Cze wszystkim!
Wersja SOLIDWORKS: 2022 SP05
Po raz kolejny mam do czynienia z dziwactwem SOLIDWORKS...
Jestem na rysunku
Wstawiam widok zespołu
Tworzę warstwę kraty, aby wyróżnić je na tle reszty
Mogę umieścić wszystkie obiekty w tej warstwie... z wyjątkiem tych, których chcę
Poniżej kilka ilustracji:
Sytuacja wyjściowa
Warstwa przypisana do części podwozia:
i chciałbym pokazać ci ślad na częściach kraty, ale to nie działa...
Co więcej, na tych częściach nie działa żadna warstwa...
Może to wynikać z samej części, ale nie wiem, jak rozwiązać mój problem.
Z góry dziękujemy!
Witam;
Poniżej znajduje się dokument pomocy Solidworks:
https://help.solidworks.com/2022/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_Layers.htm
Ale jeśli nie utworzysz makra dla powtarzających się elementów lub z ustaloną nazwą pliku (biblioteki), jest to marnotrawstwo przypisywania komponentów lub podzespołów na osobnych warstwach.
Ponadto, jeśli eksportujesz (dwg/dxf), musisz pomyśleć o utworzeniu pliku projekcji:
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/slddxf/t_map_entities_on_export_to_dwg.htm#qsn1450470174576
Jeśli masz narzędzia MycadTools, spójrz na " LayerManager ":
Pozdrowienia.
1 polubienie
Prawdą jest, że w przypadkach, gdy istnieje 25000 komponentów do ułożenia w warstwach, każdy z nich jest niezbędny, automatyczny sposób zarządzania nim jest koniecznością.
Ale w moim przypadku wybór nie jest zbyt długi, ponieważ moja struktura drzewa jest dobrze ułożona i jest tylko 10 elementów " duckboard "
Jeśli chodzi o plik projekcyjny, to pierwszy raz o nim słyszę...
jeśli żaden z naszych dostawców nie złożył na to skargi, więc na razie RAS chyba
dziękuję @Maclane za odpowiedź, ale nie mogę rozwiązać mojego problemu...
Solidny restart później wszystko działa jak zawsze powinno ...
nie mogę się doczekać, aby zmienić oprogramowanie CAD!!
1 polubienie
Witam
Jakiś czas temu zadałem sobie podobne pytanie i znalazłem na nie odpowiedź dzięki narzędziu MyCadTools Layer Manager.
Będąc na rysunku, otwórz menedżera warstw
(Zwykle w tym miejscu znajduje się obraz, ale nowi użytkownicy nie mogą odpowiadać obrazami w widoczny sposób)
Klikasz na " + "
Tam wpisuje się warunek w odniesieniu do właściwości, jej wartość oraz nazwę warstwy (następnie kolor).
Na moich modelach mebli i ławek (które są więc zespołami) wszystkie elementy są wypełnione we właściwości " KLIENT " i w zależności od właściwości zostaną sklasyfikowane w warstwie.
Ostrożny!!! Szablony warstw nie powinny zawierać już utworzonych warstw, zostaną one utworzone automatycznie. A takie narzędzie zmienia życie.
Jedyną rzeczą jest to, że nie działa ze wszystkimi właściwościami. Dlatego musisz mieć własną metodologię i nie chcesz przypisywać części do prawdziwych klientów, na przykład dla mnie. Ale działa również z właściwością " Opis ".
Mam nadzieję, że wszystko będzie dla Ciebie w porządku!!