Witam wszystkich,
Chciałbym wiedzieć, czy ktoś wie, jak zrobić następujące rzeczy: Mam kilka rodzajów planów: plany konsultacyjne i plany produkcyjne.
Jednak w moim numerze planu używamy konkretnego tagu dla obu z nich, na przykład:
Numer planu: DW-14561-CONSULT
i
Numer planu: DW-14561-PROD
Chciałbym dodać tekst "MAPA TYLKO DO KONSULTACJI" w mojej tabelce rysunkowej, w sposób automatyczny, związany z numerem planu.
Zasadniczo, jeśli wykryje "Consult", powinien napisać "PLAN TYLKO DO KONSULTACJI", a jeśli wykryje "PROD", powinien napisać "PLAN PRODUKCJI".
Dziękuję i życzę miłego dnia!
pl
24 Czerwiec 2014 15:46
2
Witam
Będzie to możliwe za pomocą makra, w przeciwnym razie odpowiada to działaniom warunkowym, ale nie sądzę, aby istniało w SolidWorks!
Być może istnieje sposób, aby to zrobić za pomocą narzędzia MyCAD INTEGRATION.
Wymagałoby to trochę kopania, ale wykrywając CONSULT lub PROD w zmiennej, powinno być możliwe aktywowanie odpowiedniej warstwy, która zawierałaby pożądaną wzmiankę. Miałbyś 2 warstwy: "CONSULT" i "PROD"
2 polubienia
pl
24 Czerwiec 2014 15:48
4
Jest to możliwe, jeśli użyjesz 2 różnych szablonów dokumentów!
Właściwość "texte_pour_plan" będzie znajdować się w liczbie 2, a wartość to "PLAN TYLKO DO KONSULTACJI" lub "PLAN PRODUKCJI".
Za pomocą:
http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_SELECT_PROPERTY.htm
gerald
24 Czerwiec 2014 15:50
5
Dlaczego po prostu nie stworzyć nieruchomości w swoim pokoju, która da Ci wybór ?
capture_propriete_tole.png
1 polubienie
pl
24 Czerwiec 2014 15:53
6
Rzeczywiście, może to być możliwe dzięki narzędziom Axemble: Integration, BatchProperties, a nawet SmartProperties!
Warunek byłby taki, gdyby koniec numeru planu to konsultacja lub prod, i zmodyfikować tekst właściwości "texte_pour_plan", którą byś wyświetlił na rysunku (ostatni link do pomocy, którą zamieściłem).
Ale samochody dostawcze Axemble nie są darmowe!
Właściwości wsadowe i Właściwości inteligentne nie będą wyświetlać wstawienia rysunku.
1 polubienie
pl
24 Czerwiec 2014 16:03
8
SmartProperties może modyfikować zawartość właściwości warunkowej "texte_pour_plan".
I możesz bardzo łatwo wyświetlić właściwość w notatce:
Zobacz link, który zamieściłem, aby uzyskać pomoc:
http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_SELECT_PROPERTY.htm
Dla mnie najlepsza jest INTEGRACJA.
1 polubienie
O tak, możemy to tak widzieć @Lucas.
PS: -1 są na Lynkoa, aby oznaczać nieodpowiednie treści, nie widzę tego dobrze... nawet jeśli się nie zgadzamy!
gerald
24 Czerwiec 2014 17:02
11
Zgadzam się z benoit dla -1
To ze względu na to. Dzisiaj bym na to zasłużył, a nikt mi tego nie robi.
Nie jest to jednak sankcja uzasadniona.
gerald
25 Czerwiec 2014 04:55
12
@lucas Właśnie się sprawdziłem, ale to edytor właściwości SW, którego musisz użyć, ponieważ jest zainstalowany w narzędziach.
Więc powiemy za darmo lub kup w tym samym czasie co SW
Sęk w tym, że on ma to zrobione kawałek po kawałku
Narzędzia MyCAD pozwalają wziąć folder i wszystko zmienić.
