Projekt montażu Catia V5 Kołowe powtórzenie podzespołu wokół osi obrotu

Witajcie przyjaciele: 

Próbuję powtórzyć podzespół (proszę zapoznać się z załączonym rysunkiem) wokół osi silnika, aby zamocować mój podzespół jeszcze 3 razy

w jego miejsce (zielone połączenie _ patrz zdjęcie) 

Próbowałem pierwszy raz z kompasem przy wyborze podzespołu, ale obrót był błędny, odbywał się od podstawy podzespołu, a nie od osi obrotu (patrz czerwony komentarz na zdjęciu). Uważam to za normalne, ponieważ nie mogłem wybrać osi, wokół której podzbiór ma się obracać. 

Czy mogę mi powiedzieć, jak mogę prawidłowo uruchomić żądany podzespół? 

Bardzo dziękuję za pomoc,

Szczerze

Manel powiedział:

catia.jpg

Witam

Jeśli kształt nie pozwala na wykrycie osi, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją utworzyć (linia prosta bardzo dobrze załatwia sprawę).

Innym praktycznym rozwiązaniem, jeśli masz okrągły repeater w swoim zielonym pokoju, jest ponowne użycie kontroli wzorca.

Witam;  

Dziękuję za odpowiedź.

Próbowałem pierwszego rozwiązania, ale nie zadziałało, najprawdopodobniej dlatego, że nie rozumiałem, jak wybrać zarówno oś obrotu, jak i podzbiór, który chcesz obrócić. 

Zielony element jest naprawiony. Nie wolno mi go powielać ani uruchamiać.

Na początku stworzyłem oś na wale napędowym ruchu lub wale silnika (patrz zdjęcie) 

Wybrałem oś utworzoną za pomocą podzbioru i obróciłem za pomocą kompasu.

Stwierdziłem, że to silnik z podzespołem, który pracował (oba), co nie jest celem.

Następnie stworzyłem oś obrotu w green roomie. Powtórzyłem to samo, tym razem to zielona część i podzbiór się obróciły, co też nie jest celem.

Czy możesz mi powiedzieć, jak powinienem używać osi obrotu, z podzbiorem i kompasem, aby po prostu obrócić podzbiór wokół osi? 

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Szczerze

Manel powiedział:

a3.jpg

Jeśli chcesz obrócić się wokół osi, kompas musi znajdować się na tej osi w obu twoich kopiach, tak nie jest.

ale może nie rozumiem o co Ci chodzi, pewnie jest to dla Ciebie jasne ale jeśli schowałeś wszystko, co nie jest przydatne i pokazałeś, jakie są Twoje ograniczenia montażowe to może być + dla mnie

Edycja : w moim przykładzie Część1 jest stała, Część 2 jest ograniczona, Część3 (skopiuj/wklej Część1 na miejscu).

Pilnuję, aby nic nie zostało zaznaczone, biorę kompas za jego czerwony kwadrat, zbliżam się do osi, gdy się z nią zrówna, puszczam go.

Następnie wybieram Part2 , a następnie klikam prawym przyciskiem myszy kompas Edytuj po podążaniu za osią kompasu pokrywającą się z narysowaną osią, wprowadzam wartość i obracam.

Dziękuję! Udało mi się poprawnie uruchomić mój podzbiór. Tym razem położyłem kompas na osi i postępowałem zgodnie z resztą procedury, tak jak mi powiedziałeś.

Na diagramie dołączone są ograniczenia podzbioru, który ma zostać obrócony. Zamierzam dołączyć ograniczenia zielonego elementu.

Miłego dnia 

Z poważaniem,

Manel powiedział:

a7.jpg

W załączeniu znajdują się ograniczenia części zielonej i żółtej, te dwie mają być stałe.

a8.jpg

Uwaga: Przed obróceniem podzbioru (skopiowanego z oryginału)  wystarczy usunąć ograniczenia tego ostatniego przed obróceniem; Jeśli nie, będzie postępować zgodnie ze znaczeniem swojego (ojca lub pierwotnego podzbioru).

Kiedy patrzę na twoje zrzuty ekranu, nie wszystko jest ograniczone (16 ograniczeń na co najmniej 15 komponentów, najlepiej powinno być 45, a nawet o jeden mniej na kawałek obrotu, jak, jeśli orientacja głowicy nie ma znaczenia). Nie opanowałeś pozycji swojego zespołu w przestrzeni.

