Recenzje skanerów 3D

Witam

Moja firma bada obecnie kwestię inwestycji w skaner 3d.

Zakres zastosowania byłby dość zróżnicowany:

Tace, pudełka kształtowe, tacki plastikowe, istniejące nowe lub używane części mechaniczne do konserwacji, części komercyjne niereprezentowane w 3D...

Dokładność wybranego modelu wynosi około 0,1 mm, a rozmiar skanu to od 5 do 50 cm.

Oto model, na którym opieramy nasze badania.

https://www.creaform3d.com/sites/default/files/assets/brochures/files/goscan/2016/goscan3d_industrial_brochure_fr_emea_25032016.pdf

Wszystko to przy budżecie od 20 do 25 tys. euro.

Czy kiedykolwiek używałeś lub używasz tego rodzaju sprzętu?

Które? Zaznaczyć? Precyzja? Minimalne i maksymalne wymiary? Budżet? Limit sprzętu?

Ograniczenia oprogramowania? Kompatybilność z oprogramowaniem?

Z góry dziękujemy za opinie na temat powyższego materiału lub jego odpowiednika.

Obszerny temat otwarty na dyskusję!

1 polubienie

Witam

W ogóle nie używam tego typu sprzętu, ale w doc jest dobrze napisane, że jest kompatybilny z SolidWorks i masz też wszystkie pliki eksportu skanów.

Myślę, że dla SolidWorks będzie można robić testy w formatach: stl obj i ply.

Chyba, że dostarczą dodatek do oprogramowania 3d, na które się powołują.

Osobiście właśnie zainwestowaliśmy w ramię pomiarowe, które umożliwia również skanowanie 3D za pomocą zintegrowanego oprogramowania do inżynierii odwrotnej. Jest to "Absolut Arm" firmy HEXAGON.

Te ramiona są wyprodukowane we Francji !! :-)

bras-hexagon.jpg
2 polubienia

Witam

Mam skaner 3D, to co mogę powiedzieć to że redefinicja jest bardzo dobra, z drugiej strony należy uważać przy skanowaniu obiektów z pleksi lub czujnik mógłby przejść przez szkło, bo przynajmniej mój przez to przechodzi i nie bierze tego pod uwagę

W przypadku solidworks pliki stają się tysiącami faset, więc bądź ostrożny, ponieważ jeśli nie masz modułu Scan3D, takiego jak ja, który nie jest, będziesz ograniczony w korzystaniu z pliku 3D utworzonego dzięki skanerowi.

W przeciwnym razie przyjmuje wszystkie kontury tego, co skanujesz, po tym jak nie znam innych skanerów 3D

2 polubienia

Oprogramowanie do inżynierii odwrotnej oferowane wraz z ramieniem HEXAGON to PolyWorks. Pozwala to, zgodnie ze skanem (który daje obiekt złożony z tysiąca wielokątów), na wykonanie modelu NURBS, czyli łatek, które następnie tworzą krok lub IGES, który jest znacznie mniej kłopotliwy w zarządzaniu. 

W przypadku obiektów półprzezroczystych sztuczka polega na nałożeniu białej warstwy, zwłaszcza za pomocą puszki wywoływacza do spawania.

3 polubienia

Dzięki za 1. opinię, ronathan  jakiś pomysł na oprogramowanie obejmujące cenę + skanowanie + ramię?

Następnie idea zaproponowanego rozwiązania polegała na tym, że niektóre osoby muszą interweniować, aby wykonać pomiary i/lub zeskanować narzędzia w siedzibie klienta, aby móc zaoferować alternatywę. Stąd cel tego przenośnego skanera. Ale każda opinia jest mile widziana, ponieważ nie wiesz zbyt wiele na ten temat, zawsze warto porównać jedno rozwiązanie z drugim.

Ramię to jest przewożone w przeznaczonej do tego celu walizce. Sonduje również punkty i w związku z tym dokonuje pomiarów. Cena ramienia + oprogramowania wynosi 40000€ ze szkoleniem wliczonym w cenę 3 dni.

1 polubienie

Dziękujemy za kopertę budżetową, pozwoli to podczas wizyty przedstawicieli handlowych na porównanie budżetu.

Wszystko, co muszę zrobić, to poczekać na wizytę za dwa tygodnie, a będę Was informować na bieżąco.

Do opisywanych przez Ciebie obiektów polecam skaner 3D Artec Space Spider. Używam go do inżynierii odwrotnej silników, komponentów o skomplikowanych kształtach geometrycznych. Rozdzielczość skanera wynosi do 0,1mm, a dokładność modelu 3D do 0,05mm. Jego cena to 19 700 € + 400 € roczna licencja na Artec Studio lub 1 000 € na licencję dożywotnią. Osobiście korzystam z licencji rocznej, ponieważ łatwiej jest uaktualnić do nowej wersji. Eksportuję plik STL bezpośrednio z Artec Studio do Solidworks. Artec oferuje również specjalną wtyczkę do Solidworks. W opisie stwierdza się, że oferuje przydatne narzędzia, dzięki którym przetwarzanie końcowe ze skanowania 3D do CAD jest bardziej automatyczne. Nie korzystałem z tej opcji, więc nie mogę jej polecić, ale oferują wtyczkę Spider + + 1 rok licencji na Studio za 25 670 €

1 polubienie

Jak możemy zacząć od danych z dokładnością 0,1 i uzyskać dokładność 0,05?

