Recenzje procesorów AMD / Solidworks

Witam.

Muszę zrobić tanią konfigurację, która poradzi sobie z dużymi złożeniami i symulacjami na Solidworks.

Na poziomie procesorów interesują mnie procesory AMD.

Przykłady:

AMD A6 6400K Black Edition 4,1 GHz      (około 50 € z VAT)

AMD A8 6600K Black Editio 4,3 GHz      (ok. 85 € z VAT)

AMD FX 4350 Black Edition 4,3 GHz        (ok. 80 € z VAT)     

Czy masz jakieś uwagi na temat tego typu procesu?

Dziękuję

Juliański

Witam

W przypadku starszej wersji z 2011 roku zastosowanym procesorem był Athlon 3'2 i nie było żadnych problemów w porównaniu z jego odpowiednikiem Intela

w 2014 roku nie wiem, sam posiadając Intel I7, nie jest to najbardziej poszukiwane 

Nadal jesteśmy w tym samym procesie, im większa karta graficzna i im więcej pamięci RAM, tym lepiej

2 polubienia

Witam

To może ci pomóc =)

configuration_systeme_requise_pour_solidworks___windows_et_mac___solidworks.pdf
4 polubienia

@Bart

Jest to minimalny wymagany system, więc aby narysować pionek, jest on bardzo dobry.... Ale gdy tylko jest to duże zgromadzenie, jesteśmy w tarapatach

Jak już wspomniałem @gt22 w innym poście, solidworks jest monokorpcją, więc procesor nie musi być octocorem ani potworem 

Nadal zauważyłem, że od 2014 roku moje 16 GB pamięci RAM przy częstotliwości 1333 jest nieco niskie i musiałem zaktualizować kartę graficzną NVQ 600 do NVQ K2000, a wszystko to dla zespołów od 1000 do 5000 części

Kiedy w końcu robimy matematykę... Zakup gotowej stacji roboczej od autoryzowanego sprzedawcy oprogramowania to taka sama cena, jak w przypadku samodzielnego jej wykonania.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Pracuję nad SW od 16+ lat. Zawsze słyszę to samo. To wyścig zbrojeń na kartach graficznych, próbach, na dyskach, pamięci .....

Moim zdaniem  w ostatnich latach najważniejszymi postępami / SW były:
- Przełącz się na wersję 64-bitową  (RAM)
- SSD (+praca na dysku a nie w sieci)

- Trochę o procesorze (częstotliwość)
- Kilka ulepszeń w oprogramowaniu / zarządzaniu dużymi zespołami.

Widziałem mnóstwo maszyn, "samolotów myśliwskich", "machin wojennych",.......
Wyniki wyścigów, bardzo często "bla".

Dla tych, którzy nie pracują w realistycznym renderingu, te stacje robocze nie są zbyt przydatne.
Nie musisz inwestować   xxx € w karty i procesory.
Ostatnio mieliśmy AMD V4900, K2000, K4000, FX3700, .... Nie zauważyłem żadnej różnicy/starsze modele.
Na przykład na prostym laptopie z celeron 2,1 Ghz  + karta.... Intel 965, wyświetlacz był nieco gorszy niż na stacjach roboczych pro, ................bcps obliczeń EF przeszło przez niego, natomiast zawiesił się na ......

Sprawdzając różne zalecane konfiguracje, poza ekranem, W7, POS Office Pack ..... W przypadku jednostki centralnej ceny wahają się od 650 € do  3000 € około.... i nie tylko

Czy ktoś ma jakieś uwagi na temat tych procesów AMD?  (zmniejszona pamięć podręczna).  Wykorzystanie woluminów 3D i symulacje.

Dziękuję.

Miłej niedzieli wszystkim.

1 polubienie

Witam

Testowałem procesory typu FX i mogę potwierdzić, że są to bardzo dobre procesory :)

za zbudowanie komputera z procesorem AMD FX (8 rdzeni)

Na pozostałe 2 nie mogę odpowiedzieć, nigdy ich nie montowałem :/

Z drugiej strony nie instaluję mojej licencji solidworks na maszynie FX, ponieważ montuję je 2 lata później

1 polubienie

Witam

Jak pokazano tutaj: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/configuration-pc-pour-solidworks2014

W symulacji najważniejsza jest liczba kier! Podstawową konfigurację można jeszcze zasymulować, ale zajmie to więcej czasu!

SolidWorks od kilku lat oferuje oficjalny punkt odniesienia:

http://www.solidworks.com/sw/support/shareyourscore.htm

Z drugiej strony obawiam się, że wartości, które są zbyt niskie, są tendencyjne.

Wpisując w wyszukiwarkę AMD A6 lub AMD A8, znajdziesz wyniki, a wartość procesora jest dość wysoka (= zła). Ale czy test naprawdę odzwierciedla użycie?