Dział Projektowania Złożeń nie może już znaleźć części, które już istnieją!

Witam wszystkich;  

Mam problem z projektem złożenia (CATIA V5)

Po zapisaniu i zamknięciu oprogramowania znajduje się komunikat o błędzie (przy ponownym otwarciu), który informuje mnie, że Assembly Design nie znajduje

części (które normalnie istnieją na komputerze w formie CAT PART). Ponadto ograniczenia zmieniają stan na Oczekiwanie na aktualizację. Jak tylko zrobię aktualizację, znikają, więc zmieniają pozycję.

Zwracam się do Pana/Pani z następczą prośbą: 

1/ Czy uważasz, że źródłem problemu jest modyfikacja (bez zwrócenia uwagi) kanału dostępu do pomieszczeń? 

2/ Czy możesz mi doradzić, jak uniknąć tego problemu i go rozwiązać (w obecnym przypadku)? 

Zapoznaj się z załączonym plikiem, aby uzyskać lepszy pomysł.

Z góry dziękujemy,

Z poważaniem,

Manel powiedział:

fichiers_catia.jpg

Witam

1: tak może to być lead ale mam wrażenie, że zmieniłeś nazwę pliku. KOT

Na obrazkach  7 i 6 masz plik "kamykowy". CATPart"  Na obrazku 4 CATIA szuka pliku "subset pebble attachment num 1.CATPart" (czy to był ten sam plik?).

Najlepiej byłoby, gdyby zmiana nazw plików była wykonywana z CATIA (nie w systemie Windows) ze wszystkimi przypadkami użycia (ASS) otwartymi w sesji, w ten sposób CATIA utrzymuje linki.

2: gdy 1 zostanie wykonany poprawnie , używamy "Menedżera nagrywania"

To on mówi nam, co jest modyfikowane, a następnie to od nas zależy, czy będziemy zarządzać działaniami kopii zapasowej, które mają zostać zweryfikowane.

Idealnie byłoby, gdybyś nie zmieniał nazw plików i pracował ze wszystkimi plikami zapisanymi w tym samym katalogu (wszyscy wiemy, że niewiele projektów się do tego nadaje).

2 polubienia

"Kamyk. CATPart i  "1.CATPart Num Roller Attachment Subset" to dwa różne pliki.

To, co zrobiłem, to zmieniłem nazwy plików bezpośrednio z folderu pozycjonowania (po prostu klikając zmień nazwę). 

Na podstawie twojego wyjaśnienia zrozumiałem, że to jest źródło problemu i że absolutnie muszę zmienić nazwę pliku z Właściwości w Catia (plik pochodzenia).

Dziękuję za pomoc. 

Pozdrowienia

Manel powiedział:

Tak, należy unikać zmiany nazwy w systemie Windows.

Dixit: Opierając się na twoim wyjaśnieniu, zrozumiałem, że to jest źródło problemu i że absolutnie muszę zmienić nazwę pliku z Właściwości w Catia (oryginalny plik).

Tylko wtedy, gdy plik jest tworzony, właściwość "Odniesienie" jest taka sama jak nazwa pliku. Następnie, podczas rejestracji pod (nową nazwą), równoważność nie jest zachowywana (w razie potrzeby należy to zrobić ręcznie).

Jest to właśnie najczęstszy błąd popełniany podczas zmiany nazwy w systemie Windows. Kopia pliku, której nazwa jest zmieniana (na przykład tworzenie wariantu), jeśli chcesz wstawić ten nowy plik w tym samym zestawie, CATIA nie lubi "Komunikatu ostrzegawczego", ponieważ nawet jeśli nazwa pliku jest inna  , "Właściwości" "Odniesienie" pliku jest takie samo, tę właściwość można zmienić tylko z CATIA.

1 polubienie