2 polubienia

Zobacz w faro

https://www.faro.com/fr-fr

Jeden z referencji w skanowaniu 3D

Po prostu zapytaj ich i przedstaw im swoje potrzeby

Myślę, że mają tego typu narzędzie z bramką do Sw

@+

1 polubienie

Witaj @Stefbeno :-)

mówisz """ Jak możemy uzyskać dokładność 0,05 z precyzyjnych danych 0,1? ""

Wynika to z faktu, że skaner tworzy chmury punktów, których dokładność wynosi 0,1, ale algorytm rekonstruujący model 3D jest potężny, zwłaszcza we wszystkim, co jest wygładzane. Stąd zwiększona precyzja w 3D, która zrekonstruowała cały obraz.*

To jak algorytm na zdjęciach, który poprawia końcową jakość za pomocą filtrów szumów, filtruje to i owo itp.

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp,
Spodziewałem się tej odpowiedzi i właśnie to mnie napędza: wygładzanie to nie wzrost precyzji. Wszystkie zabiegi, o których wspominasz, a które dotyczą wszystkich systemów skanowania (czy to obrazu, czy 3D) pozwalają na wyeliminowanie defektów, dają czasem złudzenie poprawy precyzji (szczególnie w fotografii poprzez tworzenie sztucznie zawyżonego kontrastu).
Jest to myląca nazwa, używamy terminu precyzja w znaczeniu niepewności: jeśli mierzę odległość 100 mm za pomocą przyrządu z dokładnością do 0,1, oznacza to, że mój pomiar mieści się w przedziale od 99,9 do 100,1 i nie rozumiem, jak moglibyśmy a posteriori powiedzieć, że w końcu jest to między 99,95 a 100,05.

Moja uwaga ma głównie na celu zwrócenie uwagi czytelników tego wątku na język używany przez sprzedawców i "obietnice" sprawności, które on sugeruje.

8 polubień

+1 @ stefbeno

bardzo dobra analiza nadużyć wyłapuje Gogo

@+

1 polubienie

Wróciłem z wakacji widzę twoje nowe odpowiedzi, dziękuję AviCrest, twoja propozycja wydaje się być idealnym klonem początkowego modelu (creaform3D), wszystko, co musisz zrobić, to dowiedzieć się bardziej szczegółowo.

Dziękuję również za inne propozycje, które również zostaną przeanalizowane.

Witam, po wizycie w Créaform, oto moje odczucie, wersja Go-scan ma 2 wersje, jedna z precyzją + i maksymalnym wymiarem skanu 0,5m, inna na większą powierzchnię ale mniej precyzyjną i przede wszystkim ten rodzaj skanowania działa ze zniekształceniem obrazu rzutowanym przez światło. (to samo dotyczy rozwiązań Artec).

Ograniczeniami dla tego rodzaju części są odbicia na częściach, z wyjątkiem tego, że pracujemy głównie ze stalą nierdzewną i aluminium, a także innymi metalami, więc rozwiązanie nie jest dla nas zachowane.

W przeciwnym razie zaprezentowano nam Handiscan 300 i 700 (doskonały zakres ze skanowaniem przez projekcję 3 krzyży laserowych, doskonała precyzja i znacznie zwiększony rozmiar skanu.

A krzyż laserowy handiscan 700 15 o ile dobrze pamiętam dla jeszcze większej precyzji.

Jeśli chodzi o część skanowania, jest to bardzo niesamowite, jest tam szybkość i precyzja. W przypadku oprogramowania do przetwarzania danych przed eksportem należy oczywiście jeszcze wykonać pewne prace. I tu sprawa się komplikuje. Oprogramowanie wydaje się łatwe w użyciu i eksportuje dane bezpośrednio do solidworks i umożliwia wypychanie zmian z oprogramowania do rozpoznawania do SW (2016 mini) bez ponownego uruchamiania pliku SW na każdym kroku. Ale z drugiej strony pozostaje moim zdaniem długi i dość złożony.

Z drugiej strony, możliwe jest użycie skanu do przerysowania samej części z funkcjami "czystymi", a następnie wyeksportowanie jej do oprogramowania skanującego i przeprowadzenie kontroli wymiarów w odniesieniu do skanowania (metrologia) i wydaje się to naprawdę proste.

Oto moja opinia na temat demonstracji Créaform po ich wizycie w zeszły wtorek. (po długim oczekiwaniu z powodu naszej niedostępności)

1 polubienie

Inwestycja na razie nie zostanie zrealizowana ze względu na brak wystarczającego budżetu w tym momencie. Czekając, aż wróci do smaku dnia, w końcu zamykam temat.

Jako odpowiedź wybieram AviCrest , który wydaje się oferować najlepszą alternatywę w początkowym budżecie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, które umożliwiły popchnięcie tematu do przodu nawet ^mnie, jeśli nie doszło do skutku.

1 polubienie