Witam
Obecnie jestem odpowiedzialny za projekt stworzenia czegoś w rodzaju zjeżdżalni do znoszenia paczek w dół lub w górę obok schodów; Jest w obszarach przemysłowych, wiedząc, że schody mogą mieć podest.
Moje obecne rozwiązanie to dosłownie zjeżdżalnia z małym pojemnikiem, do którego wkłada się paczki.
Taca ślizga się po blasze; Mam 1 rozwiązanie, w którym użytkownik popycha kosz, który jest napędzany przez regał.
A moje drugie rozwiązanie polega na tym, że zbiornik jest napędzany przez sam suwak, jest to efekt przypory, zbiornik nie może spaść.
Chciałbym poznać Twoją opinię na temat tych dwóch rozwiązań, a dlaczego nie, jeśli masz inne, jestem za tym.
(Mając na uwadze, że wchodzenie i schodzenie z paczki musi być wykonywane ręcznie, aby zminimalizować koszty; rozwiązanie musi być przystosowane do schodów o nachyleniu 35°, 38° i 45°; musi być przystosowane do schodów ze spocznikiem.)
Załączam kilka zdjęć.
Dziękuję bardzo
Pozdrowienia
Cédric powiedział:
ensemble.png
Przede wszystkim mam nadzieję, że dostarczyłeś kółka lub podkładki ślizgowe (z PTFE lub odpowiednika).
System zapadkowy jest sprytny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby się przewrócił.
Nie wpadł mi na drugi pomysł.
Jak myślisz, jak radzisz sobie z zakrętami?
Innym systemem może być liniowy wolnobieg, lub po prostu zacisk, zamykany sprężyną, która otwiera się wraz z pchnięciem użytkownika (bawiąc się ramionami dźwigni wysiłek mógłby być "minimalny", aby zrównoważyć sprężynę). Zacisk ściska, płaskownicę, stojak, który można zobaczyć zgodnie z masą na pokładzie, dozwolonymi siłami, zarządzaniem zwojami.
Gdybym się zastanawiał nad kołami ;)
Mój drugi pomysł jest taki, że kiedy szuflada komody się zacina, chcę odtworzyć ten sam efekt. I to właśnie użytkownik, naciskając dźwignię, odblokowuje efekt "wygodnego" i umożliwia podnoszenie lub opuszczanie kosza. A jeśli użytkownik zwolni kosz, efekt powraca i kosz się zacina.
Mam wątpliwości co do tego pomysłu, czy jest to wykonalne, czy nie :/
W przeciwnym razie podoba mi się pomysł szczypiec.
Nie wiem jeszcze, jak mogę to zrobić, aby poradzić sobie z zakrętem; Prowadnica musi być wykonana z blachy, więc zrobienie ładnego zaokrąglenia itp. nie jest zbyt możliwe...
Może przez zrobienie 2 oddzielnych części, ale straciłoby to na estetyce
Witam
Myślę, że wózek powinien być w stanie wrócić, czy też będzie musiał zostać ponownie umieszczony na miejscu na czas podjazdu??? Ponieważ zasada działania haka działa tylko w jednym kierunku.
Ostrzeżenie: w fazach podestu schody nie schodzą w dół.
Jest to kwestia, którą moim zdaniem należy wziąć pod uwagę.
Czy jednak zamiast transportu paczek na całej długości schodów, nie prościej jest stworzyć system windy towarowej z kołem pasowym na początku/końcu schodów?
=> Użytkownik znajduje się u podnóża schodów, ustawia swój ładunek i zabezpiecza go (łańcuch, który się owija, siatka itp.)
Wspina się na podest swoich schodów i odzyskuje swój ładunek (Lina, łańcuch ......)
Witam
W przypadku systemu hakowego nie sądzę, aby można to było zrobić za pomocą stojaka z symetrycznymi zębami, ale bardziej trójkąta prostokątnego z prawą częścią po stronie haka.
Rozwiązanie rolki, która się ślizga, wydaje mi się znacznie prostsze i tańsze, a przede wszystkim dwukierunkowe.
Dziękuję za Wasze opinie :)
Bardzo podoba mi się pomysł klipsa, myślę o tym jeszcze raz, mój system haczyków wyda kliknięcie przy każdym wycięciu, które może denerwować użytkownika na siłę.
Dobry wieczór Gibson
Mówisz
[ Mój drugi pomysł jest taki, że kiedy szuflada komody się zacina, chcę odtworzyć ten sam efekt. I to właśnie użytkownik, naciskając dźwignię, odblokowuje efekt "wygodnego" ]
Nie będzie to wcale wygodne, ponieważ szuflada jest wykonana z drewna i nie odkształca się, natomiast opakowanie (często wykonane z tektury) odkształca się, a dodatkowo jeśli masz kilka modeli opakowań i dobrze sucharki to przypora już nie działa.
Ponadto, jeśli użytkownik nie popchnie paczki prosto (ponieważ będzie ona odpychać się na bok), ryzykujesz, że zostanie ona również podparta w drodze do góry. Użytkownicy będą cię przeklinać.
