Pomoc przy imporcie dużych plików STEP przez SolidWorks

Witam wszystkich :hugs:,

Duże pliki STEP — zazwyczaj o rozmiarze 300 MB lub więcej — muszą zostać zaimportowane do SolidWorks dla projektu, nad którym pracuję, ale mam problemy ze stabilnością i wydajnością. Mogę z powodzeniem importować pliki, jednak proces jest bardzo powolny, a program czasami ulega awarii. Pliki są tworzone przez inny program CAD. Nawet proste zadania, takie jak obracanie, powiększanie i modyfikowanie modelu, stają się bardzo powolne po zaimportowaniu.

Próbowałem zmniejszyć plik STEP, aby go uprościć, ale powoduje to utratę ważnych elementów mojego zadania. Próbowałem również zmodyfikować ustawienia SolidWorks (takie jak wyłączanie bezsensownych dodatków i majstrowanie przy ustawieniach wydajności), ale nadal nie zauważam znaczącego wzrostu wydajności. Podejrzewam, że jest to ograniczenie sprzętowe, ponieważ używam teraz systemu o wysokiej specyfikacji z szybkim procesorem, 64 GB pamięci RAM i procesorem graficznym najwyższej klasy.

Czy ktoś jeszcze napotkał takie problemy podczas importowania dużych plików STEP? Czy istnieją jakieś szczególne metody lub konfiguracje w SolidWorks lub programach zewnętrznych, które mogą pomóc w usprawnieniu procedury importu plików bez poświęcania szczegółów? :thinking:

Czy są jakieś sugerowane procedury lub najlepsze praktyki dotyczące obsługi dużych plików SolidWorks? Wszelkie porady lub pomysły, jak przyspieszyć procedurę i poprawić efektywność cognos mojej pracy, będą bardzo mile widziane.

Z góry dziękuję za pomoc i wsparcie.

Witam
Tak, importowanie dużych plików STEP jest czasami skomplikowane lub nawet niemożliwe.
Typowym przykładem są na przykład pliki bom firmy Teckla, które są katastrofą do wykorzystania w Solidworks.
Dowodem na to jest fakt, że firma Dassault opracowała oprogramowanie 3Dexperience DELMIA Plant Layout Designer w celu przezwyciężenia tego problemu (jak również importu chmur punktów i dużej implementacji (lub wszystkich w tym samym czasie).
Potem, jak wyjaśniono w innych postach, jest to na papierze, jeszcze nie przetestowane z mojej strony.
Oto link do innego tematu, w którym o tym mówię:

Podczas prezentacji, w której uczestniczyłem, przeprowadzali oni pokaźny import frameworka (w kilka sekund w porównaniu z solidworks, gdzie może to zająć więcej niż jeden dzień, aby uzyskać wynik, który jest więcej niż niepewny pod względem użyteczności.

Z drugiej strony, oczywiście, wiąże się to z kosztem nieuwzględnionym w wersji programowej (dodatkowa rola w doświadczeniu 3D) za koszt, który nie jest dla mnie oszacowany

1 polubienie

Moja metoda importowania dużych plików STEP (lub innych formatów):

1. Zidentyfikuj oprogramowanie stojące za formatem, który chcesz zaimportować: Edytuj plik do zaimportowania za pomocą notatnika +...
    image
    Jeśli Krok został utworzony za pomocą Solidworks: zapytaj, czy nie jest możliwe przesłanie nam złożeń w formacie natywnym.

2. Zawsze pracuj na dysku lokalnym.

3. Zamknij wszystkie otwarte programy i opróżnij urządzenia tymczasowe Windows i Solidworks (za pomocą opcji " Clean Up " z systemu Windows i Solidworks RX).

4. Otwórz Solidworks i użyj własnej przeglądarki, aby otworzyć plik STEP (nie przeciągaj i nie upuszczaj pliku z okna przeglądarki Windows).

5. Kiedy zaczął się import, idź po kawę... i czekać.

6. Zakładając, że Solidworks zdoła otworzyć plik, zapisz go jako *.sldprt / *.sldasm (nadal lokalnie)

7. Jeśli plik do zaimportowania jest zespołem:
    Zablokuj położenie wszystkich komponentów (Wiązania), a następnie staram się zidentyfikować lub nazwy małych zbędnych komponentów, aby je usunąć (za pomocą filtra wyszukiwania w featuremangerze).
    Używam funkcji " Wybierz z Solidworks ", aby wybrać ukryte/usunięte komponenty, aby całkowicie je usunąć.

image

image

1. Znowu oszczędzam.

2. Zamykam Solidworks, ponownie opróżniam wszystkie pliki tymczasowe (patrz krok nr 3)

3. Otwieram plik przekonwertowany na *.sld...

4. Ponownie zaczynam krok 7

5. Jeśli tak, to w zależności od docelowego użycia zaimportowanego pliku, albo zostawiam go jako zestaw i używam Pack&Go do wysłania go na nasz serwer, albo zapisuję go jako *.sldprt (nawet jeśli jest to zestaw) na serwerze.

6. Jeśli plik *.sldprt dobrze reaguje na konwersję, staram się zapisać go jako *. Parasolid do automatycznego łączenia maksymalnej liczby komponentów (pozwala to również na przekształcenie dużej liczby powierzchni w bryły/bryły).

Ale nawet to nie jest nieomylne...

1 polubienie

Z mojej strony wszystkie pliki importu STEP o wielkości większej niż 180 mln przechodzą przez inne oprogramowanie CAD, które otwiera je bez problemów.
Eksportuję go w formacie .xt. Stwarza to znacznie mniej problemów podczas importowania do oprogramowania
Jeśli plik jest naprawdę duży, tworzę rysunek, który zapisuję w .dwg lub .dxf, który otwieram na SW i zadowalam się szkicami.

Przestałem zawracać sobie głowę długimi procedurami i tym, gdzie SW zawiesza się za każdym razem.

1 polubienie

Czy przyjrzałeś się opcji 3D Interconnect?
Albo poprzez aktywację, albo dezaktywację

Ale 300 MB jest ogromne.
Rozsądniej byłoby przemodelować go tak, aby zawierał uproszczony plik (zawierający tylko te dane, których faktycznie potrzebujesz)
To inwestycja czasu, która szybko się zwraca.

1 polubienie