Jeśli projektujesz w pozycji, nie ma to znaczenia, ale jeśli projektujesz części, które ostatecznie będą musiały zostać zaimplementowane w innych zespołach w różnych pozycjach, bardziej efektywne jest opanowanie tej pozycji w przestrzeni na podstawie projektu części lub podzespołu.

Na przykład w przypadku zwykle projektuje się podpory pod tak, aby pokrywały się z płaszczyzną XY, a oś obrotu pokrywała się z osią Z części (w + Z, korpus przefiltrowany w -Z)

I wszystkie nasze są takie, co pozwala nam w zespole nie wybierać geometrii (może się ona zmieniać w czasie, jeśli konkretna śruba), ale wybrać oś Z i płaszczyznę XY, nigdy nie zostaną one zmodyfikowane ani usunięte, więc wiązania montażowe będą stabilne w czasie, jeśli polegamy na geometrii, istnieje duże ryzyko utrata odniesienia w wyniku modyfikacji (np. otwór na, na którym wyśrodkowaliśmy i który zamienia się w podłużny otwór, aby ułatwić montaż, koncentryczność nie będzie się podobać.

Aby kontrolować położenie w przestrzeni, pierwszym ograniczeniem musi być stałość (z przyzwyczajenia ustalam część, która służy jako podpora, a następnie kolejno kolejne w kolejności montażu) zawsze części, która ma być umieszczona na części, która się pozycjonuje.

W programie CATIA nie jest wyświetlany początek układu współrzędnych, tak jak w przypadku obiektu CATPart (trzy płaszczyzny lub bezwzględny układ współrzędnych).

Podczas importowania pierwszej części, w zależności od tego, czy została zaprojektowana w przestrzeni, czy przechowywana w punkcie początkowym, tak naprawdę nie wiadomo, gdzie znajduje się początek zespołu.

Sztuczka polega na tym, aby najpierw zaimportować pusty element CATPart, który naprawisz, a następnie część podporową, którą w razie potrzeby zwiążesz na pustej części.

Po zakończeniu pusta część i wszystkie wiązania są usuwane, a następnie część (podpora) jest mocowana.

Następnie wiążemy następujące elementy w kolejności montażu (Najlepsza praktyka tjr części, która ma być umieszczona na tej, która pozycjonuje).

Czytelność ograniczeń w programie CATIA domyślnie nie jest najbardziej znacząca i może szybko stać się zaśmiecona.

Nie wahaj się zmienić kolejności lub pogrupować ograniczeń

Na Twoim egzemplarzu a8.jpg

Części rury i złączki są skutecznie zamocowane wewnątrz podzespołu (Produkt1).

Jeśli jednak podzespół (Produkt1) sam w sobie nie jest zamocowany lub ograniczony w zespole głowicy (zespole pompy), nie ma gwarancji, że zespół (części + wąż) pozostanie na swoim miejscu, jeśli geometria jednej z tych dwóch części zostanie użyta do umieszczenia innych. 

Bardzo dziękuję za to wyjaśnienie i czas, który poświęciłeś na zwrócenie mojej uwagi

w sprawie kontroli ograniczeń w przestrzeni.

Naprawiłem już wszystkie moje podzespoły, jak mi powiedziałeś.

Bardzo cierpiałem z powodu tego problemu: po wykonaniu montażu podzespołu X, najmniejsza ingerencja w podzespół Y połączony z X niszczy zespół X i ponawiam pracę itp....

Teraz rozumiem dlaczego.

Zamierzam przejrzeć inne ograniczenia, zobaczyć, czego brakuje.

Proszę o pytanie: Czy mogę naprawić część, która ma się obracać? 

Podobnie jak na przykład oś silnika.

Z góry dziękuję

a10.jpg

Powiedziałbym, że tak, jeśli w jego montażu nie trzeba go obracać.

Aby móc korzystać z osi i w razie potrzeby przypisać jej naprężenie kątowe w zespole głowicy, wystarczy zmiękczyć podzespół. (typowy przykład i pręt cylindra domyślnie istnieje niewielka szansa, że skok pręta będzie odpowiadał potrzebie, gdy cylinder został zaimportowany , wystarczy zmiękczyć podzespół cylindra, aby móc naprężyć pręt i jego widełki w zespole głowicy niezależnie od pierwotnych ograniczeń podzespołu). 

Redagować: 

Okej, dziękuję bardzo!