Dlaczego po prostu nie kupić stojaka i silnika do bramy przesuwnej do swojego systemu. Będzie chodził tam i z powrotem, zamocujesz go pod zjeżdżalnią, a on będzie ciągnął wózek.
Witam
Dwa szybkie pytania, jakie jest maksymalne obciążenie paczki i jaka jest jej maksymalna objętość?
W drodze w dół prawdopodobnie zrobi to sam, ale w drodze w górę może to skomplikować sprawę.
Pozdrowienia
d.roger, maksymalny rozmiar 600x400x400mm i 30 kg maxi
AC Cobra, opcja silnika została odrzucona, ponieważ była zbyt droga
Zozo, spójrz na załącznik, myślałem o koszu, który przylega do zjeżdżalni a nie o opakowaniu ;) Pozycja początkowa blokuje się (1), a gdy użytkownik naciska, przesuwa się do przodu (2).
princupe_ab.png
Wybaczcie, ale nie mogę się powstrzymać ;-)
I osoba, która pcha + 30 kg
Charge + Etui podróżne i akcesoria
ramię na 45-stopniowym wzniesieniu pod górę
Zamierzasz ją odebrać na siłowni?
@+
5 polubień
To moja specyfikacja, nie muszę mówić, czy została poprawnie ustalona, czy nie, ale rzeczywiście 1 punkt dla Was :')
Jeśli chodzi o możliwość dostosowania się do poziomu, to już tak nie jest :)
Analizując problem:
Czy zjeżdżalnia jest obowiązkowa?
Jaka jest wysokość wspinaczki?
W jakiej kadencji idziesz w górę?
Dlaczego nie poradzić sobie inaczej:
opcja:
Wykonaj pionowy mini wciągnik z przeciwwagą
2 koła pasowe, linka, przeciwwaga o regulowanej masie (typ rzymski lub hamulec koła pasowego)
w przeciwieństwie do skrzyni transportowej
zajmie + mniej miejsca
@+ ;-)
2 polubienia
Witaj Gibson
[ Myślałem o koszu, który przylega do zjeżdżalni, a nie o opakowaniu ;) Pozycja początkowa blokuje się (1), a gdy użytkownik naciska, przesuwa się do przodu (2). ]
Otóż nie! W pozycji 2 będzie się stykać po drugiej stronie. Albo musisz zobaczyć bardziej szczegółowo, ale jest to możliwe, ale nie do końca, jak przedstawia twój diagram.
Ale mam wrażenie, że problem nie polega na tym, żeby nie dopuścić do tego, żeby paczka spadła, ale żeby móc ją wepchnąć do góry bez uciekania się do bodybuldera :-)
1 polubienie
Oczywiste jest, że 30 kg pod kątem 45° plus możliwe tarcie, mogę sobie wyobrazić krzyki CHSCT, kiedy idzie to zobaczyć.
A jeśli, kiedy robisz projekt, musisz wiedzieć, jak powiedzieć klientowi (czy to wewnętrznemu, czy zewnętrznemu), że pewne opcje są absurdalne (czy to z technicznego, ekonomicznego czy ergonomicznego punktu widzenia).
W takim przypadku należy zakazać ciągnięcia poza środkiem
Rozwiązanie (niekoniecznie ekonomiczne w porównaniu z silnikiem): można wykorzystać rampy schodów jako ścieżkę ruchu dla wózka, podwoić rampy za pomocą stojaka, mógłby działać system pedałów ręcznych z dobrze obliczonym przełożeniem i kontrolowanym wolnobiegiem.
W tym projekcie nie należy zaniedbywać bezpieczeństwa: jeśli 30 kg zacznie spadać w dół bez kontroli, będzie śmierć! Powinieneś przynajmniej zapewnić system spadochronowy, taki jak w windach.
3 polubienia
Wyobraźmy sobie, że moja zjeżdżalnia jest wysunięta na 700 mm w porównaniu do moich schodów, które są (w najgorszym przypadku) pod kątem 45° na wysokości 3 m (tj. 6 m długości liniowej).
Użytkownik popycha wózek do krawędzi zjeżdżalni.
Kosz, w którym znajduje się pakiet 30 kg (masa rozłożona na całej długości prowadnicy, tj. 700 mm) jest umieszczony na szynach rolkowych w celu ograniczenia tarcia.
Jaką siłę będzie musiał dostarczyć użytkownik, aby przesunąć wózek?
W załączeniu zrobiłem mały schemat jeśli to może pomóc
Następnie, myślę, że z pomysłem przeciwwagi, zainstalowanie cięższej przeciwwagi (np. 5 kg), która pomoże wyciągnąć pojemnik zawierający paczkę, może być w porządku, prawda? Musisz tylko popchnąć czołg podczas zjazdu, aby sprowadzić dokładny czołg na dół?
shema_de_montage.png
Witam
Musimy być niedaleko 2 rur wzdłuż rampy schodów, 1 wózka rolkowego na górze i zdalnie sterowanej wciągarki elektrycznej w niezbyt drogiej (typ wyciągarki samochodowej).
Pozdrowienia
1 polubienie