedłem przez powtórzenie, aby uniknąć dodawania ich ręcznie, a to pozwala mi łatwiej ustawić je zgodnie z wysokością drzwi.
Powtarzające się komponenty są również elastyczne.
Czy wszystkie zawiasy są elastyczne, aby można było na nie patrzeć ?
Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę zespołu przegubu - właściwość komponentu - i w prawym dolnym rogu okna "Elastyczny" lub "Sztywny"?
Przepraszam, że nie odświeżyłem strony przed pisaniem.
2 polubienia
Wszystkie mają te same powierzchnie podparcia?
Wstawianie z wiązaniami pozwala na szybkie wstawianie tych części i ustawianie wiązań, które mają zostać zachowane, co pozwala również na zebranie ich w menedżerze funkcji
Czy wszystkie ograniczenia są umieszczone w tym samym drzewie menedżera funkcji?
Czy ograniczenie 1. elementu znajduje się w tych samych miejscach co pozostałe?
1 polubienie
bart
3 Lipiec 2014 14:20
7
Wymusiłem tylko jeden zawias, pozostałe 2 to tylko powtórzenia.
ale nic na to nie poradzę
Wszystkie są elastyczne, dowód na zdjęciu :^p
flex.png
Witam
Ograniczenia można "zappedować", spróbować związać każdy zawias w stosunku do drugiego, aby sprawdzić, czy współpracują ze sobą.
1 polubienie
Patrząc w ten sposób, powinieneś był zrobić kopię z ograniczeniami i wziąć jedno z tych ograniczeń, aby umieścić je na wysokości
2 polubienia
bart
3 Lipiec 2014 14:29
10
Jeśli dodam ograniczenie na jednym z pozostałych zawiasów, rozwala stary
Co się stanie, gdy odbudujesz za pomocą Ctrl+Q?
Czy powtórzenie jest aktualizowane?
Obawiam się, że powtórzenie nie jest dostosowane do Twojego przypadku.
Rzeczywiście, powtarzające się zespoły lub części nie mają żadnych własnych ograniczeń, podążają tylko za oryginalnym obiektem.
Jeśli twoje zawiasy nie podążają za rekonstrukcją, myślę, że będziesz musiał wstawić podzbiór kilka razy.
1 polubienie
Na dołączonym obrazie drzewa tylko jeden zawias jest ograniczony
Zawiasy FAU STANDARD 2 I 3 nie znajdują się w tej samej linii co zawiasy FAU STANDARD1
To nie może się udać, myślę,
Wstawianie z ograniczeniami rozwiąże Twój problem
copier_avec_contraintes.jpg
1 polubienie
Właśnie zrobiłem test powtórzenia elastycznego montażu.
Jeśli chcesz, aby powtarzające się przeguby podążały za oryginałem, musisz dodać ograniczenia między każdym zawiasem a ramami (lub między każdym zawiasem a oryginałem), tak aby kąt między dwoma częściami powtarzających się zawiasów zmieniał się.
4 polubienia
Witam
Osobiście zgadzam się z @pascal. Pierwszy z nich należy ustawić, na przykład pozostawiając tylko stopień swobody w obrocie, a następnie powtórzyć i związać powtarzające się elementy za pomocą np. ograniczenia równoległości (1. z oryginałem, a następnie pozostałe między nimi).
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam, te same @jmsavoyat i @pascal w ten sposób ograniczam się, aby wszystkie poruszały się w tym samym czasie.
1 polubienie
@Bart, nie możesz sobie pozwolić na zepsucie zespołu zawiasów? (może problem z późniejszymi odniesieniami do nomenklatury?).
Nie musiałbyś się już martwić o kąty, twoje powtórzenie zajęłoby 2 składowe "zawiasu" i byłbyś w stanie kontrolować swoje powtarzanie.
Wydaje się, że działa to dobrze w tym przykładzie (nie dotyczy bardziej złożonych złożeń ! ).
1 polubienie
gt22
3 Lipiec 2014 17:45
17
Cześć @Bart
Zobacz ten samouczek
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-les-constraints-de-pivot (w języku angielskim)
Dla mojego PAR na temat stosowania elastycznych zawiasów
po wielu niepowodzeniach
i elastyczny montaż na pierwszym poziomie, inaczej to nie zadziała
Ograniczam tylko jeden stopniem swobody pożądanym przez klapsa
Pozostałe to urządzenia podrzędne, które są wstawiane pojedynczo, a nie wiązania kopiowania i koncentryczne
To jest to, co robię teraz i to działa
@+..............
4 polubienia
Całkowicie zgadzam się z GT22!! Ograniczasz jedno i dwa pozostałe zgodnie z pierwszym.
2 polubienia
bart
4 Lipiec 2014 07:20
19
Dziękuję wszystkim, w końcu mi się udało.
Trzeba było tylko ograniczyć zawiasy w porównaniu z oryginalnym, a tam wszystko następuje =)
Zobacz załączony obraz
Miłego dnia wszystkim!
paumelle.png