Przypisana obliczona masa

Witam

z SW2013, muszę przypisać części jej masę, która jest funkcją jej długości.

Problem: w panelu właściwości masy, jeśli wpiszę ="masse_calculee" w polu, to jest w porządku, SW się nie zgadza.

Czy ktoś wie jak to zrobić?

Witam

Najprostszym sposobem jest wykonanie rodziny części (nawet z jedną konfiguracją, a więc tylko jedną linią w niej):

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Creating_a_Design_Table.htm

Następnie, edytując rodzinę części w programie Excel, możesz utworzyć równanie w dowolny sposób.

Uważam, że w przypisanych właściwościach nie jest możliwe użycie równań.

Nie bardzo rozumiem, masa jest przeliczana zgodnie z wymiarami i grubością części. Więc jeśli zmienisz wymiary, zmieni się również masa...   ($PRPVIEW:"masa")

1 polubienie

Myślę, że jeśli jest to przypisana masa, może nie respektować liniowości: na przykład szyna z łożyskami co X cm.

To prawda, że możesz być w stanie obliczyć gęstość swojego materiału:

Obliczając stosunek objętości do wagi najkrótszego i najdłuższego kawałka, można uzyskać średnią gęstość, która prawdopodobnie nigdy nie będzie bardzo błędna (a więc nigdy też nie będzie bardzo dokładna!).

Celem było rzeczywiście uniknięcie etapu obliczania średniej "gęstości", ponieważ liniowa wartość masy jest mi podawana przez producenta.

Zostawiam ją otwartą trochę dłużej, czasami...

Prawie zgadzam się z AC COBRA 427

Istnieje stałe powiązanie między materiałem, objętością, gęstością i wielkością pomieszczenia!

Oprogramowanie do projektowania oblicza to zgodnie z tymi parametrami i zdefiniowanym materiałem.

Cedric.

PL dobrze zrozumiała problem.

Klasyczny jest pręt cylindra, którego masa jest podawana przez producenta w postaci ax + b, gdzie x to skok, b a stały i coef.
Możemy znaleźć gęstość, ale ponieważ producent podaje formułę, równie dobrze możemy uniknąć ryzyka błędu.

1 polubienie

Cześć, więc co Ci nie pasuje w mojej propozycji użycia rodzin części?

Jest bardzo prosty do utworzenia, a Ty zarządzasz swoim równaniem w jednym miejscu dla wszystkich swoich konfiguracji.

W zasadzie nic, po prostu w fazie nauki jesteśmy czasami zmuszeni do testowania różnych wartości i tworzenia konfiguracji tylko do tego, brakuje elastyczności.

1 polubienie