Podsumowując, jeśli masz czas, robisz to po kolei, jeśli nie masz czasu, płacisz 300€ i cały apartament
Albo zatrudniasz pracownika tymczasowego, kupujesz stację roboczą z oprogramowaniem i mówisz mu, że zmieniasz właściwości (cóż, to trochę drogie)
1 polubienie
@Lucas P
"Ale furgonetki Axemble nie są darmowe!"
Niestety nie mogę kupić narzędzi tylko po to, aby zmienić teksty (nawet jeśli te narzędzia są prawdopodobnie bardzo dobre również do robienia innych rzeczy).
Makro: Nie znam dobrze tej dziedziny.
Dziękuję!
Znalazłem to
Dla numeru planu robię to w 2 częściach
Jedna część dla DW-14561, a druga dla REV.
Następnie w tabeli ogólnej: =IF('REV'="CONSULT"; "TYLKO DLA CYTAT"; "")
I to wszystko!
------------------REDAGOWAĆ
Właściwie 3 części:
WPISZ REW: C lub P
OBROTY LICZBOWE: 1 / 2 / 3....
=JEŻELI('REV'="C"; "TYLKO DLA CYTAT"; "")
Z drugiej strony nie wiem, czy mogę dodać i zrobić:
=JEŻELI('REV'="C"; »WYŁĄCZNIE DO CELÓW OFERTOWYCH«; "")&IF('REV'="P"; "PRODUKCJA"; "")
1 polubienie
Wracam na start toru, nie mam wszystkich elementów.
Jednorazowo korzystałem z 2 narzędzi: "Drukowanie wielu dokumentów" i "Powerprint"
2 rzeczy, wydaje mi się, że ktoś zaproponował dodanie "pieczęci" według własnego uznania, ale nie wiem, która i na jakich warunkach, a potem, nie wiem, czy była to część SolidWokrs, czy była to część pakietu MyCAD.
@jmsavoyat może nas poinformować?
Jeśli chodzi o cenę, to INTEGRACJA wynosi na przykład 100€ myślę, że i pozwala na wykonanie sporej części działań wszystkich innych narzędzi. Inwestycja w to narzędzie może się szybko zwrócić. Tylko po to, aby zbiorczo przeładować mapy bazowe! I wiele innych rzeczy.
Co do reszty:
Nie ma potrzeby używania znaku "&" w równaniu:
Po prostu stwórz 2 obrazy i nałoż je na siebie...
Do zobaczenia wkrótce!
pl
25 Czerwiec 2014 07:21
17
@Benoit.LF rzeczywiście, -1 oznacza "nie ma nic wspólnego z Lynkoa", a tak nie jest, więc go usunąłem.
Ale uważam, że twój komentarz jest nieco kategoryczny :
"Właściwości wsadowe i Właściwości inteligentne nie będą mogły wyświetlić wstawki na rysunku".
kiedy właśnie powiedziałem, że jest to możliwe...
Jest to nieprawda, więc "Myślę, że... " byłoby bardziej odpowiednie!
Wracając do tematu, jest to zatem możliwe za pomocą równań!
1 polubienie
gt22
25 Czerwiec 2014 07:51
18
cześć @ Partia
Jeśli dobrze zrozumiałem, masz wersję do sprawdzenia i jedną do zrobienia
ale rysunki są takie same
A dzisiaj to za pomocą kodu różnicowego zarządzasz tym, co kod mówi, że tak musi być i że chciałbyś to w auto
Zastanawiam się, czy to ten sam plan, dlaczego konsultacja i produkcja?
Opcję można umieścić na znaku wodnym w warstwie konsultacji, o ile nie jest ona zatwierdzona dla fabryki
Zobacz samouczek Filigrame na stronie
@+
gerald
25 Czerwiec 2014 08:09
19
W przeciwnym razie jest on następnie konwertowany do formatu PDF i opatrzony pieczęcią konsultacyjną lub drukowany ze znakiem wodnym konsultacji.
gt22
25 Czerwiec 2014 08:15
20
@. Gérald to dziecięca prostota pse znak wodny na rysunku
Jak wspomniano wcześniej, zobacz samouczek, aby wyszukać znak wodny na stronie
@+