Automatyzacja wyboru konfiguracji

Witam

Aktualnie konfiguruję moduł. Wiem, że konfiguracja generuje części, ale aby ułatwić użytkownikowi korzystanie z niej, chciałbym, aby nie musiał wybierać konfiguracji i aby była ona rozpoznawana, gdy użytkownik wprowadzi wymiar.

Na przykład, jeśli L>30mm, moduł automatycznie przełącza  się na konfigurację "Large". Chciałbym uniknąć makra, ze względu na konserwację (parametry mogą być modyfikowane w następujący sposób). Dużo szukałem, ale w ogóle nie widzę, jak postępować, znajduję tylko odwrotną drogę...

Z góry dziękuję za sugestie.

conf.sldprt powiedział:

Za pomocą narzędzia Smart Properties

http://www.axemble.com/sites/default/files/reprise/KB-Article-001539/Presentation%2520des%2520utilitaires%25202008.pdf

Możliwe jest wybieranie części za pomocą wymiarów

Myślę, że powinno być również możliwe zrobienie tego za pomocą tabeli Access

ponieważ dostęp jest konfigurowany i kontrolowany za pomocą programu Excel, a program Excel może sterować oprogramowaniem

Muszą więc istnieć możliwości, aby skłonić tych wszystkich małych ludzi do reakcji

@+ ;-))

Witam, nie jest to możliwe bezpośrednio za pomocą równań, ale możemy sobie wyobrazić wstawienie tej samej części kilka razy, jak wskazano w ostatniej wiadomości tego linku:

https://forum.solidworks.com/thread/57285

W przeciwnym razie makro załatwi sprawę, po co się niechęć?

Witam

Możesz sobie z tym poradzić za pomocą równań w swoim pokoju.

Możesz również zarządzać nim za pomocą rodziny części, wprowadzając równania w programie Excel, co może być bardziej znaczące dla przeciętnego użytkownika. Będziesz jednak musiał utworzyć nowe konfiguracje za pomocą arkusza Excel rodziny części, a nie tworząc konfigurację na żywo.

@gt, piszesz z tabletu "na głowie", nie mogę cię znowu przeczytać!! "Ponieważ Acérés jest attyką, która jest kratowana i kontrolowana za pomocą Excela ... "   :/

2 polubienia

@ Benoit

Wracam na PC

Poprawiam rażące błędy, tak, jabłko płata mi figle

nieładnie

@;-(

1 polubienie

HS: Robak jest w owocu hehehe!! :)

2 polubienia

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Patrzę na to wszystko!

Jeśli staram się unikać makra, to dlatego, że użytkownicy nie są przeszkoleni w VBA i nie byliby w stanie zmodyfikować kodu, gdyby musieli wprowadzić zmiany w module. A ponieważ jestem tylko przejazdem, moduł byłby wtedy bezużyteczny. 

Oczywiście odpowiednikiem w makro byłoby:

Dim swApp As Object

Przyciemnij część jako obiekt
Dim boolstatus As Boolean
Dim longstatus As Long, longwarnings As Long

Sub main()

Ustaw swApp = _
Aplikacja.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc
Przyciemnij myModelView jako obiekt
Dim L Jak Pojedynczy
L = InputBox("L_inter_épau", "Zdenerwowany")

Jeśli L > 170, to
        boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Duży [>175mm]@EX10610_00000_10_boni. SLDASM", "KONFIGURACJE", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
        boolstatus = Part.ShowConfiguration2("Duży [>175mm]")
    ElseIf L > 145 to
        boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Średni [145-170mm]@EX10610_00000_10_boni. SLDASM", "KONFIGURACJE", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
        boolstatus = Part.ShowConfiguration2("Średni [145-170mm]")
    Inaczej
        boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Mały [55-145mm]@EX10610_00000_10_boni. SLDASM", "KONFIGURACJE", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
        boolstatus = Part.ShowConfiguration2("Mały [55-145mm]")
    Zakończ jeżeli:

Koniec subwoofera

Witam

Od razu przychodzi mi na myśl DriveWorks, zacznij od przyjrzenia się wersji xpress dostarczanej z SolidWorks.

@+

1 polubienie

Excel jest Twoim przyjacielem:

Sterowanie częścią za pomocą programu Excel jest całkiem możliwe, ale jest to również prawdziwe w złożeniu.

W ten sposób można na przykład zmienić nazwę konfiguracji części zgodnie z wartością wymiaru.

Będzie to działać dobrze i jest dość łatwe do zrozumienia dla kogoś, kto już używał równań w Excelu (prawie wszyscy w BE).

Jedynym "ciężkim" ograniczeniem jest skopiowanie złożenia, zmiana nazw części lub wymiarów... Parametry odczytywane przez Excel nie będą już dobre, a to z tego powodu będzie generować błędy lub losowe wyniki. (ale to ten sam problem w twoim makrze i napisz makro, które dostosowuje się do nazw części i konfiguracji...)

Jeśli zarządzasz tylko jednym zespołem z częściami, które nigdy się nie zmieniają, prawdopodobnie jest to rozwiązanie dla Ciebie.