Główny zestaw, który często znika z menu

Witam

Pracuję nad konkretnym złożeniem i często znika ono z menu Solidworks.
Pozwólcie, że wyjaśnię: nigdy nie edytuję moich części bezpośrednio w moim zespole, otwieram je obok nich, aby nad nimi pracować. W związku z tym bardzo często przechodzę z mojego głównego zespołu na moje podzespoły i części. Moje złożenie bazowe to plik, do którego przełączam się najczęściej i często, znika on z menu Solidworks. Na początku znika z mojego podstawowego paska menu (patrz zrzut ekranu). Aby uniknąć zamykania i ponownego otwierania Solidworks, przełączam się za pomocą Ctrl+Shift, aby "uniknąć" błędu. ale po chwili znika również z małego okna, które otwiera się za pomocą Ctrl + Shift... Jedynym sposobem, aby go znaleźć, jest zamknięcie wszystkich otwartych części i podzespołów. To tak, jakby "chował się" za wszystkimi oknami...
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem? Czy istnieje sposób na obejście lub rozwiązanie tego problemu? (na przykład makro, które przeniosłoby mnie bezpośrednio z powrotem do pliku docelowego).

Dziękuję

Cdt

Joss

Załączony zrzut ekranu pokazuje mój plik części, który jest otwarty, gdy jest mój zespół, który też jest, ale bardzo często znika z tego paska menu.

asmprinpdisp.png
1 polubienie
I czy znika też z menu okna w solidnych pracach? Wygląda to na błąd!
1 polubienie

Używając Ctrl+Tab też tego nie widzisz? ( Super przydatne ten skrót )

2 polubienia

Miniaturkę, która znika na dole, też mam ją regularnie. Gdy w oprogramowaniu otwartych jest wiele plików, pokazuje tylko kilka.

W przypadku CTRL+Tab (a nie CTRL+Shift, lub masz inny skrót) nigdy nie zauważyłem tego błędu, wszystkie pliki pojawiają się w oknie, gdy przytrzymuję CTRL. Kiedy tak się stanie, czy widzisz żądany plik w menu rozwijanym Okno/Koniec?

2 polubienia

Radość z SW 2014

aby być wysłuchanym na innych stronach lub forach w sprawie wyborów dotyczących podatności każdego z nich

SW 2014 jest najgorszy ze wszystkich

http://forum.solidagora.com/topic2013-40.html

@+..............................

2 polubienia

Nigdy nie używam miniatur na dole, ale zawsze Ctrl+Tab (i ewentualnie menu Okno)

Krótki parapet prowadzi z jednego okna do drugiego

Długie naciśnięcie powoduje wyświetlenie miniatur otwartych plików.

@gt22, dla przypomnienia, jestem na SW13 i nie mam dostępu do zespołu mojej głowy za pomocą miniatur!

1 polubienie

Przepraszam, tak, rzeczywiście, jestem trochę zmęczony, to Ctrl+Tab...

Nie, po pewnym czasie pracy mój główny zestaw również znika z miniatur za pomocą Ctrl+Tab... Gdyby to było tylko na miniaturkach na dole, to by mi to nie przeszkadzało, ale jak znika z miniaturek, które pojawiają się przy skrótach przełącznika, to mi to przeszkadza o wiele bardziej :(

Nie ma makra, w którym można nakierować plik i wracać do niego za każdym razem, gdy przypadkiem ??

@Joss

I czy w tych momentach Twój zespół pojawia się w menu "Okno" na pasku narzędzi?

1 polubienie

Czy sterowniki Twojej karty graficznej są aktualne?

http://www.solidworks.fr/sw/support/videocardtesting.html

3 polubienia

@Benoit, przyznam, że nie zajrzałem wtedy czy mój montaż pojawił się w menu okiennym, muszę powiedzieć, że nigdy tam nie zaglądam, zajrzę następnym razem.

@flegendre, tak, moje sterowniki są aktualne

Jeśli nadal używasz tego samego zestawu, możesz również użyć skrótu "R", który otwiera okno z ostatnimi dokumentami. Stamtąd możesz przypiąć pewne elementy, które zawsze pozostaną wyświetlane. W twoim przypadku może być interesujące przypięcie zespołu głowicy.

Może pomoże ci to obejść ten błąd!

5 polubień

Bardzo dobra odpowiedź Benoit.LF, dziękuję bardzo, w ogóle o tym nie myślałem ;)