Oprócz różnych technik modelowania, które oszczędzają nam dużo czasu, zauważyłem w mojej firmie, że w zależności od osoby, różne metody pracy (100% mysz lub inne nawyki pracy) mogą zwiększyć produktywność.
Ze swojej strony łączę pracę myszy z wieloma skrótami klawiaturowymi i zaczynam korzystać z ustawień ruchu myszy...
A Ty, jakie są Twoje codzienne wskazówki, które pomogą Ci zwiększyć produktywność?
Po pierwsze tak, jestem wiernym zwolennikiem pracy mysz + klawiatura (skróty).
Ponadto bańka wyboru oprogramowania (kliknięcie prawym przyciskiem myszy) jest, po odpowiednim skonfigurowaniu, niezwykle szybka, aby uruchomić funkcję, która pojawia się często.
2 sprzężone rozwiązania (kluczowe funkcje w skrócie myszy + dodatkowe funkcje w skrótach klawiaturowych) = prawie już nie renderuję w zakładkach wyboru funkcji.
Każdy ma swój styl i sposób, ale jestem przekonany, że nawet ktoś, kto zna tabulatury na pamięć, będzie potrzebował więcej czasu na pracę niż osoba, która opanowała swoje skróty.
Na przykład w Autocad pracowałem w 100% skrótach klawiaturowych i wyraźnie widać było różnicę między moim kolegą (100% myszką) a mną pod względem szybkości.
Podsumowując, jestem w 100% z konfigurowalnymi skrótami takimi, jakie są.
Coś przydatnego, co również opisuję w moim przewodniku, to użycie S, który można całkowicie dostosować do kontekstu (różne dostosowania między szkicem, częścią, złożeniem i rysunkiem):
Kosmiczna mysz unika powiększania za pomocą ruletki (co skończy się deformacją naszych dłoni i palców jak "E.T").
Obracanie i powiększanie myszy Space Moso jest szybsze i znacznie bardziej precyzyjne.
W zależności od modelu można ustawić przyciski aktywujące funkcje (zastępuje skrótów klawiaturowych).
Kosmiczna mysz potrzebuje 1 tygodnia, aby się do niej przyzwyczaić (ale trzeba się zmusić, na początku niekoniecznie jest to naturalne), a potem nie można się bez niej obejść.........................
A jeśli chodzi o ogólną szybkość, ustawiłem kilka makr w BE:
"Zapisz jako", gdy zaczynasz od istniejącego projektu (zarówno części, jak i złożenia), który zapisuje 3D i odpowiadający mu rysunek oraz aktualizuje niestandardowe właściwości (kod, nazwę i, jeśli to konieczne, klienta, numer zamówienia itp.): wystarczy wypełnić nowe właściwości, aby makro spełniło swoje zadanie (oszczędność czasu: od 1 min do 10 sekund).
Zrobiłem też dwa inne makra, z których regularnie korzystałem:
Zapisz jako PDF i DWG:
Pozwala jednym kliknięciem zapisać i zarchiwizować w odpowiednim miejscu na serwerze plany w formacie PDF i DWG oraz bezpośrednio powiadomić ERP (CAPM) o obecności plików, dzięki czemu informacje są obecne i różne weryfikacje (kod właściwości odpowiada nazwie pliku, plik dobrze zarchiwizowany w sejfie, i inni...)
Usuwanie ochrony plików biblioteki :
Nasza biblioteka jest w sieci i tylko do odczytu. Małe makro pozwala na odczyt zapisu (zamiast szukać pliku w sieci, należy zmienić właściwości, aby usunąć plik tylko do odczytu, a następnie ponownie załadować plik jako odczyt do zapisu w SolidWorks) i odwrotnie po zakończeniu.
Z mojej strony jest to mysz + "s" + "enter", aby przypomnieć sobie moje ostatnie polecenie i ustawiłem kilka bardzo przydatnych skrótów klawiaturowych, takich jak "i", aby odizolować pokoje.
Dzięki temu i kliknięciu prawym przyciskiem myszy myślę, że wykonam 90% swoich działań, pozostałe 10% przejdę do menu.
Zdaję sobie sprawę, że techniki stosowane w celu zaoszczędzenia czasu są dość zróżnicowane.
Mam nadzieję, że uda mi się skonfigurować różne techniki, które będą odpowiednie dla wszystkich osób w biurze projektowym, w którym wdrażam 3D (przechodzimy z autocad 2D na SW).
Spodziewam się też dużo makr, w lutym mam zamiar zrobić szkolenie podstawowe i szkolenie zaawansowane. I mam nadzieję, że ułatwię życie wielu ludziom, ustawiając makra.