Automatyzacja plików STEP za pomocą programu Inventor 2010

Witam całą społeczność.

Mam mały problem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże lub przynajmniej powie mi o wykonalności tego pomysłu.

Nasza firma zajmuje się produkcją schodów. Programy obróbki są generowane automatycznie z arkuszy Excela bez ingerencji człowieka.

W przypadku nowego projektu, w którym musimy korzystać z usług zewnętrznej firmy, aby się z nim komunikować, pomyślałem o zrobieniu ogólnych planów (gdzie wymiary modułowe zostały zastąpione zmiennymi) i wysłaniu naszemu podwykonawcy pliku Txt z tymi zmiennymi z naszych arkuszy Excel.

Po wizycie w firmie woleliby, abym wysłał im pliki STEP z bryłami.

Aby to zrobić, wyobrażam sobie system, który ustawiłby arkusze Excela (co już robimy), który otworzyłby Inventor w celu zaktualizowania plików, a następnie wyeksportowałby plik w formacie STEP i wysłał go do naszego podwykonawcy. A wszystko to bez ingerencji człowieka

Ale oto jestem w królestwie nieznanego.

Czy moje rozwiązanie jest już możliwe ?

Jeśli tak, to w jaki sposób, w jaki sposób?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Witaj, rozwiązanie jest możliwe dzięki użyciu makr lub reguł wykorzystujących dane Excela i automatycznemu tworzeniu kroków. Potrzebny jest tylko ktoś, kto potrafi mierzyć programowanie w języku VBA lub reguły (odpowiedniki) w programie Inventor.

1 polubienie