Zaleta/wada tworzenia części w zespole

Witam 

W związku z pracą, o którą wnioskowałem na studiach, chciałem wiedzieć, jakie są zalety i wady tworzenia części w zespole. 

Dziękuję za odpowiedź

PS: Jeśli masz jakieś informacje na ten temat, jestem zainteresowany, nie mogę znaleźć zbyt wiele w Internecie.

Witam

Nie znajduję żadnych zalet w tworzeniu części w złożeniu, poza zyskiem pamięci, ponieważ będziesz mieć pojedynczy plik zespołu i nie będziesz mieć żadnych plików części. Wtedy konfiguracja rysunku będzie szybsza w zespole wbudowanym, a nie w wielu częściach do otwarcia i skonfigurowania każdej z nich.

Z drugiej strony, odwrotna sytuacja może być interesująca, aby stworzyć konstrukcję w konstrukcji spawanej z podstawowymi elementami, w zasadzie cała struktura kilku rur będzie plikiem części z listą rur według rozmiaru, który można skonfigurować bezpośrednio, aby umożliwić szybkie wydrukowanie zestawienia materiałów i rysunku.

Mam nadzieję, że poczyniłem postępy w tej kwestii.

Dziękuję za odpowiedź, jednak w starej dyskusji ktoś mówił o zaletach bez sprecyzowania, które z nich, dlatego się zastanawiam .  

A jeśli chodzi o część dotyczącą konstrukcji spawanej, ta część jest wykonywana przez innego ucznia, ale dziękuję, już robi mi postępy.

Dla mnie powiem ci, że jedynymi zaletami, które uważam za przydatne, jest szybkość konfiguracji właściwości twoich części do rysowania.

W rezultacie zapisałem to, jeszcze raz dziękuję.

1 polubienie

Uważaj na pewien niuans: gdy tworzysz komponent (część lub podzespół) w złożeniu, domyślnie jest on w stanie wirtualnym. Następnie możesz zdecydować, czy chcesz zachować go tak, jak jest, czy zapisać go (za pomocą Zapisz jako) jako "klasyczny" komponent.

Ponieważ jesteśmy w kontekście badań szkolnych, pozwolę sobie na samodzielne przeprowadzenie badań nad pojęciem komponentu wirtualnego.

Zaletą tworzenia komponentu w locie jest to, że znajduje się on bezpośrednio we właściwej pozycji.

1 polubienie

W przypadku komponentów ze złożonymi szkicami 3D lub części, których geometria zmienia się w zależności od położenia złożenia, interesujące jest utworzenie go bezpośrednio w złożeniu. 

Przykład: przewód elektryczny, wąż pneumatyczny, zawiesie, sprężyna...

Witam

Często używam komponentów wirtualnych (z Solidworks PDM), więc postaram się być tak szczegółowy, jak to tylko możliwe:

Korzyści: 

1. Szybkość tworzenia części podczas projektowania
  2. Możliwość skopiowania części w zespole i wykonania opcji "Uniezależnij", aby rozpocząć od istniejącej części wirtualnej
  3. Nie generuj niepotrzebnych numerów seryjnych w EPDM, dopóki projekt nie zostanie zweryfikowany
  4. Nie przeciążaj sieci niekończącymi się plikami
  5. aby móc wykonywać testy bez zanieczyszczania czegokolwiek na boku.
  6. Zgadzam się z punktem Icome, w przypadku części ze szkicem 3d mającym relacje z innymi częściami/podzespołami, takimi jak okablowanie, orurowanie, zawsze używam części wirtualnej (zwłaszcza jeśli istnieją różne konfiguracje).

Ale ponieważ nic nie jest naprawdę magiczne,

Minusy :

1. Jeśli masz PDM, nie możesz korzystać z karty danych
  2. Jeśli chcesz umieścić pokój w planie, nie będziesz w stanie (chociaż nadal robię to za pomocą stanów wyświetlania, izolując dane pomieszczenie)
  3. Nie dotyczy części znormalizowanej, ponieważ nie masz powiązania z oryginalną częścią, jeśli kiedykolwiek zaczniesz od istniejącej części, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie "Utwórz wirtualną"
  4. Jeśli masz PDM, nazwy równań są czasami źle zmieniane podczas kopiowania drzewa (ze zmianą nazw numerów seryjnych)
  5. Możliwość zachowania tego samego początku układu współrzędnych co zespół podczas tworzenia części wirtualnej (przesunięcie w pliku części, nie jestem pewien, czy jest to bardzo jasne w tym punkcie)

Podsumowując, dla mnie komponenty wirtualne są IDEALNE do wstępnych projektów, ale prawie całkowicie nieobecne w moich zatwierdzonych projektach.

EDIT: Używam również zespołów wirtualnych, w tym części niewirtualnych, do tworzenia podzespołów, które ułatwiają implementację niektórych części bez zapisywania pliku na dysku twardym. Przykład: Śruba.

10 polubień

Witam

@Michael DELACOTE, To jest dokładnie to. Montaż w tym kontekście jest całkiem odpowiedni do wstępnego badania, wstępnego projektu, w którym musisz z grubsza opracować pomysły na jedno lub więcej rozwiązań. Gdy ostateczne rozwiązanie jest już gotowe, wykonujemy klasyczny montaż od dołu do góry, czyli części, a następnie montaż.

2 polubienia

Witam

Dużą zaletą tworzenia i edycji części w zespole jest to, że można łatwo zdefiniować jej wymiary zgodnie z elementami obecnymi w zespole  (powierzchnie funkcjonalne i wymiary są łatwe do zdefiniowania) Część dostosuje się również, jeśli komponenty zespołu zostaną zmodyfikowane.

Główną wadą jest to, że zwiększa się obciążenie zasobów stacji, elementy zdefiniowane wewnątrz zespołu są cięższe  do modyfikacji na zewnątrz zespołu.

2 polubienia

Witam

Wszystko bardzo dobrze podsumowuje @Michael DELACOTE .

Korzystamy z podzespołów zawierających części wirtualne. Ale TYLKO dla części spawanych mechanicznie, gdzie poszczególne elementy nie mają własnego rysunku.

W naszych projektach wykorzystujemy również wirtualne podzespoły (pozwala nam zarządzać ograniczeniami w konfiguracjach o różnych pozycjach). Jedynym problemem jest to, że EPDM nie radzi sobie z nimi natywnie zbyt dobrze, a klasyczny przypadek użycia nie pozwala na znalezienie zespołów zawierających wirtualne podzespoły satysfakcjonujące część. Z drugiej strony możliwe jest stworzenie generatora raportów, który znajduje przypadki użycia.

Michael DELACOTE  podsumował zalety i wady wirtualnych monet.