Oś w otworze wielokątnym

Witam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego na ten nowy rok.

Obecnie w solidworks funkcja  szkicu wielokąta nie tworzy osi tymczasowej, jak w przypadku funkcji okręgu.

Moje pytanie brzmi:

W jaki sposób można wykonać wielokątny otwór z osią pośrodku w jednej funkcji w części, aby na przykład następnie związać nakrętkę zaciskaną z sześciokątnym na osi w zespole?

Z góry dziękuję za opinie, badania i odpowiedzi.

Witam

Czy nie ma możliwości dodania punktu w szkicu do środka wielokąta, który pokazuje oś po wyciągnięciu? 

Wiem, że jest to na CREO, ale na Solidworks mam wątpliwości....

1 polubienie

Jeśli otrzymasz szkic, otwierając okno

Musisz mieć oś swojego wielokąta

jeśli zostanie to zrobione za pomocą karty Szkic wielokąta

@+

2 polubienia

Witam

Szczęśliwego Nowego Roku i najlepsze życzenia również dla Ciebie. Rzeczywiście, nie ma domyślnej osi dla kształtów wielokątnych. To, co możesz zrobić, to wstawić punkt w środku okręgu konstrukcyjnego szkicu i użyć go do utworzenia osi z prostopadłą powierzchnią lub płaszczyzną.

1 polubienie

Witam

Jaki jest cel??? Mieć oś lub coś, co można ograniczyć??? Ponieważ jeśli przeglądasz szkic swojego wielokąta, masz średnicę, a także punkt środkowy szkicu, których możesz użyć jako wiązań. Jeśli to jest to, co musisz zrobić, nie musisz tworzyć osi.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak Cobra, ale nie tylko, potrzebna jest również reprezentacja osi w MEP.

Rozwiązanie LeBlanc wydaje mi się najlepsze, następnie integruję funkcje z biblioteką.

Powiedz mi proszę, jak nagrodzić swoje  odpowiedzi punktami ?

1 polubienie

Wracam do rozwiązania A.Leblanc:

to rozwiązanie pozwala mi związać komponent na osi w złożeniu, ale na MEP części ta oś się nie pojawia?

Czy masz rozwiązanie?

Możesz kontrolować widoczność osi w PEM i możesz ukryć osie, których nie chcesz wyświetlać w drzewie.

1 polubienie

Aby była dostępna w MEP, oś ta musi być wykonana w pomieszczeniu, a nie w zespole.

1 polubienie

Spójrz na osie tymczasowe...

W rzeczywistości jest domyślnie ukryty, musisz go pokazać ze swojego drzewa. Jeśli jest to coś, co musisz często powtarzać, powinieneś zobaczyć w opcjach, czy możliwe jest pokazanie domyślnych osi.