Witam
Nawykły do pracy w programie Autocad.
a) Zazwyczaj tworzę swój plan w skali 1 w przestrzeni Obiektu.
b) Następnie umieszczam się w Układzie1 i importuję tabelkę rysunkową również w skali 1
c) Tworzę okno w układzie layout1.
d) biorąc pod uwagę rozmiar mojego planu, widzę, że muszę go wyjąć w skali 1:50
e) Tak więc w layout1 przełączam się na Object space i tam ZoomScale: 1/50xp
f) Czyli mam swój pogląd w pożądanej skali... i mogę wydrukować swój plan.
Cóż, więc teraz przechodzę na Draftsight (wersja darmowa)
Robię to samo a)b)c)d)
W układzie1 nie mogę znaleźć ikony pozwalającej przełączyć się do przestrzeni obiektu/papieru
ale klikając dwukrotnie na ramkę, która jest już proponowana w układzie1, zauważam, że
rzeczywiście dobrze przechodzę w przestrzeni Object :)
Z drugiej strony, manip "zomScale"1/50xp" tak naprawdę nie działa?
Czy istnieje więc sposób na przeskalowanie planu do żądanej skali w układzie1 poprzez pozostawienie tabelki rysunkowej w skali1?
Dziękuję, jeśli masz mi do zaoferowania rozwiązanie :)
James
Witam
Spróbuj tego.
Gdy jesteś w przestrzeni papieru, kliknij na okno, w którym chcesz zmienić skalę, aby była aktywna,
Następnie wpisz polecenie: zoom xp, a następnie wprowadź swoją skalę
To "stara szkoła", ale powinno działać
Tak, rzeczywiście, działa, ale tworzy tylko ZoomScale w porównaniu z aktualnie wyświetlanym widokiem, a nie w porównaniu z oknem, które otworzyłem w układzie1 :(
ha, źle zrozumiałem...
Muszę więc zajrzeć, bo osobiście zazwyczaj importuję swój kartridż do przestrzeni papierowej, robię Fmult do wizualizacji przestrzeni obiektu i nie używam układu 1.
Odezwę się do ciebie trochę później, aby opowiedzieć, co się dzieje.
dziękuję za odpowiedź; Jeśli jednak umieścisz kasetę w przestrzeni papieru, oznacza to, że znajdujesz się w układzie1 (lub prezentacji1)
Więc tak, otwierasz wiele okien, nie martw się. Ale pytanie jest zawsze takie samo, jeśli na przykład chcesz 1:50 w oknie1 i 1:2 w oknie2... ZoomScale rzeczywiście tworzy powiększenie, ale tak naprawdę bez żadnego prawdziwego połączenia ze wspomnianymi oknami.
Dziękuję, jeśli możesz znaleźć sztuczkę ;)
James
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc "bez żadnego prawdziwego związku między oknami"?
O ile skale poglądów są różne, to nie ma żadnej?
Czy po prostu użyłeś sekcji właściwości?
Jeśli wybierzesz widok (lub okno w DraftSight) we właściwościach po lewej stronie, pojawi się menu rozwijane i pole tekstowe, w którym możesz określić skalę...
Jeśli nic nie jest zaznaczone, jest to arkusz
Zrobiłem zrzut ekranu, aby zilustrować to, co mówię.
Może źle zrozumiałem problem?
ds.jpg
Myślę, że Fab udzielił właściwej odpowiedzi... Nic lepszego do dodania. Dziękuję Fabrice.
Takiii dziękuję, działa dobrze w ten sposób ;)