Asystent wiercenia

Witam

Szybkie pytanie dotyczące tej funkcji, mam mały problem i jestem pewien, że jest bardzo prosta rzecz do zrobienia.

Przykład

Tworzę szkic z 3 punktami, używam tego szkicu do wywiercenia 3 otworów (z punktami). Jak na razie nie ma problemów.

Po modyfikacji w końcu potrzebuję tylko 2 otworów, jak usunąć 1, edytując funkcję .??

Nie znalazłem sztuczki, aby odznaczyć 3.  punkt (nie chcę usuwać 3. punktu ze szkicu).

Póki co usuwam funkcję i tworzę ją z 2 otworami. Ale wydaje mi się, że jest inne rozwiązanie.

Dziękuję

Witam

Jeśli celem nie jest utworzenie otworu w punkcie zawsze obecnym na szkicu, o ile mi wiadomo, nie jest to możliwe, możemy przekształcić linie w linie konstrukcyjne, ale będziemy musieli usunąć punkty w funkcji otworu, aby nie zostały uwzględnione.

Edit: Założyłem, że użyto asystenta przekłuwania.

4 polubienia

Zastąp dany punkt 2 przecinającymi się seriami i w razie potrzeby dodaj lub usuń punkt otworu.

2 polubienia

Witam.

Jest pewna kwestia, która nie jest zbyt jasna w tym, co wyjaśniasz, ale z całą pewnością jest dla ciebie jasna.

Chcesz usunąć zaznaczenie 3. punktu w szkicu, nie usuwając go... I tak usuwasz funkcję, aby przerobić ją tylko za 2 punkty. Podsumowując, to tak, jakbyś usuwał trzeci punkt, prawda?

Witam

Zwykle wystarczy otworzyć funkcję na miejscu, wybrać punkt, który ma zostać usunięty, kliknąć go prawym przyciskiem myszy i po prostu usunąć/usunąć, a przekłucie zostanie odznaczone.

Powodzenia.

5 polubień

Jeśli utworzyliśmy szkic z trzema punktami przed wykonaniem funkcji wiercenia, otrzymamy szkic funkcji ograniczony przez pierwszy szkic.

Manipulacja. de Hdijoux jest zatem tym właściwym.

2 polubienia

Jak użyć istniejącego szkicu w Kreatorze wierceń?

Jako PL,

W przeciwieństwie do programu Inventor, który obsługuje 2 typy punktów dla analogicznej funkcji, w przypadku SW, jeśli umieścisz element szkicu typu punkt, tworzy on otwór w tym punkcie.

Jeśli chcesz zachować położenie punktu, nie widzę innego rozwiązania niż wykonanie geometrii konstrukcyjnej (opartej na liniach, łukach i okręgach).

4 polubienia