Recenzje konfiguracji Solidworks na PC

Witam

Zmiana sprzętu proponowana przez dział IT
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc, jeśli ktoś z Państwa ma zdanie na temat tego, co jest proponowane.
Dla Twojej informacji zajmuję się montażami blach, rur, podzespołów elektrycznych, bardzo często jest to ponad 1000 części (a więc duże montaże).
Pliki na serwerach serwisu i czasami działają na Windchill (PDM Creo), nic na naszych komputerach stacjonarnych.
Do tej pory pod I7 8700 3,2 GHz, 16GB ramu i GPU Quadro P2200 mam sporo problemów z otwieraniem zestawów (5 do 15 minut).

Oto bestia:

Intel® Xeon® W-2223 (8,25 MB pamięci podręcznej, 4 rdzenie, 8 wątków,
3,60 GHz
Obudowa Dell Precision 5820 ze stałą kieszenią PCIe FlexBay CL o mocy 950 W
Karta graficzna NVIDIA RTX A4000, 16 GB, 4DP
32 GB pamięci: 4 x 8 GB, DDR4, 2 933 MT/s, RDIMM, ECC
Dysk SSD M.2 PCIe NVMe Class 40 o pojemności 512 GB

Czy uważasz, że poprawi to moje możliwości korzystania z oprogramowania?

Dziękuję

Witam, cóż re

A co z dyskami twardymi, SSD, M2? Szybkość dostępu do plików prawdopodobnie zaoszczędzi Ci więcej czasu ładowania niż jakikolwiek inny element.

2 polubienia

Pracujesz lokalnie czy w sieci? Bez PDM?

1 polubienie

Witam

M2 nvme SSD klasy 40 512 GB, ale wszystkie pliki CAD są na serwerze (więc służy tylko do szybkiego otwierania okien i solidworks, a nie złożeń?)

Tylko w sieci mieszaj PDM i serwer lokacji

Zrób "spakuj i idź" i skopiuj wszystko lokalnie.
Porównuje czas otwarcia lokalnego i sieciowego.
Jeśli czas otwarcia sieci jest > do 1,5 raza dłuższy niż lokalnie, problem z siecią → i zmiana sprzętu niewiele dają. (z wyjątkiem sdd do otwierania SW i Windows + naprawdę szybko.
Zgłoś różnicę między siecią a lokalnie, a potem zobaczymy, co się stanie.
Podczas testowania wersji 2023 właśnie znalazłem moje testy z 2016 roku przed ulepszeniem sieci i po.
Montaż testowy został otwarty w ciągu 3 minut i 27 sekund przed ulepszeniem sieci oraz w ciągu 35 sekund lokalnie.
Visiativ potwierdził mi, że jest to zbyt poprawny stosunek = 1,5x maksymalna sieć (z pamięci)
Za radą specjalisty od sieci Visiativ dokonaliśmy zmian (ustawienia i rodzaj formatowania pamięci), a następnie czas został zwiększony do 47 sekund w sieci.
Teraz na SW2023 (duży przyrost prędkości/SW2020) otwarcie w 32s.

Edit: Wydaje mi się, że formatowanie w exFat przyniosło najwięcej zysku, ale mam wątpliwości co do tego rozwiązania bo pochodzi z 2016 roku...

Witam;

Obudowa DELL tower 5820 nie znajduje się na liście zweryfikowanych konfiguracji dla Solidworks 2024,
Mam trudności z określeniem różnicy między kartą graficzną RTX 4000 a RTX A4000...
Karta RTX 4000 jest zatwierdzona przez Solidworks (nie mogę znaleźć RTX A400 sparowanego z obudową DELL).

https://www.solidworks.com/fr/support/hardware-certification/

Który system operacyjny (Win10 czy 11)?
Czy renderujesz (wizualizujesz)?
Zwiększym pamięć RAM do minimum 64 GB, aby było wygodniej.

Pozdrowienia.

Precision 5820 zwykle nie jest już dystrybuowany przez firmę Dell (to jest to, co mamy i zamierzamy przejść na 5860).
Jeśli chodzi o procesor, to w SW trzeba celować w tych, którzy potrafią przełączyć się w tryb boost na częstotliwości zegara wyższej niż 4Ghz lub 4Ghz mini.

1 polubienie

Dziękuję za szczegółową odpowiedź,
Rzeczywiście, też o tym myślałem, ale bardzo mały zysk, a nawet żaden stoper w ręku:
Wyniki:
2 dni 20 sekund
1m50s
1M52S

Pliki na komputerze:

1M47S
2m10s
2M16s

Z drugiej strony, kiedy go otwieram, mam komputer wentylujący się na pełnej wydajności, procesor nasycony, pamięć RAM na 15 GB z 15,8 dostępnych

Witam

Jak wspomniano poniżej, stara wieża Della, ale nie sądzę, aby zmieniała ona zbytnio wydajność podczas otwierania...?
Okna 11
Brak wizualizacji
Zwracam na to uwagę!

Dziękuję

Kilka stron wskazuje, że nie należy dokładnie brać pod uwagę trybu doładowania?

Dopuszczalne jest to, że faktycznie można kopać po stronie materialnej.
W przeciwnym razie, jeśli chodzi o sprzęt , @Coralie właśnie ogłosił promocje Visiativ :wink: :stuck_out_tongue_winking_eye: :

1 polubienie

Tryb Boost to system Windows odpowiedzialny.
Mamy to na naszych stacjach i nie ma problemów z wydajnością. Jest odpowiednio zarządzany, a nasze komputery w razie potrzeby osiągają ponad 4 GHz.