Muszę wstawić:
- makro, składające się z listwy zaciskowej, (powiązanego z wiązką przewodów) i osprzętu w schemacie folio,
- Inne makro składające się z tej samej listwy zaciskowej, tego samego (powiązanego z tą samą wiązką) i tego samego wyposażenia w folio synoptycznym
W odpowiednich makrach umieszczam zmienne na nazwach urządzeń,, wiązek, listew zaciskowych, zacisków.
Wynik automatyzacji:
- Synoptyczna listwa zaciskowa jest powiązana ze schematyczną listwą zaciskową
- Wyposażenie synoptyczne jest powiązane z wyposażeniem schematycznym
- Na schemacie folio jest prawidłowo włożony wraz z wiązką przewodów.
- W folio synoptycznym SOLIDWORKS tworzy kolejną wiązkę przewodów (o tej samej nazwie i pustkę) oraz kolejny (o tej samej nazwie i bez wiązki), który w rezultacie nie jest powiązany z na schemacie
Jak skojarzyć makro synoptyczne z makrem diagramu?
Dziękuję za odpowiedzi
Bez względu na to, jak często czytam twoją wiadomość kilka razy, naprawdę nie rozumiem.
Dla mnie makro to kod VBA. Co więc rozumiesz przez "makro składające się z bloku zacisków"?
Również użycie czasownika "kojarzyć" jest dość niejasne. Jak również "wstaw"
Pomogłoby, gdybyś mógł dać nam kopię kodu. Co zrobić, jeśli makra 1 i 2 znajdują się w programie Excel lub Solidworks.
Pomocne mogą być również zrzuty ekranu, które pokazują różne etapy bieżącego procesu i pożądany wynik.
Witaj Jérôme,
Makra są w SOLIDWORKS (utworzone automatycznie, nie wiem, gdzie znaleźć kod). Procedura jest wskazana w pomocy "Automatyzacja programu Excel"
Makro 1 (1 listwa zaciskowa, 1 i 1 urządzenie) na schemacie Folio
makro 2 (1 listwa zaciskowa, 1 i 1 element wyposażenia) w folio synoptycznym
W pliku Excela automatyki umieściłem te same nazwy na, sprzęcie, listwach zaciskowych, numerze przewodów, zaciskach...
Wyniki:
Listwa zacisków synoptycznych jest przypisana do listwy zaciskowej schematu, wyposażenie schematu jest przypisane do wyposażenia schematu, makra schematu nie jest przypisany do makra schematu, SOLIDWORKS tworzy 2 różne.
automation_162tle_light.xlsx

listwa zaciskowa, zaciski i sprzęt są dobre, ale Solidworks tworzy 2 różne

The attached Excel file does not contain any useful information , e̶t̶ ̶s̶a̶n̶s̶ ̶l̶e̶ ̶c̶o̶d̶e̶ ̶d̶e̶s̶ ̶m̶a̶c̶r̶o̶s̶ ̶o̶n̶ ̶n̶e̶ ̶v̶a̶ ̶p̶a̶s̶ ̶p̶o̶u̶v̶o̶i̶r̶ ̶t̶'̶a̶i̶d̶d̶e̶r̶. ̶ ̶ ̶P̶o̶u̶r̶ ̶t̶r̶o̶u̶v̶e̶r̶ ̶l̶e̶ ̶c̶o̶d̶e̶ ̶d̶e̶s̶ ̶m̶a̶c̶r̶o̶s̶ ̶d̶a̶n̶s̶ ̶S̶o̶l̶i̶d̶w̶o̶r̶k̶s̶: ̶ ̶C̶h̶e̶r̶c̶h̶e̶ ̶l̶e̶s̶ ̶f̶i̶c̶h̶i̶e̶r̶ ̶a̶v̶e̶c̶ ̶l̶'̶e̶x̶t̶e̶n̶s̶i̶o̶n̶ ̶s̶w̶p̶ ̶s̶u̶r̶ ̶t̶o̶n̶ ̶P̶C̶, ̶ ̶p̶u̶i̶s̶ ̶o̶u̶v̶r̶e̶ ̶l̶e̶s̶ ̶e̶n̶ ̶f̶a̶i̶s̶a̶n̶t̶ ̶a̶p̶p̶a̶r̶â̶î̶t̶r̶e̶ ̶l̶e̶ ̶m̶e̶n̶u̶ ̶m̶a̶c̶r̶o̶ ̶e̶t̶ ̶c̶l̶i̶q̶u̶e̶ ̶s̶u̶r̶ ̶"̶É̶d̶i̶t̶e̶r̶"̶.̶ ̶V̶o̶i̶r̶ ̶i̶c̶i̶ ̶e̶t̶ ̶i̶c̶i̶ ̶i̶c̶i̶ ̶p̶o̶u̶r̶ ̶p̶l̶u̶s̶ ̶d̶'̶i̶n̶f̶o��
To tyle o mnie. Właśnie przeczytałem, że makro w Solidworks Electrical nie jest kodem VBA jak w Solidworks.

Za każdym razem, gdy SOLIDWORKS dodaje podłogi do zacisków, aby podłączyć nowy
Ok, dlatego nigdzie nie mogłem nic znaleźć. Jak więc upewnić się, że SOLIDWORKS ELECTRICAL nie utworzy nowej podłogi na zaciskach?
POSTĘP: Skojarzyłem odniesienie producenta do zacisków każdego makra + zmienna na liczbie zacisków + identyczna lokalizacja za pomocą "szczegółowego okablowania" = ten sam na synoptyce i na schemacie.
NIESTETY zawsze jest kolejny związany z niczym w innej wiązce.